Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '10

 
Kategori
İzmir
 

Balçova

Balçova
 

Yaşanası yörelerden biridir Balçova...


Doğal güzellikleriyle, termal tesisleriyle, yaşam alanlarıyla İzmir'in gözde beldelerinden biridir Balçova. Halkının bir çoğunun farkında olmadığı güzelliklere ve özelliklere sahip, yaşanası ilçelerimizden biridir Balçova.

Ağır kış geceleri Balçova'yı bölen Çeşme otobanından Balçova semalarına bir göz atın. İzmir'in büyük bir bölümü dumanaltı görünümündeyken Balçova semaları tertemizdir. Kalorifer veya kömür dumanı solumazsınız Balçova'da. Nedeniyse tüm konutların jeotermal enerjiyle ısıtılıyor olmasındandır.

Balçova doğal kaynaklarıyla hem halkına hem de turistlere şifa kaynağı olmaktadır. 1415 yılında Osmanlılar tarafından İzmir'in alınmasından sonra tarihi bir şifa kaynağı olarak ünlenmiş olan Agamemnon Kaplıcaları onarılmış ve hizmete sunulmuştur. Cumhuriyet döneminde, 1980'li yıllarda kaplıcalar İzmir İl Özel İdaresi'ne bağlanmıştır. Kaplıcalar yeniden düzenlenmiş, tesisler içindeki havuzlar ve banyolar daha modern bir hale getirilmiştir. Önce otel bölümü ardından tedavi merkezi açılarak Balçova Termal Tesisleri adıyla sağlık ve turizmin hizmetine sunulmuştur.

Balçova Termal Tesisleri'nden halkımız kadar Avrupa'nın kuzey ülkelerinden gelen turistler de yararlanmakta ve tedavi olmuş halde ülkelerine dönmektedirler. Üst solunum yollarının kronik iltihapları, romatizmal hastalıklar, metabolizma bozuklukları, deri hastalıkları gibi şikayetlerle gelenler, uzman hekimler gözetiminde gördükleri düzenli tedavi sonucu iyileşme olanağı bulmaktadırlar.

Balçova Termal Tesisleri'yle komşu olan Kaya İzmir Termal Otel de modern tesisleriyle konuklarına aynı özelliklerde hizmet vermektedir.

Yurdumuzun ve İzmir'in en önemli yüksek eğitim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Balçova'dadır. Eğitim ve sağlık hizmetiyle büyük bir potansiyele sahip olan dev tesislerin barındırdığı olanaklar Balçovalılar ve halkımız için bir ayrıcalıktır.

İzmir Ekonomi Üniversitesi de Balçova'nın çehresini değiştiren yüksek öğrenim kurumlarından biridir.

Balçova İnciraltı Gençlik Merkezi, eğlence mekanları, çay bahçeleri, piknik alanları, çocuk parkları ve sahiliyle halkımızın özellikle haftasonu akın ettiği gözde yerlerden biridir. Her mevsim şehrin gürültüsünden bunalıp denizle buluşmak isteyenler İnciraltı Gençlik Parkı'na koşmaktadır. Önceleri bataklık iken yapılan düzenlemelerle İzmirlinin nefes alarak stres attığı bir alana dönüşen tesislerde isteyenler getirdiği yiyeceklerle deniz kıyısında ve doğal ortamda piknik yapma olanağı bulmaktadır.

İzmirlinin akın ettiği alışveriş merkezlerinin büyük bir bölümü Balçova'dadır. Burada oturanlara yürüme mesafesinde olan alışveriş merkezlerinde zaman geçirilecek her türlü aktivite mevcuttur. Alışveriş çeşitliliği yanında, çocuk oyun üniteleri, bowling salonu, spor salonları, restoranlar, kafeteryalar ve sinemaların yer aldığı bu tesislere gelenler günü dolu dolu yaşayarak evlerine dönmektedirler.

İzmir'in tek yat limanı Balçova'dadır. Levent Marina barındırdığı teknelerle Balçova'nın ve İzmir'in denize açılan tek kapısıdır.

Balçova'nın simgelerinden birisi de teleferiktir. Başkanlardan Ercüment Uysal tarafından yapılan Teleferik Tesisleri 2007 yılından bu yana kapalı durumdadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen bu tesisler, aynı yıl Uludağ telesiyejinde meydana gelen bir kazadan sonra kapatıldı. İzmir Makine Mühendisleri Odası'ndan teleferiğin fiziki kalitesi ve güvenilirliliği konusunda rapor istendi. Odadan, ''Teleferik'in taşıyıcı hatları ve kabinleri yolcu taşıması açısından tehlikelidir.'' şeklinde rapor gelince hatların ve kabinlerin güvenli hale getirilmesi amacıyla tesisler kapatıldı.

Tesislerin yenilenmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ihale şartnameleri Kamu İhale Kurumu'nca eksiklikler olduğu gerekçesiyle birkaç kez iptal edildi. Uzun uğraşlar sonucu yapılan yasal değişikliklerle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye çıkması kolaylaştırıldı. 2011 yılı başlarında Teleferik Tesisleri'nin standartlara uygun hale getirilerek açılması bekleniyor.

Anlattığım ana hatlarıyla Balçova İzmir'imizin gözde ilçelerinden biri olmayı hakediyor. Bize düşen bu doğal ve yaşamsal güzellikleri görmek ve kentimize sahip çıkmaktır.

 
Toplam blog
: 233
: 980
Kayıt tarihi
: 07.01.10
 
 

İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunuyum. Kısa denilebilecek bir sür..