Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

26 Şubat '13

 
Kategori
Siyaset
 

Başbakan Erdoğan'ın sıkıntısı, bir koltukta iki karpuz taşıma gayreti (Başkanlık ve PKK süreci)(2)

Başbakan Erdoğan'ın sıkıntısı, bir koltukta iki karpuz taşıma gayreti (Başkanlık ve PKK süreci)(2)
 

Önümüzdeki yıl (2014 ) mahalli ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak , bu seçimlerde AKP'nin başarılı olabilmesi ve istediklerini alabilmesi için, ülkede huzurun olması gerekir. Ard arda gelen şehit cenazeleri halkın öfkesini her geçen gün arttırmaktadır. AKP'nin on yıllık iktidarları döneminde PKK meselesini bir çözüme kavuşturamaması ise handikap olarak görülmektedir.

Seçimlerden önce Başbakan'ın ve AKP Hükümetinin gayreti, PKK ile ne bahasına olursa olsun, ateşkesi sağlamak ve seçimlerde bu kozu kullanmak olacaktır. İmralı'yla yapılan görüşmeler neticesinde belirlenen yol harita'sıyla da verilen tavizler ortaya çıkacaktır.

AKP tarafından hazırlanan yeni Anayasa taslağının, BDP işbirliğiyle referanduma götürebileceklerini, bizzat Başbakan'ın açıklaması, düşünülmesi gereken bir söylemdir.

Erdoğan'ın yeni Anayasa''yla istediği, güçlü ve otoriter bir başkanlık sistemidir. Geniş bir katılımla meclisten geçmesi mümkün görünmeyen bu yasayı, BDP'yle referanduma götürme arzusundadır. Bunun karşılığında, Başbakan BDP'nin isteklerini yerine getirmek zorunda kalacaktır. Ana dilde eğitim, hapishanede ki siyasi tutukluların bırakılması ve özerklik gibi adımların atılması gerekecektir. Bu adımlar atıldığında BDP ve PKK Başkanlık sistemini kabul edeceklerdir.

Meclisi fesh etme yetkisine sahip, Başkan'ı çok güçlü kılan, bu sistemden daha sonra onlarda şikayetçi olmaları kaçınılmaz olacaktır. Bu sistemi istemenin bir nedenide, Erdoğan, Gül çekişmesinin bir tezahürü olarakta düşünebiliriz. Cumhurbaşkanı yetkilerinden, daha  fazla yetkilerle donatılmış, Devlet Başkanı olma zaafı ağır basmış  olabilir.

AKP'nin yargı modelinde, geriye gidişin söz konusu olduğu görülüyor.Uluslararsı Hukuk Belgeleri olan A- Yargı bağımsızlığını sağlayacak olan ilkelere, devletin anayasa ve kanunlarda yer vermesini ön gören '' Milletler yargı bağımsızlığının temel ilkeleri'' adlı belge. B- Yargı kurallarının yapısına ilişkin somut düzenlemeleri öngören, Avrupa Konseyi bünyesinde yapılandırılmış bulunan '' Avrupa Hakimler Danışma Konseyi'nin,10/2007 sayılı görüşü adlı belge.'' C- Venedik Komisyonu'nun 2007 tarihli ''Adli Atamalar Raporu'' adlı belge. AKP'nin Anayasa taslağında öngörülen modelin bu belgelere ve ''AB sürecinde gerçekleştirilen kazanımlara'' aykırlık teşkil  etmektedir. Geriye gidecek tasarruflarda bulunulmamalıdır, uyarısını yapıyor, Yargıtay Başkanı. 

Ayrıca, AKP'nin önerdiği yargı modelinde, HSYK'nın 22 üyesinden 16'sını meclis çoğunluğu , ve ''Başkan'' seçecek - halbuki HSYK üyelerinin büyük çoğunluğunun yargı tarafından seçilmesi gerektiğini savunuyor.- Bugün, HSYK'nın bağımsız bir dairesine bağlı olan adliye müfettişleri, AKP'nin taslağında Başkan'lık sistemindeki , ''Bakan'a'' bağlanıyor. Böylece Bakan'a aslında ''Başkan'a'' bağlı müfettişler, hakim ve savcıları hatta yüksek yargı mensuplarını teftiş edebilecekler. Buda,Yargı bağımsızlığını ortadan kaldıracak sakıncalı bir durumu ortaya çıkaracaktır.

Anayasa Prof. Ergun Özbudun, 2010 Referandumunda, yargı yönetiminde tarafsızlığı geliştirecek olan  ''Üyelerin çeşitliliği''ni sağlayacağı düşünülen sistem %58'le  kabul edilmişti, iktidarın şimdiki taslağı bunun tam tersine istikamettedir'' dedi.

AKP'nin yeni anayasa taslağına (AB) dende olumsuz yorumlar gelmektedir.

Avrupa Birliği (AB) kurumları Venedik Komisyonu'nun anayasa yazım sürecinden dışlanmasını üzüntüyle karşılarken, Avrupa Parlamentosu'nın bazı üyelerin bu kararın arkasında  VK'nın başkanlık sistemine karşı duruşunun etkisinin olmadığını umduklarını açıkladı. Avrupa Parlamentosu raportörü Ria Oomen- Ruijten ise, VK'nın tavsiyelerinin çok olumlu katkı sağlayabileceğini işaret ederken,yeni anayasanın demokrasinin kuvvetlendirilmesi, insan haklarının korunması, hukuk devletinin tahkim edilmesi ve metnin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi değerleri ile uyumlu olması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, bir koltukta iki karpuz taşımaya çalışırken, illaki, birinin düşüp parçalanması kaçınılmaz olacaktır. Bununda  telafisi mümkün görünmüyor. İki koltukta birer karpuz taşımak, en akılcı yol olsa gerek.

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..