Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '10

     
    Kategori
    Beslenme
     

    Balığın faydaları

    Balığın faydaları
     

    balık resmi


    Balığın en bol olduğu mevsimlerdeyiz. Ülkemiz denizlerle çevrili olduğundan bir çok balık çeşidine rahat ve mevsiminde de ucuza ulaşabiliyoruz. Ama bu imkanlarımıza rağmen bir çok ülkeden daha az balık tüketimimiz var. Balığın faydalarını bilsek heralde daha fazla balık tüketmek için gayret ederdik.

    Türkiye balık üretiminin yeterli olduğu bir ülke olmasına rağmen yıllık balık tüketimi kişi başına 10 kg dan bile az. Buda gösteriyor ki yeterince balık tüketmiyoruz.

    Yediğimiz besinler içerisindeki en iyi protein kaynakları hayvansal besinlerdir. Balıkta özellikle iyi bir protein kaynağıdır. Günlük protein ihtiyacının karşılanması, yara iyileşmesi, yanıklar doku onarımında, büyüme gelişmede, protein ihtiyacının arttığı hamilelik dönemi için idealdir bir besindir.

    Balık yine A ve D vitaminleri yönünden zenginidir. Bu vitaminlerde özellikle kemik gelişimi, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasını engellenmesini, gözlerimizin daha iyi görmesini sağlayan vitaminlerdir.

    Minerallerden de fosfor, çinko, iyot, tatlı su balıklarında bunlara ek olarak k vitamini de bol miktarda bulunur. Bu minerallerde yine kemik gelişiminde, saç sağlığında, insülin hormonu yapımında, yaygın olarak görülen guatr hastalığının engellemesinde, kanın normal cıvıklıkta olmasını sağlayan minerallerdir. Hamsi gibi küçük balıklar da kılçıkları ile yenilirse Ca minerali açısından da iyi bir kaynak olurlar.

    Özellikle gebeler için son 3 aylık dönemde bebeğin beyin gelişimi ve göz gelişimi için çok önemlidir. Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız gebelik döneminde düzenli balık tüketmeli ve bebek beslenmesinde ek besinlerde balık tüketilmeye başlandığı zamanda düzenli tüketilmelidir. Çünkü beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde bebek ve çocuğun beslenmesi çok önemlidir.

    Doymamış yağ içeriği yüksek, özelliklede omega 3 denilen yağ asitlerini bol miktarda içermesi balığın özelikle kanın normal cıvıklıkta olmasını sağlar. Doğal aspirindir. Omega 3 yağ asitleri kalp-damar rahatsızlığı riski taşıyan kişiler için koruyucu, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve iyi huylu kolesterol düşüklüğü olan kişiler içinde iyi bir ilaçtır. Kötü huylu kolesterolü düşürür karaciğeri koruyan iyi huylu kolesterolü yükseltir.

    Bütün bu faydaları olan balık aynı zamanda besin zehirlenmesi yönünden riskli bir besindir. Bir gıda ne kadar yüksek proteinli ise o kadar çabuk bozulur, hastalık yapan mikroorganizmalar o kadar çabuk o besinde ürerler. Yapılacak olan doğru şey balığın nasıl taze olduğu anlamanızdır. Balığın tazeliği:

    Gözlerinin parlak ve lekesiz oluşundan,

    Solungaçlarının kırmızı ve pembe oluşundan,

    Pullar ve yüzgeçlerinin diri oluşundan,

    Kaslarının sert ve esnek oluşundan, balığın üzerine parmağınızla bastırdığınızda çukurluğu hemen düzelmesinden,

    Nahoş kokusunun olmamasından anlaşılır.

    Balığın tüketim sıklığı haftada en az 1 olmalı mümkünse bu haftada 2 yada 3 çıkartılmalıdır. Pişirme yöntemi olarak ta balık bağ dokusu az olduğundan dolayı kolay ve hızlı pişer. En uygun balık pişirme yöntemleri de ızgara, yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulama dır.

    Sizinde 0-5 yaşında çocuğunuz varsa, Hamililiğinizin özellikle son 3 ayında iseniz,

    Guatr dan korunmak istiyorsanız, Kroner kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, Kolesterolünüz yüksekse, Ve yaşınız ne olursa olsun balık tüketmelisiniz…

     
    Toplam blog
    : 1
    : 4421
    Kayıt tarihi
    : 04.11.10
     
     

    Türk Diabet Cemiyeti Konya Şubesi Özel Konya Dahiliye Merkezinde Diyetisyen olarak görev yaptım E..