Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '07

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Barbekü ülkesi Avustralya

Barbekü ülkesi Avustralya
 

Bugün bu yazımda sizlere ‘’Dünya mutfaklarından’’ köşesinde yazı yazma olanağı sağlayan ‘’GUSTA’’ blog yazarlığı sayfalarında; Barbekü ülkesi: Avustralya'nın Rokalı ızgara bıldırcın göğsü’ nün tarifini yapmak istiyorum.

Bu yemek tadı ile, kullanılan malzemeleriyle, pişirilmedeki cazibesiyle sanki Avusturalya’ nın coğrafyasını, kültürünü ve yaşam biçimini bizlere aktarıyor gibi. Nasıl mı?

Çevresi 3 okyanusla sarılmış olan Avustralya, dört mevsimin yaşandığı bir ülke. Göz alabildiğine uzanan sahilleri, yağmur ormanları, çölleri, dağları ve verimli ovalarıyla hemen her rengin yaşandığı bir kıta. 'Füzyon' veya 'Pasific Rim' olarak adlandırılan çok renkli kültürlerin aromasını taşıyan mutfağı, hemen her çizgiye açık olduğu izlenimi veriyor.

Bu renklilik ülke mutfağının dünya çapında haklı bir üne sahip olmasına yol açmış durumda. Dünyanın en küçük kıtası ve en büyük adası olma özelliğine sahip olan Avustralya, verimli üzüm bağlarından elde edilen kaliteli şarapları ve dünya yemek kültürüne kazandırdığı ünlü şefleriyle ilgi çekiyor.

Avustralyalılar bahçe gibi açık alanlarda yemek yemeği çok seviyor. Avustralya'da barbekü, ülke insanı için eğlenmekle eşanlamlı. Bu nedenle barbekü kültürü çok gelişmiş. Özellikle et ve deniz ürünlerini ızgara yapmayı seven, bahçeli bir eve sahip olan hemen her Avustralyalı'nın evinden mis gibi kokular gelir yaz ve bahar aylarında.

Bugünlerde yaşadığımız bu sıcak yaz günlerinde bizler de Türk insanı olarak, Avusturyalılar kadar olmasak da mangal, barbekü ve ızgara da kırmızı et, beyaz et ve deniz mahsulü bir çok yemek çeşidini pişirip yemeyi tercih eden yemek kültürünü benimsemiş ve yemek tadına sahip bir ülkeyiz.

Tüm bu ortak özellikler sonucunda sizlere öyle bir temek tarifi vermeliydim ki, damak tadınıza yabancı olmamalı, yemek malzemelerini bulabilmeli, uygulama da zorluk çekmemeliydiniz. Ve bu yaz günlerinde yazlıklarınızda deniz kıyısında açık havada bir Avusturalya kıyısında gibi hissederek ‘’O’’ damak tadına varmalıydınız.

Bu kadar anlatımdan sonra artık yemeği yapmak üzere hazırsınız ve pişirmek istiyorsunuz. O halde malzemeleriyle birlikte tarifi sizlere veriyorum. Okuyun ve yapmaya başlayın.

ELEŞTİRİLERİNİZİ VE ÖVGÜLERİNİZİ BEKLİYORUM. AFİYET OLSUN.

Rokalı ızgara bıldırcın göğsü
Zeytinyağı, dağ kekiği, biberiye, tuz ve karabiber bir kapta karıştırılır. Bıldırcın göğüs etleri 1 gece bu sosta marine edilir. Tavaya biraz zeytinyağı konulup ısıtılır. Bıldırcın göğüs etleri zeytinyağında kızartılır. Roka yaprakları temizlenip iri parçalara ayrılır. Zeytinyağı, limon suyu ve balsamik sirke bir kâsede çırpılır.

Bıldırcın göğüs etleri, roka yaprakları, güneşte kurutulmuş domates ve çok ince kesilmiş parmesan peyniri parçaları değişimli olarak servis tabağına dizilir. Balsamik sirkeli sos üzerine gezdirilip servis yapılır.

 
Toplam blog
: 41
: 2866
Kayıt tarihi
: 25.04.07
 
 

Hayatım boyunca insan ve insan psikolojisi üzerine her türlü yazı ve bilgi içerikli yayınları tak..