Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '10

 
Kategori
İzmir
 

Haydi çocuklar Taçsız Kral'ın haberi olmasın...

Haydi çocuklar Taçsız Kral'ın haberi olmasın...
 

Hey gidi günler hey!... Sami Özok, Seyfi Talay ve Türkiye Ligi'nin Taçsız Kralı Metin Oktay'ı yetiştiren İzmirspor Amatör Lig'de mücadele ediyor.

Üzülmemek elde değil. Sadece İzmirspor mu? Altay, Karşıyaka, Göztepe, Altınordu bugün şanlı tarihleriyle bağdaşmayacak yerlerde mücadele ediyorlar.

Buna sebep olanlar kimler?

Dört büyüklerin maçlarında öz be öz izmirliler birden renk değiştirerek; Beşiktaşlı, Galatasaraylı, Fenerbahçeli ve Trabzonsporlu oluyorlar. İzmir takımları kendi sahasında üvey evlat muamelesi görüyor.

Bu söylediğim elbette düşüşün pek çok sebebinden biri. Daha birçok neden üretilebilir.

İzmir'in en köklü takımlarından İzmirspor'un bugünkü görüntüsüne bakıp da üzülmemek elde değil.

İzmirspor'un tarihine baktığımızda insanın tüyleri diken diken oluyor. Başarılarla dolu bir 87 yıl...

1923 yılında Eşrefpaşa semtinin ileri gelenleri tarafından Turuncu-Siyah renklerle ALTINAY Kulübü adıyla kurulmuş. Daha sonra aynı semtte kurulan Sakarya Kulübü'nün gençleriyle kıyasıya bir rekabete girişmişler. Tatlı rekabet sertleşmeye başlayınca semtin ileri gelenleri müdahalede bulunmuşlar. Oturup aynı semtin iki kardeş takımın birleşmesine karar vermişler.

28 Kasım 1930 yılında Altınay ve Sakarya kulüpleri bir çatı altında birleşmiş. Yeni kulübün adı: İZMİRSPOR, renkleri ise Mavi- Beyaz.

İzmirspor, 23 Ocak 1931 tarihinde Alsancak Stadı'nda yine bir İzmir ekibi olan Türkspor'la yaptığı maçı 5-0 gibi farklı bir skorla kazanır.

Türkiye 1. Ligi'nin kurulmasıyla birlikte İzmirspor adını duyurmaya başlamıştır. Lig tarihinin ilk resmi maçı 21 Şubat 1959 tarihinde İzmirspor ile Beykoz arasında oynanmış ve İzmirspor maçı 2-1 kazanmıştır. Türkiye'nin resmi liginde atılan ilk gol, bu maçta Özcan Altuğ tarafından Beykoz kalecisi Sıtkı'ya atılan gol olarak tarihe geçmiştir.

1946-48 yılları arasında kulübün yönetim binası, spor okulları, sahaların bulunduğu arazi İzmir Belediyesi'nden satın alınmıştır. Bu araziye o yıllarda sadece toprak bir futbol sahası ile kulüp binası yapılabilmiştir. 1973 yılında İzmirspor, modern binalara kavuşmuştur.

Eski antrenman tesislerinin bulunduğu yıllardaki adıyla ''Talebe Çayırı'' denilen sahada Taçsız Kral Metin Oktay, Seyfi Talay, Sami Özok gibi dönemin başarılı futbolcuları top koşturmuştur. Talebe Çayırı'nın tozunu yutan Metin Oktay, İzmirspor ve Galatasaray formalarıyla sadece lig maçlarında 217 gol atarak rekor kırmıştır.

İzmirspor kurulduğu o yıllardan bu yana yıllarca, Türkiye 1. 2. ve 3. liglerinde mücadele etmiştir. Türkiye 1. liginde 9 yıl mücadele etmiş, zaman zaman ses getirecek başarılara imza atmıştır.

Türkiye liglerine damgasını vurmuş olan bu köklü kulübümüz, 87 yıllık şanlı tarihinde ilk kez Bölgesel Amatör Lig'de mücadele edecektir.

İzmirspor kesinlikle bu yeri haketmiyor.

Haydi İzmirliler ve İzmirsporlular! Şanlı kulübümüzün kurucularıyla ünlü sporcuları, özellikle Taçsız Kral'ın haberi olmadan İzmirspor'umuzu layık olduğu yere taşıyalım.

Haydi hep birlikte maça!!!

 
Toplam blog
: 233
: 980
Kayıt tarihi
: 07.01.10
 
 

İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunuyum. Kısa denilebilecek bir sür..