Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '08

 
Kategori
Haber
 

Bartın' daki 'nokta noktam...

Bartın' daki 'nokta noktam...
 

Birleşen Bartın dereleri, ırmaklar halinde Karadenize işte bu boğazdan karışır.


‘Bartın bir sedadır, onu, seslendirenler bilir… Bartın bir rüyadır, onu görenler bilir… Bartın bir sevdadır, onu çekenler bilir… Bartın bir hayattır, onu yaşayanlar bilir…Bartın bir mabettir, orda ibadet edilir.

Evet… Bir zamanların Bartın’ın portresi, böyleydi..


Bartın dışında yaşayanlar, oranın rüyasını görüyorlardır muhakkak. Ama, onlar için Bartın bir sevda mıdır? Bir hayat mıdır hala? Deresinde şair Rıza Polat Akkoyunlu’nun yaşadığı aşk gibi aşklar var mıdır?

NOSTALJİ: Eskiden, Kavşak suyundan içenler, Aladağ’dan inmeyenler, Gölbucak’larda demlenenler, Kırtepe’den kız beğenenler, Kara Şaban’ın, Ertuğrul Öder’in zılgıtını yiyenler, Aladağ’da eşek safarisi yapanlar, Aladağ tepesinden Boğazı seyredenler hala var mıdır? Zannetmiyoruz.

Duyuyorduk aşkların en güzelinin yaşandığı o Kocanaz Deresi çöplük olmuştu. Derede inşaat molozları yüzünden akış yoktu. Kurumuş dereler yağmur bekliyordu. Sanayi artıklarının köpükleri. Derede öbek öbek asit birikintileri. Kamyonlar dolusu çıkarılan molozlar.

Bütün bunları, Bartın Belediye Başkanı Ahmet Altıntel’le konuştuk. Resimler bizden. Eskileri arşivimizdendi. Yenilerini de biz çektirdik. Eee, geriye ne kalıyor? Beyanat almak. Beyanat Başkandan. Aradık, Tele-roportaj yaptık. Durumu öğrenmek istedik. Bir de karşı tarafı dinlemek lazımdı..

Kendisi 2007 Mayısından buyana Bartın’da Başkan. Bu ırmak işine el atmış. Tarak gemisi getirtmiş. Nehri 4 buçuk metre derinleştirmiş. Sanayi artıklarını dökenlere dur demiş. Tam 75 ton akaryakıt harcamış burada. Daha meclis üyeliğinden beri ideali imiş ırmağın debisini yükseltmek.

Tanışmıyorduk kendisiyle. Böylelikle tanıştık. ‘ Bartın eski zamanlarına kavuşacak. İş şimdi Allaha kaldı. ‘Yağdır mevlam su’ diyoruz şimdi. Bartın’da kano il temsilciliği var. Gençler uğraşıyor. Bartın ırmağında ulusal ve Uluslar arası kano yarışları için teşebbüsler var. Böylelikle Bartın Irmağı da ulusal boyutlara çıkarma çalışmaları da olacak ilimizde diyor Başkan ve ekliyor.’Fena mı, memleketin ünü artar, ırmağımız daha da ünlenir.’

Biz de diliyoruz, ırmak, eski günlerine dönsün. Çağlayanlar gibi aksın. Eskiden taşımacılıkta liderdi Bartın. Motorlarla boğaza ulaşıp, İstanbul’a mal taşırlardı burada. En namlı gemilerin yapıldığı yer de burasıydı.

1998 Mayısındaki sel felaketi, Bartın’ı sildi süpürdü. Şimdi tedbirlerini almışlar. Boğaz yolunu açık tutuyorlar. Yaz kış tarak makineleri kazı yapıyor.

IRMAK NEDEN ÜNLÜ? Bunun bir hikayesi var. Bartın…Asma Köprünün karşısında bir ortaokul. Burada Türkçe öğretmeni Rıza Polat Akkoyunlu, 24 yaşının baharında henüz dallarına karlar düşmüş, ezik. Sevdi diye, soldurulmak istenmiş sevdası. Aşkını da savunmuş savunmasına. Nokta noktaları yan yana dizmiş ‘Nokta noktam’ şiiri çıkmış ortaya.

Bu gün her olgun kadının bir zamanlar sandığında, kalbinde, defterinde dudaklarında olan ve yurt çapında şiir matinelerinde söylenen işte o şiir: ‘Noktanoktam …’

Bartın’da bahar
Asma Köprüsünden Kocanaz Dere
Sağda ortaokul
Okulda çocukların sesi
Solda
Çakırbeylerin elma bahçesi
Derede bir kayık
Küreklerde sen
Dümende ben
Hava berrak
Hava ılık
Hava temiz
Ve sularda sarmaşan gölgemiz’

Ve o Kocanaz deresi, gürülgürül kavuşacağı suyu bekliyor. Başkan ‘Yağdır Mevlam su!’ diyecek. Bakarsınız, yeni yeni aşklar do da doğar. Eskileri hükümsüz mü olacak? Yooo! Ama aşklar yaşandığı yerin rengini alır.Kocanaz denilince, ilkten, şairin o büyük aşkı geliyor hatırlara. Kimderdi ki; bu derede, kocaman aşklar yaşansın!

‘‘Unutamazsın nokta noktam
Unutamazsın
Kan değil tüküremezsin,
Ruj değil silemezsin,
Dişi dudaklarına dişimle yazdığım
Dört heceli erkek adımı
Unutamazsın nokta noktam
Unutamazsın…’’

Evet aşklar unutulmaz. Eskigünlerin üzerine bir teneke benzin dökerek yakarsak, böylesi yazılar doğmaz.Yaşanan aşklara hürmetimiz var. Bir vesile ile anmak gerek. Bir belde ki, çağlayan dereleri ile yörenin yıldızıydı. Başkan ‘En kısa zamanda öyle olacak’ diyor. Etkileyici bir sesi var. Böylece tanıştık.


RESİMALTLARI: 1- Bartın Belediye Başkanı Ahmet Altıntel, ırmağı tamamen kurtaracağını söylüyor. Eski günler geri gelecek diyor. 2 – 5 Bartın’ın şiirin ırmakları böyleydi. Denizden İstanbul’a bu su yolundan mal taşınırdı motorlarla 6- Mayıs 1988 seli oldu, Bartını silip süpürdü-7 Meşhur Asma Köprü. Üzerinden sular aktı. 8- Halbuki bir zamanlar ne kadar mesuttu bu ırmaklar. 9- İskele civarı 10- Üç ırmağın birleştiği yer11- Kuruyan Kocanaz Deresi 12-Sorumsuz kişilerin ırmağa boca ettikleri çöpler. Belediye buradan on beş kamyon moloz ve çöp çıkardı.13- Burası, Asma Köprünün altındaki dere. Su bekliyor. 14- Türkiye’nin nehirleri kurudu. Bartın da nasibini aldı 15-Nokta Noktam’ın şairi, büyük aşkını bu derede yaşadı 16- Şairin, şiirinde geçen Asma Köprü’sü. O zamandır hala duruyor, aynı 17- Ama o şiirdeki sarmaş dolaş gölgeler yok sulara akseden. 18-Şairin okulu, işte bu ortaokul. Şimdi malesef yıkık.,

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..