Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Balığının Geçmişini Öğren

Balığının Geçmişini Öğren
 

Balığının geçmişini öğren


İncelemek… Bu kelime çok değerli.  İçinde birden çok kavramı içeriyor, yani diyor ki inceliyorsun ama bu sırada hem öğrenmiş oluyorsun, hem düşünmüş oluyorsun hem araştırmış oluyorsun hem de bilinçleniyorsun.  “ Şunu bir inceleyelim. “ deriz ya? O basit bir işlem değil işte. Bizler hayatın akışı içinde “ Amaaan… neyse ne .”  demeden geleceğimiz ve yaşam kalitemiz için hep öğrenmeliyiz bazı şeyleri.  “Konuyu nereye geleceksin bakalım bekliyoruz özgecim. “ dersen, hadi gel güzel haberlerim var derim.

Gıda sektöründe bir şeylerin arkasına düşmek ve onu araştırmak demek bu sektörün ayakta kalmasına sebep olan başlıca etmen. Yani yiyoruz içiyoruz ama bu nerden geliyor? Neler var içinde, Ne oluyor? hep aklınızdan geçen sorular. Yeni duyduğum bir sistem var, çok hoşuma gitti. Her şey şeffaf olarak görmeniz için tasarlanmış anladığım kadarıyla. Balık işleyen bir markanın hayata geçirdiği bu sistemi yeni olarak adlandırıyorum. Çoğu tüketici bunu bilmiyorsa, duymadıysa daha önce ben ona “Yeni “ derim. Sistemin adı “ Balığını Sorgula. “  Ton balığı üretiminde siz tüketicilere, avlanma aşamasından itibaren balığın hangi süreçlerden geçtiğini aktaran bir sistem. Çok güzel? Bunu öğrenmek çok basit, internet sitesine girip aldığınız ürünün üzerinde yazan kodu oraya girdiğinizde ücretsiz olarak tüketeceğiniz elinizde olan balığın hangi yollardan geçip de elinize ulaştığını öğreniyorsunuz. Bu oldukça güven verici. Balığın cinsi,  özellikleri, yaşadığı su,  balığın yakalandığı bölge,  balığınızı tutan gemi, hangi yöntemle yakalandığı ve yakalandıktan sonra neler olduğu… hepsini öğrenebilirsiniz. Belki sizi gülümsetti bu yazdığım ama gerçek . Üretim aşamasında ise limana ulaşan balıklar, fabrikaya getiriliyor, deri ve kılçıkları temizlenip fileto haline getirildikten sonra kutulanıyor ve pişirme işlemi uygulanıyor. Su/yağ ve tuz dışında başka bir ilave gerçekleşmediği belirtiliyor.  Ayrıca ek bilgi olarak ton balığı kutularının üzerinde yer alan “ Dolphin Safe” simgesi ise çok özel bir yere sahipmiş, yunuslarla ton balığı sürüleri hep bir arada yaşamayı severlermiş, ton balıkları yakalanınca da yunuslar zarar görmesin diye onların kaçacağı şekilde bir yöntem kullanılıyormuş. O simge  “Yunuslara hiçbir zaman zarar vermiyoruz. “ anlamına geliyor anlayacağınız. Tüm bunlar gerçekleşirken ton balığının farklı çeşitleri ve başka ürünler de üretilmiş, “Fasülyeli ton balığı, sebzeli ton balığı, esmer pirinçli yaprak sarma, domates soslu sardalya,acılı sardalya, hamsi pilaki,  ton balığının en yağlı bölümünden yapılan ton ventresca,  kum midyesi, ançüez, yengeç surimi , daha önce duymadığınız çorbalardan olan levrek çorbası ,  midye tava, balık nugget bunlardan bazıları.

Hep söylerim yeni ürün geliştirilmesi, var olanın çeşitlendirilmesi mükemmel bir şey. Yeni adımlar atarak sektörü büyütmek ve bunu tüketiciye şeffaf şekilde sunabilmek güzel bir duygu olsa gerek. Şu balık sistemi de baya güzelleştirmiş bu üretimi.

Bu duyarlı davranışa ve üretime okuyucularım ve tüketiciler adına teşekkür ediyorum.

Sağlıkla Kalın!

Not: “ Balığı karşına alıp sorsan o bu kadar bilmez geçmişini, hayatını.”

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..