Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '15

 
Kategori
Siyaset
 

Bandırma Yazıları : Bandırma'da seçim sonuçları

Bandırma Yazıları : Bandırma'da seçim sonuçları
 

yurtgazetesi.com


7.Hazıran.2015, Pazar günü geldi geçti. Şimdi partilerde, ve Ankara’da ince hesaplar yapma zamanıdır. 
 
Genel tabloya bakılacak olursa :
 
AKP- 258 (327) ; CHP : 132 (135) ; MHP – 80 (53) ; HDP – (80) (35) . Burada Parantez içindeki rakamlar 2011 seçimlerindeki  partilerin Milletvekili sayılarını gösteriyor, açıktakiler ise yeni yapılan 2015 seçimlerinin sonuçlarını. 
 
Buna göre, 2011 Meclisinde AKP-327, Muhalefet- 223 milletvekili iken. Aradaki fark, AKP lehine 104 sadalye iken.
 
Bugün, 2015 Meclisinde AKP-258 ; Muhalefet – 292 sandalyeye sahip olup; Muhalefet 34 sandalyeyle ağır basmaktadır.  
 
Tabii bu durumuyla işler ister istemez Koalisyona kalmaktadır. Umarız partiler en kısa zamanda anlaşırlar.
 
Gelelim Balıkesir seçimlerine :  AKP- %39.07 (46.5)  ; CHP- %33.75 (33.78) ; MHP- % 20.08 (13.91) . Burada yine açıktaki birinci rakamlar 2015, seçim sonuçlarını; parantez içindeki rakamlar ise 2011 Genel Seçim sonuçlarını gösteriyor. AKP’nin oy oranının Türkiye’de olduğu gibi Balıkesir’ de de süratle düştüğü görülmektedir. CHP’nin oyları hemen hemen değişmemiştir. HDP’nin oy oranı %4 civarındadır. MHP’nin oy oranı oldukça artmıştır.
 
Durumu BANDIRMA açısından karşılaştırırsak:
 
2015 Sonuçları : AKP- %30.25 ; CHP:  %43.60 ; MHP - % 18.64; HDP-%4.28
 
Görüldüğü gibi CHP’nin Bandırma’da oy oranı hızlı bir şekilde artmış; tersine AKP’nin oy oranı hızlı bir şekilde düşmüştür.
 
Bu durumda, 2015 seçimlerinde AKP:3 ; CHP: 3 ; MHP: 2 Milletvekili çıkartmıştır. 2001 seçimlerinde ise AKP:4 ; CHP:3 ; MHP: 1 çıkartmıştı. Bu seçimlerde, AKP’nin 1 Milletvekilini MHP alarak, Meclise giden Milletvekili sayısını 1’den 2’ye çıkartmıştır. Balıkesir’in 8 Milletvekili dağılımı bu şekilde olmuştur.
 
2011 Balıkesir Milletvekilleri : Ahmet Edip Uğur (AKP) ; Ali Aydınlıoğlu (AKP) ; Mehmet Cemal Öztaylan (AKP) ; Tülay Babuşçu (AKP) ; Ayşe Nedret Akova (CHP) ; Haluk Ahmet Gümüş (CHP) ; Namık Havutça (CHP) Ahmet Duran Bulut (MHP). 
 
Listeye bakılacak olursa 2011 yılında Balıkesir’den 2 Bayan Milletvekili Meclis’e girmişti.
 
2015 Balıkesir Milletvekilleri : Mahmut Poyrazlı (AKP) ; Sema Kırcı (AKP) ; Ali Aydınlıoğlu (AKP) ; Mehmet Tüm (CHP) ; Ahmet Akın (CHP) ; Namık Havutça (CHP) ; (İsmail Ok (MHP) ; Recep Çetin (MHP)
 
Şimdi 2011 ve 2015 Milletvekili listelerini karşılaştıracak olursak, iki ismin ortak olduğunu ve diğerlerinin seçilemediğini görürüz. Bunlar Balıkesir’den Ali Aydınlıoğlu ; diğeri Bandırma’lı Namık Havutçu.. Her ikisi de iki dönemdir Balıkesir Milletvekili olarak listelerde yerlerini almışlardır.
 
Bu iki milletvekili çevreleri tarafından çok mu sevilmişlerdir; yoksa çok mu çalışmışlardır. Kentleri için neler yapmışlardır. Şöyle bir karşılaştırabilirseniz anlarsınız.
 
Daha önceleri, Bandırma’lı olarak AKP’den üç dönemdir seçilen. Fakat AKP’nin ÜÇ Dönem kuralı dolayısıyla artık adaylığını koyamayan Sayın Mehmet Cemal Öztaylan’ın memleketi olan Bandırma’ya neler kattığını bilmeyen yoktur. Ama Namık Havutça’nın çalışmaları bence iyi değerlendirilmemiştir. Toplam 550 olan milletvekili sayısının 104 olan hukukçu milletvekili sayısını 1 daha artırmak için, bence Bandırma’lılar işgüzarlık yapmışlardır. Neymiş Havutça annesini sırtında taşımış. İyi reklam doğrusu!
 
Balıkesir listesinde her zaman 1 Bandırma’lı aday bulunmuştur, Genellikle de bu aday Meclis’e Milletvekili olarak gitmiştir.
 
Önceleri bu kişi AKP’den Mehmet Cemal Öztaylan olurken (tam üç dönem) anlaşılan , AKP’nin azalan oy sayısı bakımından, onun yerini Namık Havutça almıştır.
 
Oysa bence Bandırma’da kadınların CHP’yi ayakta tutmalarında ve CHP’nin oylarının artmasında çok önemli rolleri olmuştur. O zaman neden Bandırma’dan hiç bir kadın milletvekili adayı çıkmıyor, veya çıkartılmıyor. Sebebi nedendir.. kadınlar her seçimde, çalışıp çabalarken; saçlarını süpürge yaparken, CHP listesinden Bandırma’lı bir kadın  Milletvekili adayının olmayışı bence utanılacak bir durumdur. 
 
Balıkesir adaylarına bakacak olursanız, 2011 seçimlerinde Balıkesir 2 Bayan milletvekili seçmişken (Tülay Babuşçu; Ayşe Nedret Akova) ; 2015 seçimlerinde sadece 1 Bayan Milletvekilini Meclis’e yollayabilmektedir (Sema Kırcı ) . 2011 Meclisinde sadece 76 Bayan Milletvekili varken bu sayı 2015 Meclisinde 98’e yükselmiştir. Buna karşılık Balıkesir’in çıkardığı bayan milletvekili sayısında azalma olması üzücüdür.
 
Bandırma’lı bu seçimlerde çalışıp çabalamış, CHP’yi kazandırmak için elinden geleni yapmıştır. Bandırma’da CHP oylarını çok artırmıştır. AKP nin oyları da görece düşmüştür.
Ayrıca MHP’ partisini de tebrik etmek gerekir.
 
Seçimleri Balıkesir’de AKP kazanırken; Bandırma’da CHP kazanmıştır..  Bu çoktandır böyle gitmektedir. Bandırma’da CHP’nin başarısını ben kadınların fedakarca çalışmalarında buluyorum. Eğer Türkiye’de bir şeyler değişiyorsa bunda kadınların rolü çok fazladır. Buna çok dikkat edelim ve kadınların hakkını verelim.
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..