Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '08

 
Kategori
Dünya Mutfakları
Okunma Sayısı
965
 

Bambu ağacının filizi ve çorba

Bambu ağacının filizi ve çorba
 

Bambu ve denız yosunu eklenmiş çorba


Bahar geldi ve baharla birlikte topraktan adını bile bilmedigimiz filizler çıkmaya başladı. Bambu ağacı da bunlardan biri.

Topraktan daha filizini göstermeye başlayınca söker çıkarırlar topraktan. Dış yapraklarını soyup en ıçte kalan taze kısım çiğ olarak yenilse bile çok lezzetli. Daglık bölgelrde yaşayanlar bu lezzetten bolca nasiplerini alıyorlar. Toplanıp getirilen kökler markette satılır. İsteyen kendı alır soyar , pirincin beyazlatılmasından sonra arta kalan toza bulanıp kaynatılır yumuşaması için. Sonra çorba ve pilavlarda kullanılmak üzere hazırdır.

Benim gibi bu tür işlere yabancı olanlar ya da iişin kolayına kaçanlar hazır kesilmişini alır ve yıyeceklerinde kullanır . Dün onu buranın vazgeçilmez çorbası "misoşiru " nun içine kattık. Bir de "wakame (denız yosunu) " ekleyince çok lezzetli bir çorbamız oldu. Bizim için tarhana çorbası, Japonlar için de misoşiru vazgeçilmez çorba. O pirincin bazı işlemlerden geçmesi ile yapılıyor. Içınde soya fasulyesı vs de var.

Eşimin ailesinin sabahları vazgeçilmez yiyeceğidir. Ve kayınvalidem miso çorbasının temel malzemesini, bizim salçadan daha kıvamlısını, kendisi hazırlar her yıl. Biz de tarhananın hazırlandığı gibi. Ben genellikle marketten alırım .

Biz Türklerin alışmadığı bir tat. Özellikle deniz yosununa hayır diyeceğinizi umuyorum ama içerdiği mineralleri ve sindirim sistemine yararlı olduğunu öğrendim. Ayrıca özellile saç renginin aklaşmasını geciktirdiği de söyleniyor. Simsiyah gece gibi saçlara sahip olmanın yolunun deniz yosununu çokca tüketmeden geçtiği söylenirmiş eskiden beri. Şimdilerde özellikle gençler daha açık renk saçı yeğliyorlar ama ...

Dün çorbanın resmini çekerken kızım "Eğer MB ye ekleyeceksen çorbayı benim hazırladığımı belirt." demişti. Unutmadan yazayım :))

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Şöyle içinde buğdayı,nohutu ve yeşilmercimeği ile yapılmış bir yoğurt çorbası üstüne bol tereyağda yakılmış miss gibi naneyi cosss diye boşaltıp yemekte var....Allahım dediğiniz gibi sevince yeniyor işte eşiniz ve çocuklar bizim yemeklerimizle ilgili ne düşünüyor?Kızınızın eline sağlık...İnşallah bir Türkle evlenir...saygı ve sevgilerimle

neskahve 
 21.04.2008 23:39
Cevap :
O coss diye ses cikaran corbalari ben de seviyorum. Evde Turk yemegi yaparim zaman zaman . Hem esim hem de cocuklar severek yerler . Dur yarin bir yayla corbasi pisireyim . nereden aklima getirdin :)) sevgilerimle  22.04.2008 13:13
 

Helal benim prensesime..) ellerine sağlık.. e artık biz gelirsek bizede yapsın..) sevgiler aplam.

Halide 
 20.04.2008 18:12
Cevap :
Sen gel de pişirir . Canın sağolsun . Sevgilerımle .  21.04.2008 2:32
 

Afiyetler olsun,sağlık sıhhat olur inşallah yedikçe,,,,,,,,,, sevgiler size,kızınıza da sevgiler,,,

Alyoşa-Sevmek Güzeldir. 
 20.04.2008 15:40
Cevap :
Teşekkürler . Saglıklı günler hepimizin olsun . Sevgilerimle .  21.04.2008 2:35
 

Ben bu Japon mutfağını sevmediğimin iyice farkına vardım artık Nursen Abla! Yosun nasıl yeniyor ki??? Aaiiiiyyyyy! ^^;

Fulya Krsta 
 20.04.2008 14:56
Cevap :
Fulyacığım insan sevdığinin hatırına çiğ balık bile yemeğe alışıyor . Geleli yirmi yıl oldu neredeyse . İlk önce yiyemediğim bir çok şeyi yiyebiliyorum hem de severek . Ciddi söylüyorum lezzetli . Hem de sağlıklı . Gel de tadına bak . Sevgilerimle .  21.04.2008 2:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 397
Toplam yorum
: 1163
Toplam mesaj
: 200
Ort. okunma sayısı
: 1089
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster