Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

13 Mayıs '16

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

BALKONDA YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ 10 ORGANİK ÜRÜN

BALKONDA YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ 10 ORGANİK ÜRÜN
 

BALKONUNUZDA YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ 10 ORGANİK BESİN

           Kentleşmenin getirdiği betonlaşma evlerimizin yeşil alanlarını daraltı ve/veya yok etti. Haliyle insanlar bahçelere özlem duymaya başladı.Evlerimizin balkonları,odaları bitkileri yaşatmak için yeni ve tek mekanlarımız oldu.Elimizden geldiğince ufak tefek mutfağımızda,salonumuzda mutlaka bir-iki bitkimi yetiştirmekteyiz.Özellikle organik ürünlere ve onları yetiştirmeye çok meraklıyızdır.Organik ürün derken herhangi kimyasal maddeye çok maruz kalmamış,ışığı ile suyu ile doğal büyüme gösteren ürünlerden bahsetmekteyiz.Bizi heyecanlandıran ve bize bakımı ile dinlendiren organik ürünleri artık balkonumuzda rahatça yerleştirebiliriz.İsterseniz çok güzel saksılar alın yetiştirin, isterseniz evinizdeki yoğurt kapları,yağ tenekeleri veya büyük su bidonlarınızda yetiştirin.İşte size balkonunuzda yetiştireceğiniz 10 organik ürün;

 MAYDANOZ:Kolayca yetiştirebileceğiniz bu bitki bol ışık alan ,nemli ve 18/20 derecenin üzerinde olan yerlerde güzel gelişme gösterir.İster tohum ister fide ile de yetiştirebilirsiniz.

DEREOTU:Mis gibi kokusu ile zararlı böcekleri kaçıran bu bitki sağlığımıza da faydaları saymakla bitmez.Siyah tohumlarını ilkbaharda veya sonbaharda toprağa ekerek yetiştirebilirsiniz.Sulak,humusca zengin,bol gübreli topraklarda güzel gelişme gösterir.

FESLEĞEN:Hoş kokusuyla doğal sinek ve sivrisinek kovucudur.Hızlı gelişir ve sıcağı sever.Geçirgen ve nemli toprakları severler.

KEKİK: Özellikle et yemeklerimizin değişmez baharatı olan kekik bitkisinin yetiştirilmesi zordur ama çabuk büyür.Bol güneşli yerlerde gelişme gösterir.Kumlu ve drenajlı toprakları sever.Mutlaka bahar aylarında gübrelenmeli.

DOMATES: Buzdolabınızdaki domatesin çekirdeklerinizden bile yetiştireceğiniz bu sebze bol güneş ve nemli toprak ister.Gübreli topraklarda daha çok ürün verir.Çok rüzgar esen yerlerde destek cubuklarla bitkinizi desteklemeniz gerekmektedir.Mantar hastalığına yatkın bir bitki olduğu için sulamaya dikkat edilmeli.

SALATALIK: Tırmanarak büyümeyi seven bu bitkiyi mutlaka uzun kamışlarla desteklemeniz gerekmektedir.Çabuk yetişir,böceklerden etkilenmez ve çürüme sorunu olmaz.Bakımı kolaydır.Sıcağı sever,Toprağı nemli olmalı ve lezzetli bir salatalık için toprağına bol gübre karıştırılmalısınız.

.BİBER:İster fide olarak ister tohum olarak saksılardakolayca yetiştirebilirsiniz.Bol ışığı ve sıcağı sever.Gübreli topraklardan hoşlanır.Gevşek toprakları sever.Toprak kurudukça sulanmalı yapraklarına ve biberlerine su değmemeli.

BİBERİYE:Fidanlıklarda veya bitki satan marketlerde fidelerini rahatlıkla bulabilirsiniz.Sıcak havalardan hoşlanır.Akdeniz bitkisidir.Suyu ve nemi sever.Çicekleri haziran temmuz aylarında açar.Aromatik kokusu ile ortamın havasını değiştirir.

LAVANTA:Fidanlıklarda veya bitki satan marketlerde fidelerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Sıcak havalardan hoşlanır. Akdeniz bitkisidir.Suyu ve nemi sever.Çicekleri haziran temmuz aylarında açar.Aromatik kokusu ile ortamın havasını değiştirir.Çiceklerini ve dallarını kurutup keselerseniz ve bu keseleri elbise dolaplarınıza koyarsanız güve barındırmaz.

BUĞDAY ÇİMİ:
Bireysel gereksinime göre on, yirmi, otuz ya da daha çok saksı kullanılabilir. 
Bir avuç tohum saksılardaki toprağa serpilir. Toprak doğallığını korumalıdır. 
Gübre, haşere ilaçları, kimyasallar ve başka herhangi bir yapay madde karıştırılmamış olmalıdır. 
Saksılar akşam güneşi almayacak bir şekilde yerleştirilmelidir. 3-4 gün içinde çimler fışkırmaya başlar. 6-7 günde 10-15 cm’ye kadar uzar. 
Eğer daha hızlı büyürse besin değeri de düşer. Bu nedenle bu uzunluğa eriştiği zaman kullanımı idealdir.
Buğday çimi birçok hastalığın tedavisinde kullanıyor ve yetiştirilmesi de oldukça kolay bir bitkidir.

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

PEYZAJ MİMARI

 

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..