Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '22

 
Kategori
Güncel
 

Basit ve İşler Kurallar

“Sanayileşmenin Gizli Tarihi”diye bir eser vardır. Koreli bir yazarın eseridir. Genellikle ilk sanayileşen ülkeler diğerlerini pazar olarak görüler ve güçleri yeterse de acımaksızın sömürürler. Bu kuraldır.

İnsanın insanı sömürdüğünü bilen ve yakın çevresinden görenlerimiz çoktur. İnsan insanı sömürmekten beter eder, kardeşle kardeş arasına çıkar girerse kan çıkar ki bu duruma şahit olanlar ülkemizde azdan çok daha fazladır. O halde kardeş kardeşe acımazken, birbirini hiç tanımayan insanlar birbirlerine neden acısınlar söyler misiniz? Düz mantık gereği, başkasından medet uman, başka milletlerin gelip de kendilerini kalkındıracağına inanan insanlar en basit tabirle saftan öte bir şey olsa gerektir.

Sanayileşme başka milletlerin inisiyatifinde gerçekleşecek bir son şeydir. Ola ki bir devlet diğer devlete yaklaştı ki günümüzde bu asla mümkün değildir, derhal oyunun kurallarını değiştirme yeteneğine sahip devletler kuralı değiştirse yapılabilecek bir şey yoktur. Merdiveni çekme kuralı da denen basit ilke şöyle çalışır. Bir duvara dayalı bir merdiven hayal edin, merdinle duvarı tırmanan ilk kişi elinde merdiveni çekecek imkân varsa kendisi rakibi tarafından yakalanmasın diye merdiveni tam zirveye çıktığında çektiğinde ne olur?

Basitlik ilkesi dünyada en geçerli kuraldır. Sadece basitlik çok karmakarışık veya basitçe insanın gözünün önünde bırakılır ki doğrusu da yüzyıllardır insanlar en çok da gözleri önündeki şeyleri anlamak yerine, cinleri, melekleri, cenneti, cehennemi, büyüyü daha birçok kesinlikle doğruluğu ispatlanamayan şeylerin peşinde koştuğunu bildiklerinden ya da koşturanların bizzat kendileri ya da ortakları olduğundan olsa gerek basit kuralları anlamak istemezler. Bunun yerine bizde şüphe götürmesi gereken her şey basitçe üzümünü ye bağını sorma, sorma şarkılarıyla geçiştirilir. Elbette bunların hepsi yüzyıllarca mükemmel çalışan algısal yönetimin uzmanlık alanlarıdır ki insan insanı önce kendinde avlar.

“Tarağın varsa başını tara” derler de ne güzel derler. Birlik beraberliğin dünyadaki en büyük güç olduğunu doğru anlayan ve uygulayan ve bu uğurda bırakın aileleri ülkeleri birbiriyle akraba kılan basit denge yüzyıllardır dünyanın en tepesinde değil mi neticede?

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..