Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

12 Ocak '18

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Basın Mesleği

Basın Mesleği
 

İyi bir gazeteci olmanın yolu, önce iyi bir insan olmaktan geçer.


Basın müessesesi, sahipleri açısından sektör, çalışanları açısından ise bir meslektir. Her meslek gibi basın mesleği de, çalışanları için bir işyeri, bir ekmek kapısı ve korunması gereken namustur.

Basın mesleği, yerine getirdiği işlev bakımından ve kamuoyunun hizmetinde olmasından dolayı seçkin bir yere sahiptir. Toplumda, haber iletişiminde ilk sıralarda yer alan bu müesseseye hemen her meslekten insan hem gıptayla, hem saygıyla bakmaktadır. Şüphesiz duyulan saygı, hizmetinde olunan toplum adınadır.

Basın mensuplarının en mukaddes görevi, doğru haber ve yorum ile devlet ve milletin yararına davranmaktır. Yazdıklarıyla eğitici, öğretici, ülkenin çağdaşlaşmasına, ilerlemesine katkıda bulunucu olmalıdır. Yani bir ülkenin tarih, coğrafya, yurttaşlık bilgisi gibi kitapların en doğru ve en güvenilir öğreticisi ve kalıcılığını sağlayıcıları, kalemi sağlam gazeteciler olmalıdır. Basın mensubu vatansever olmak kadar, vazife sever de olmalıdır. (Günümüz basın çalışanlarına bunların ne kadarı öğretiliyor ve tatbik ettiriliyor, bunları ayrıca irdelemek gerekir.)

Basın mesleği bu kadar değerli ve seçkin yere sahip olduğuna göre, çalışanları da basının değerli birer elemanı olmalıdır. Bu seçkin müessesenin saygınlığını korumak ve en küçük olumsuz söz ettirmemek, çalışanlarına düşer. Böylesine büyük sorumluluğu taşıyanlar, şüphesiz halen çoğunluktadır.

Basın mensupları, katıldıkları ya da bulundukları toplantılarda kendilerinden bahsettirirken, “Sayın Basın” sözünden –kerhen- değil, gerçek saygınlıkla, samimiyetle ve ciddiyetle bahsettirmelidirler. Bunu başarabildiğimiz zaman topluma, basını ve kendimizi eleştirme fırsatı vermemiş oluruz. Dolayısıyla onurumuz zedelenmez. Hâl böyle olunca mesleğimizi daha bir şevkle yapar, ekmeğimizi hak etmiş olarak helalinden yemiş oluruz.

Bir şey daha; burada, ukalalık ettiğimiz düşünmezseniz ve bir gazetecilik dersi verdiğimi kabul etmezseniz, tamamen kendi düşüncem olan şu sözü etmek istiyorum. “Türkiye’de ve dünyanın hiçbir yerinde büyük gazete ve ünlü gazeteci yoktur. Fakat iyi bir gazete ve iyi bir gazeteci her zaman, her yerde vardır. İyi bir gazeteci olmanın yolu da önce iyi bir insan olmaktan geçer.

Ayfer AYTAÇ –ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..