Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '08

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Bambu ağacının filizi ve çorba

Bambu ağacının filizi ve çorba
 

Bambu ve denız yosunu eklenmiş çorba


Bahar geldi ve baharla birlikte topraktan adını bile bilmedigimiz filizler çıkmaya başladı. Bambu ağacı da bunlardan biri.

Topraktan daha filizini göstermeye başlayınca söker çıkarırlar topraktan. Dış yapraklarını soyup en ıçte kalan taze kısım çiğ olarak yenilse bile çok lezzetli. Daglık bölgelrde yaşayanlar bu lezzetten bolca nasiplerini alıyorlar. Toplanıp getirilen kökler markette satılır. İsteyen kendı alır soyar , pirincin beyazlatılmasından sonra arta kalan toza bulanıp kaynatılır yumuşaması için. Sonra çorba ve pilavlarda kullanılmak üzere hazırdır.

Benim gibi bu tür işlere yabancı olanlar ya da iişin kolayına kaçanlar hazır kesilmişini alır ve yıyeceklerinde kullanır . Dün onu buranın vazgeçilmez çorbası "misoşiru " nun içine kattık. Bir de "wakame (denız yosunu) " ekleyince çok lezzetli bir çorbamız oldu. Bizim için tarhana çorbası, Japonlar için de misoşiru vazgeçilmez çorba. O pirincin bazı işlemlerden geçmesi ile yapılıyor. Içınde soya fasulyesı vs de var.

Eşimin ailesinin sabahları vazgeçilmez yiyeceğidir. Ve kayınvalidem miso çorbasının temel malzemesini, bizim salçadan daha kıvamlısını, kendisi hazırlar her yıl. Biz de tarhananın hazırlandığı gibi. Ben genellikle marketten alırım .

Biz Türklerin alışmadığı bir tat. Özellikle deniz yosununa hayır diyeceğinizi umuyorum ama içerdiği mineralleri ve sindirim sistemine yararlı olduğunu öğrendim. Ayrıca özellile saç renginin aklaşmasını geciktirdiği de söyleniyor. Simsiyah gece gibi saçlara sahip olmanın yolunun deniz yosununu çokca tüketmeden geçtiği söylenirmiş eskiden beri. Şimdilerde özellikle gençler daha açık renk saçı yeğliyorlar ama ...

Dün çorbanın resmini çekerken kızım "Eğer MB ye ekleyeceksen çorbayı benim hazırladığımı belirt." demişti. Unutmadan yazayım :))

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..