Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

Balyoz Davası kararı, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?

Balyoz Davası kararı, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?
 

Balyoz’da 250’si tutuklu 365 sanık yargılandı; 34 sanık için beraat kararı verildi. Tutuklama gerekçesi, “hükümeti yıkmaya teşebbüs”, ama “eksik teşebbüs”...

Cezalar, 20, 16, 18 yıl arasında değişiyor.

Balyoz’da en ağır cezayı tutuklu yargılanan emekli komutanlardan Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına aldı. Önce, hükümeti yıkmaya teşebbüs”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildiler; sonra ceza, “darbeye eksik teşebbüs” gerekçesiyle 20 yıla indirildi.

Sanıklar, kararı bir “bildiri”yle kınadılar; şu görüşlere yer verdiler:

“Devletimizin bu düzmece davada, TSK’ye kaşı emperyalist ve cumhuriyet düşmanlarının kurduğu hain komployu görememiş olması kabul edilemez bir zaafiyettir. Diğer taraftan devletimiz, bu komployu görmüş ve sessiz kalmış ise, durum daha da vahimdir.”

"Toplu tutuklamalarla işlenen hukuk cinayeti, bu cezalarla hukuk katliamına dönmüştür. Bizlerin değişmeyen Başkomutanı, Mustafa Kemal Atatürk'tür; bunu hiç bir güç değiştiremez. Vatan sağolsun."

Sanıklar, sanık avukatları, sürekli “sahte belgeleri üreten çete”den söz ediyorlardı.

Sahi, Balyoz nedir?

Her şey bir gazete manşetiyle başladı.

Gazete, Taraf; haberi yazan, Mehmet Baransu’ydu.

Taraf, 20 Ocak 2010 tarihli sayısında  "Balyoz Harekât Planı" başlıklı belgelerle gündeme geldi. İddiaya göre plan, 2003 tarihliydi; belgeler, 5 bin sayfadan oluşuyordu. Ayrıca, 19 CD ve 10 teyp kaseti vardı. Mehmet Baransu,  yayından sonra elindeki belgeleri bir bavul içerisinde  İstanbul Adliyesi'ne teslim etti.

İddialar, hükümeti devirmeye” yönelikti, ilginçti:

Fatih ve Beyazıt camilerinde bomba patlatmak, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin  düşürmek...

Oluşan kargaşa ortamında  halkın galeyana getirmek, darbe için gerekli ortamı yaratmak...


Sanıklar, sanık avukatları, davaya kaynak sayılan CD’lerin sahte olduğunu, 5 Mart 2003'te oluşturulan CD'nin içerisinde sonraki yıllara ait bilgiler olduğunu ileri sürdüler. Bunu da değişik kurumlardan aldıkları “bilirkişi raporları”yla kanıtladıklarını söylediler, ama mahkemenin bunları göz önünde tutmadığı gibi, bir başka kuruma inceletme gereğini duymadığı özellikle belirtiler.

Sözün kısası, sanıklar, Balyoz’da  yargılanan 250’si tutuklu 365 sanıktan 37’si beraat etti; kalanlar,  20, 16 ve 18 yıl arasında ceza aldılar.

*****

“Tarihe not düşmek” için  Balyoz Davası" kararı, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?” sorusuna yanıt aradık.

Gazetelerden Akşam (Balyozdan daha ağır), Yeni Akit (Balyozu yediler), Birgün (Balyoz’da ağırlaştırılmış müebbet), Hürriyet (20+20+20 ), kararı "üst başlık"tan duyurdular.

Balyoz kararını “başlık”ta veren gazeteler ve “başlık” açıklamaları şöyle:

Kemal’in askerlerini selamlıyoruz (Aydınlık)

(Görevde ve emekli 250’si tutuklu 365 subayın yargılandığı Balyoz Davası’nda karar açıklandı. Komutanların büyük bölümü hapse mahkum edildi)

Skandal isimlere Balyoz’dan hapis (Bugün)

(Mahkemenin Balyoz kararlarıyla Türkiye’de bir ilk daha yaşandı. Halen YAŞ üyesi olan Orgeneral Bilgin Balanlı da darbeden hüküm giydi)

Adalete balyoz (Cumhuriyet)

(Özel yetkili mahkemede görülen Balyoz davasında emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ile emekli Oramiral Özden Örnek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Darbeye eksik teşebbüs gerekçesiyle ceza 20 yıla indirildi. Milletvekili Engin Alan, Ergin Saygun, YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da aralarında bulunduğu 78 eski komutan 18 yılla cezalandırıldı)

Balyoz gibi ceza (Güneş)

(İki yıldır Silivri’de süren tarihi Balyoz Davası’nda 365 sanıktan sadece 35’i beraat etti. Diğerleri “en üst sınırdan” ceza aldı. Tutuksuz yargılanan 69 kişi için yakalama kararı çıktı)

5 bin sayfa belgeye 5 bin yıl hapis (Milliyet)

(21 Ocak 2010'da bir bavul içindeki 5 bin sayfa belgenin savcılığa teslim edilmesiyle başlayan Balyoz davası 108 duruşma sonunda tamamlandı.Bilanço ağır, 325 sanığa toplam 5 bin yılın üstünde hapis cezası çıktı.)

Komutanlara ceza yağdı (Ortadoğu)

(1.5 yıldan fazla bir süredir devam eden 250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı “Balyoz” davasında beklenen karar nihayet açıklandı. Komutanlara ceza yağdı)

Ailelere darbe (Posta)

(Eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Org. İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek 20 yıl ceza aldı. 18 yıl verilen Orgeneral bilgin Balanlı görevdeyken darbecilikten yargılanıp ceza alan en yüksek rütbeli subay olarak tarihe geçti)

Balyoz sert indi (Radikal)

(İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasında kararını açıkladı. Doğan, Fırtına ve Örnek'e oybirliğiyle ağırlaştırılmış müebbet verildi. Ceza 20 yıla indirildi. Diğer sanıkların çoğu 16 yıl ceza aldı.)


Yaşasın demokrasi (Sabah)

(Ve balyoz indi: Türkiye’de darbeler dönemi kapandı. 325 sanığa “Hükümeti yıkmaya teşebbüs”ten ceza yağdı)

Balyoz gibi ceza (Sözcü)

(2 kuvvet komutanı ve 1 ordu komutanına darbeden müebbet verildi. Ancak darbe yaşanmadığı için ceza 20‘şer yıla çevrildi)

Ve darbe mahkum (Star)

(Türkiye demokrasi tarihinin en kritik davasında mahkeme, Balyoz sanıklarının AK Parti hükümetini düşürmek için eyleme geçtiklerine ancak ellerinde olmayan nedenlerden darbe yapamadıklarına hükmetti. Darbeye öncülük eden generallerin tamamı ağır hapse mahkum edildi.)

Ağrı darbe (Takvim)

(Balyoz’da tarihi karar... Emekli paşalar Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’ya 20‘şer yıl hapis cezası verildi)

Darbeye teşebbüs artık çok daha zor (Taraf)

(Balyoz Davası’nda 325 sanığa ceza yağdı. Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’ya darbeye teşebbüsten 20 yıl hapis cezası verildi)

Komutanlara balyoz darbesi (Türkiye)

(Çetin Doğan, Halil İbrahim fırtına ve Özden Örnek’e 20‘şer yıl hapis cezası verildi)

Ve Balyoz indi (Vatan)

(Balyoz'da emekli ve muvazzaf 295 subay, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum oldu. Ancak bu ceza, darbeye 'eksik teşebbüs'ten 20 ila 13 yıla indirildi. İlk üç sanık Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına 20 yılla en ağır cezaya çarptırılan komutanlar oldu.)

Balyoz darbesi! (Yeni Çağ)

(İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 365 sanığın yargılandığı Balyoz davasında “darbeye eksik teşebbüs var” dedi ve ağır cezalar yağdırdı. MHP ve CHP karara sert tepki gösterdi)

Komutanlara en ağır ceza (Yeni Şafak)

(İki yıldır süren Balyoz davasında mahkeme kararını açıkladı. Bir numaralı sanık emekli Orgeneral Çetin doğan, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, darbeye eksik teşebbüsten 2o yıl hapis cezasına çarptırıldı.  tutuksuz sanıklardan 34’ü beraat ederken, 76’sı hakkında da tutuklama kararı çıktı)

Adalete balyoz (Yurt)

(Darbeye eksik teşebbüsten 365 sanıktan 330‘una ceza. Duruşmada avukat yok, iyi hal indirim hali yok, tahliye yok. En yüksek ceza Doğan, Örnek ve Fırtına’ya verildi)

Bolyoz!a tarihi ceza (Zaman)

(Balyoz darbe davasında karar açıklandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 365 sanıktan 325’i ceza alırken  36’sı beraat etti.)

http://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutc@ttmail.com

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..