Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '08

 
Kategori
Dünya
 

Başka bir Avrupa mümkün mü?

Başka bir Avrupa mümkün mü?
 

Avrupa Sosyal Forumu'nun beşincisi İsveç'te düzenleniyor...


''Avrupa Sosyal Forumu'' isimli organizasyon bugün başlayan beşinci toplantısında İsveç'in Malmö kentinde bu soruya cevap arıyor: ''Başka bir Avrupa mümkün mü?''

İki yılda bir toplanan organizasyonun altıncısı Eylül 2010'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampusu'nda gerçekleşecek. Bu seneki toplantıya ise Türkiye'den başta DİSK, KESK ve ÖDP olmak üzere 50 örgütten yaklaşık 300 kişi katılıyor. Foruma toplamda ise yaklaşık 20 bin kişinin katılması bekleniyor.

Bu toplantıların ilki Kasım 2002'de Floransa'da düzenlendi. Irak Savaşı'nın başlamasından kısa bir süre başlayan organizasyonun temelinde ''savaş karşıtlığı'' vardı. Resmi slogan ''Savaşa, ırkçılığa ve neo-liberalizme karşılık'' oldu. Bugünkü altıncı toplantı yapılırken bunlara eklenen bir de ''iklim değişikliğine karşıtlık'' var. ''Avrupa Sosyal Forumu'' da 2001'den beri toplanan ''Dünya Sosyal Forumu''nun bölgesel kollarından birisi durumunda.

Kendi yakın tarihimizden de bildiğimiz üzere Avrupa bir önceki yüzyılda korkunç bir yüzyıl geçirdi ve savaş, ırkçılık, ayrımcılık fazlasıyla yaşandı. 21. yüzyıla girerken bunlardan kurtulmak istedik ama aradan sekiz yıl geçmesine rağmen pek bir farklılık gözükmüyor. Irkçılık ve ayrımcılık tüm hızıyla sürüyor. Avusturya ve Almanya'da yaşayan Türk azınlığa karşı saldırılar sürekli gündemimizde. Batı Trakya'da Türk öğrencilere uygulanan ayrımcılık daha yeni ortaya çıktı. Müslüman insanların başta İngiltere olmak üzere Avrupa toprakları içerisinde karşılaştığı ayrımcılık yine göze çarpıyor.

Diğer taraftan savaşlar bitti mi? Savaşların merkezi Ortadoğu olsa da Avrupa'da da savaşlar bitmedi, bitmesine izin verilmiyor. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa toprakları üzerinde yanlış hesaplar yapıyor ve tehlikeli oyunlar oynuyor. Malum, yıkılması hayal bile edilemeyen eski Yugoslavya '90larda ABD'nin etkisiyle bölündü. Aynı ABD 2008'de de Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesine yardımcı olarak Rusya için savaş ortamını yarattı. Kıbrıs'ta bir savaşın çıkması hiç de uzak değil. Yine İspanya ile Bask topluluğu arasında savaş olması da uzak bir ihtimal değil. Daha bir ay önce Avrupa'nın göz koyduğu eski Sovyet topraklarından Gürcistan'ı Rusya işgal etti.

Ayrımcılık ve savaşlar Avrupa'da hızla devam ederken ''Avrupa Sosyal Forumu''nun daha fazla izlenmesi gerektiğine inanıyor ve oradan çıkacak mesajların da kıtamızı kurtarabileceğine inanıyorum...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..