Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bakanlık 6 firma ile ilgili taklit ve hile tespit etti

Bakanlık 6 firma ile ilgili taklit ve hile tespit etti
 

Gıda ve Tarım Bakanlığı sucuk, kavurma ve tulum peynirinde 6 firma ile ilgili olarak taklit ve hile tespit ettiğini açıkladı.

Bakanlık yaptığı incelemeler neticesinde yüzde 100 dana eti olarak tanıtılan sucukta kanatlı eti, pişmiş dana kavurmada ise tek tırnaklı eti tespit etti.

İşlenmiş et konusunda üreticiler ve tüketiciler karşılıklı kandırmaca peşinde. Vatandaş ucuz sucuk, kavurma ve tulum peyniri istiyor. Üreticilerde maliyeti düşürmek için az biraz cinlik yapmak zorunda kalıyor. Alan razı, satan razı!

Ara sıra bakanlık ya da benim gibi bazı çokbilmişler, kral çıplak diye alçak sesle söyleniyor. Kıyıda köşede kalmış birkaç haber sonrası, aynı tiyatro sürüyor. 20-30 liraya aldığınız kavurmada ilave ve katkı olmaması nasıl mümkün olabilir. Buyurun evde bir kavurma yapalım.60 lira altına maliyet çıkarsa gelin bu köşeden ilan edelim.

Önerim çok basit , Balparmak firması nasıl yapıyorsa, et üreticileri de yapabilir. Web üzerinde bir sorgulama ekranı açılırsa sorun tamamen çözülür. Vatandaş parti numarasını girer, sucuk analiz sertifikasını ve gıda kodeksine uygunluğunu öğrenir. İkna olmazsa noter kanalıyla aynı sucuktan analiz tespiti yaptırarak üreticilere maddi manevi dava açabilir.

Üreticiler güvensiz gıda analizi üzerinde oynama yapamayacaklarından Fiatlar olması gereken düzeye gelecektir. Sonuçta gıda kalitesi şeffaflaşacak, Gıda güvenliği milyonlarca tüketicinin denetimine açılacaktır.

Bu arada gıda bakanlığınızda kutluyorum. Böyle kritik bir teşhir sürecini aralarında büyük firmalar olmasına rağmen cesaretle sürdürüyorlar. Kim ne derse desin. Türkiye’de olan iyi şeyler, iyi olmayanlardan daha fazlalaşıyor.

Yapmamız gerekenin bakanlığın gayretlerine destek olmak. Problemli ürünleri tercih etmemek diye düşünüyorum. Birde Balparmak gibi mecbur olmamasına rağmen her parti analizlerini tüketicilerin denetimine açan üreticileri desteğimizi arttırmayı öneriyorum. Böylelikle arkasından onlarca firma daha güvenilir gıdaları üretenler arasına katılacaklardır.

Sağılığımıza ve katılımcı demokrasiye sahip çıkmanın tek yolluda bu değilimdir.

 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..