Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '08

 
Kategori
İnternet
 

Bakana düzeltme

“YouTube’un ardından dünyaca ünlü günlük sitesi Blogger.com’un kapatılmasıyla, uluslararası sitelere yönelik kapatma kararları yeniden gündeme gelirken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu sitelere uyarıda bulundu. Türkiye’de para kazanan bu sitelerin, bu ülkenin kurallarına uyması gerektiğini belirterek, ‘‘Ben Youtube’um, ben Facebook’um bana kimse karışamaz’ diyemez. Keyfilik asla. Bu ülkede para kazanıyorsa, vergisini verip kaydını yaptıracak’ dedi.”

mezun.com/mezunusa/

Bazı somut durum örnekleri verelim:

Konsolosluklar bulundukları ülkenin toprağı sayılmazlar. Yani, somut toprak durumunda bile, istisnalar vardır.

Teşvik belgeli mahrumiyet bölgeleri ve serbest bölgeler gibi yerler, ülke toprağı içinde yer alsalar bile, özellikle vergilendirilmezler.

‘Offshore’ bankacılıkta, somut mekansızlığın sanallığa kayan örneği yıllardır var.

Sayın bakan, kendisinin bakan olduğu dönemde, hukukçuların yıllarca Türk bankalarının internet işlemlerinin geçersiz olduğunu belirtmesine karşın, hiçbir yasal önlem aldırmamıştır. Türk hukukunda sanal imza hala tanımsızdır.

İnternet sitelerine gelince:

Adamlar milyarlarca dolarlık altyapı yatırım yapıyorlar, hem donanım, hem de yazılım olarak; üstüne bir de belirli bir alışveriş miktarına kadar, sigorta sağlıyorlar. Biz de bunların hiçbiri yok.

Dünya’nın en pahalı internet hizmetini, devlet tekelinden özel tekele dönüşen bir şirketle sürdüren bir ülkede, daha interneti telefon bağlatmadan alamazken, bakanın bu çıkışları gereksiz kaçmaktadır.

Bu ülkede para kazanan binlerce kişi vergi filan vermiyor. 3 milyon kişiye vergi affı çıkaran da bu hükümettir.

Tüm bunlar varken, üstelik ülkemizin neo-liberal neo-globalizmin parçası olduğu reklam edilirken, o sistemin en ileri ürünü olan internet alışverişini engellemek serbest ticarete aykırıdır.

Korkarım ki daha önce bir tanesine yaptıkları gibi, bu hükümetin zihniyeti Ebay gibi alışveriş sitelerini kapatmaya da yönelecektir.

Bu ülkedeki yabancı bankalar, Türkiye üzerinden yaptıkları para transferi ile kazandıkları paralar için nasıl vergi ödemiyorlarsa, internetten kazanılan paradan vergi istemek, adresin uzantısı ‘tr’ olmadıkça, yasal ve hukuki olamaz. Bir Türk vatandaşının yurtdışında para tutması suç değil, Paypal’da tutmak da değil.

Tüm bunlar böyle iken bakan, hala ne demeye düşüncesini savunmaya çabalıyor?

Kendisinin internet zihniyetini 2002’de gördük: 30 kişilik tebaa ile 45 dakika geç gelip, oturumları açıp, kimseyi dinlemeden çekip gitmişti.

Düzelin artık Bakan Bey, 21. Yüzyıl’dayız, öşür (onda bir) vergisinin alındığı, Osmanlı tımar düzeninde değil...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..