Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Balkanların çocuğu Balkanların başka bir çocuğunun hayatını anlatan belgesele ses verdi !!!

Balkanların çocuğu Balkanların başka bir çocuğunun hayatını anlatan belgesele ses verdi !!!
 

29 Ekim yaklaşırken vizyona girecek olan “Mustafa” adlı Can Dündar'ın senoryosunu yazıp yönettiği bir belgeselin müziklerini yapan Goran Bergovic 'ten bahsetmek istiyorum sizlere.

Bregovic ile benim tanışmam aslına bakarsanız çok uzun yıllar öncesine dayanıyor . “Çingeneler Zamanı'na”.. İlk bu filmin müziklerinde Bregovic'i dinledim ve sonra sanırım aşık oldum...

Şimdi Bregovic bizim için bir film müziği yaptı. Balkanların çocuğu balkanların başka bir çocuğunun hayatını konu alan filmin müziklerine imzasını attı.

Ve Bregovic tanımayanlar için.

Kendisini Yugoslav olarak tanımlayan Goran Bregovic 1950 yılında Sarajevo'da dünyaya geldi. Sırp bir baba ve Hırvat bir annenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açan Bregovic anne ve babası ayrılınca annesi ile beraber Sarajevo 'da yaşamaya devam etti.

16 yaşındayken konservatuvardaki klasik keman eğitimini okuldan atıldığı için ( yeteneksiz olduğu düşünülmüştü) yarım bırakmak zorunda kaldı ancak farklı bir sanat okulu arayışına girdiğinde ise ailesi “eşcinsellerin” sanat okullarında fazlaca bulunduğunu söyleyerek karşı çıkması ile mecburen bir teknik liseye devam etmek zorunda kaldı . O da Mercedes marka arabası ile bu okula çarptı ve atıldı !!!

Okuldan sonraki dönemini kendisine bakmak zorunda olduğu için gazete satarak, inşaatlarda çalışarak ve müzik gruplarında gitar çalarak geçirdi.

1971 yılında üniversiteye giren Goran buradan da ayrıldı . Çaldığı müzik grubunun(Jutro) geçirdiği değişimden sonra 1974 yılında grubun ismini Beyaz Düğme olarak değiştirdiler bu grurp 1970 lerin ortalarından 1980 'lerin sonlarına kadar Yugoslavya'nın en meşhur rock gurubu olarak anıldı.

Beyaz Düğme dağılmaya başlayınca da Goran Film müzikleri dünyasına girdi;

1977 Butterfly cloud 'u Zdravko Radnic ile

1979 Personnal Affairs Alexandr Madnic ile yaptı

1988 yılına gelindiğinde ise onun dünyaca tanınmasını sağlayacak bir iş birliği başladı yönetmen Emir Kusturica ile ve Çingeneler Zamanı'nı yaptılar.Film büyük bir başarıya sahip oldu .1989 ile 1993 yılları arasında yine bir çok film müziği yapan Goran 1993 yılında yine büyük bir başarının altına imzasını attı Kusturica ile beraber “Arizona Dream”. Film 1994 yılında Cannes Film festivalinde iki ödül kazandı . Hemen arkasından yine Kusturica ile beraber yaptığı “Undergound” altın palmiyeyi kazandı.

Gençlik yıllarında Led Zeppelin, Black Sabath gibi rock gruplarından etkilenen Goran yaşı ilerledikçe Balkanlardaki geleneksel çok sesli müziği ile güney slav ve çingene temalarını günümüz soundunda yoğurarak farklı bir müzik anlayışı benimsemiştir. Sezen Aksu ile beraber “Düğün ve Cenaze” albümünüde yapan Bregovic evli ve üç çocuk babasıdır . Çalışmalarını Belgrad'da sürdüren Goran ailesi ile baraber olduğu zamanlarda Paris 'te yaşamaktadır....

Sayısız film müziği konser ve albüme imzasını atan ve yeteneksiz olduğu düşünülerek konservatuvardan atılan bu usta müzisyeni hala dinlemediyseniz bence 29 Ekim “Mustafa” öncesi deneyin derim; özellikle de Çingeneler Zamanı ile ...

 
Toplam blog
: 200
: 959
Kayıt tarihi
: 21.04.08
 
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunuyum . Maalesef bir tak..