Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

14 Ocak '18

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Gazeteci Örnek Olmak Durumundadır

Gazeteci Örnek Olmak Durumundadır
 

Gazetecilik mesleği, toplumda saygın bir meslek olarak yerini almalıdır.


Toplumun tüm kesimlerini, tüm kurumlarını yeri geldikçe yorumluyoruz. Bu bazen güzel bir eleştiri sınırları içerisinde, bazen de tenkit biçiminde oluyor. Yorumlayıp eleştirdiğimiz kişi veya kurumlar bizi çoğu zaman haklı buluyorlar. Kimi zaman da eleştirmemizi eleştiriyorlar. Bunlar şayet haklı bir eleştiri sınırı içerisinde olursa mesele yok. Ancak, eleştiride kişisellik söz konusuysa veya amacının dışına çıkılıyorsa, işte bu yanlıştır. Bu yanlışlık her zaman tamire muhtaçtır.

Gazeteci, yazdığı yazılardan dolayı hep haklı olmak durumunda değildir. Gazeteci bazen bir saplantı içerisinde olabilir. O da insandır, hata yapabilir. Düşüncesini, fikriyatını tam manasıyla yorumlayamayabilir veya kasıtlı yorumlamayabilir de. Bütün mesele gazetecinin mesleki sorumluluk bilincinde olması, hatasını anlayabilmesi ve hatasında inatlaşmamasındadır. Gazeteci öncelikle Hâk taraflı olmak durumundadır. Ve halkın iyiliğine kalemini kullanmalıdır. Kendi menfaatlerini gözeten olmamalıdır.

Bazen gazeteci yorumunda ve eleştirisinde yüzde yüz haklıda olabilir. Ne var ki haklı olunan konu şayet bir memleket veya millet menfaatini, hatta kişinin itibarını zedeliyorsa, işte o noktada gazeteci geri adım atmasını ve kendinden ödün vermesini bilmelidir.

Gördüklerimden biliyorum. Bazen öyle oluyor ki, gazetecinin geri adım atması veya ödün vermesi şöyle dursun “Ben bunu kamuya duyuracağım, ortalığı ne biçim karıştıracağım” diye direniyor. Birilerine bilenenler yahut şakşak gözetenler böyle yapıyor… Bunların dışında meslek itibarını küçük düşürücü, zedeleyici ve mesleğe söz getirici davranışlara neden olunuyor. Bu çeşit gazetecilere ne yazık ki sıklıkla rastlıyoruz.

Aslında, gazeteciliği özümsemiş olan kişi, kendine ve mesleğine, hatta meslektaşlarına söz getirmemek suretiyle hem kendisinin, hem de mesleğinin itibarını korumuş olur.  

Ne var ki “Gazeteciyim, Basın Mesleğindenim” deyip de, gazetecilik mesleğinin nasıl olduğunu idrak edemeyen, dolayısıyla mesleği icra sırasında büyük gaflara sebebiyet veren gazetecicikler ile bu mesleği bilenlerden olup da gazetecilik mesleğinin itibarını zedeleyenleri, istenilen çizgide tutabilmek için zaman zaman kendimizi de yorumlamak ve eleştirmek zorunda kalıyoruz. Çünkü olumsuzluklardan son derece rahatsızlık duyuyoruz.

Gazeteci, sözüyle ve özüyle, davranışlarıyla ve hatta oturuşuyla ve kalkışıyla da toplumda örnek bir kişi olmak mecburiyetindedir. Gazetecilik mesleği, yapılan iş gereği, toplumun her kesiminde ve birçok kurumda saygın bir meslek olarak yerini almalıdır. Bu bakımdan gazeteci, her yerde ve her zaman o saygınlığı lâyık olmak gibi bir yükümlülüğün altındadır. Çünkü toplum gazeteciyi böyle bir çerçevenin içerisinde, kusursuz bir resim gibi görmek istemektedir. İşte bu kusursuzluğu resme yansıtacak olan da yine gazeteci olmalıdır.

Ayfer AYTAÇ – ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..