Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Batman Kara Şovalye Rises filminden önce felsefe

Batman Kara Şovalye Rises filminden önce felsefe
 

...Yönetim Ve Halk Aynı Karede.....


Her çocuğun bir kahramanı olur!  Benim kahramanım Batman’dı.

O yaşlarda herkes bir kahramana özdeşleştirir kendini. Ben Batman’ı seçmiştim.

Batman’ın karanlık bir öyküsü vardı. Batman’ın ayrı bir hüznü vardı. Ve en önemlisi, o bir insandı. Bütün güçlerine karşın; kırılgan, hüzünlü, idealist bir insan… Güçlerini doğaüstünden değil, kendinden alan bir insan…

Dark Knight(Kara Şövalye) filmini izledikten sonra, aklımda yeniden o anlar canlandı. Çok uzun yıllardır, Batman’ı tamamen unutmuş olsam da, bu film beni tekrar o günlere döndürdü. Mavi Star da ilk Batman’ı seyrettiğim günlere götürmüştü.

Dark Knight, son yıllarda yapılmış en iyi filmlerden birisi. Bir kahraman filmi olmaktan öte, çok ayrı bir yerde duruyor. Bugüne dek, düzene uyan, düzeni güzelleştiren, hayatla uyumlu kahraman figürleri aklımızda yer etmişti. Mesela Süpermen, sadece kapitalizm içinde var olabilen bir oluştu.

Bu filmde, ilk kez Batman’ın kendi var oluşunu sorgulayışını görüyoruz. Filmin kötü karakteri olması gereken Joker ise, izleyiciler tarafından beklenmedik bir sempati kazanarak, 2. bir V’ye dönüşüyor.

Çünkü Joker, çağımızın değerlerine inanmıyor. Bu yüzden, paslanmış çarkın düzenini bozarak, sonrasındaki karmaşayı görmek istiyor. En iyi düzenin bile, düzensizlikten daha kötü olduğu inanışına sahip. Bu anlamda tam bir devrimci aslında… Sevilme arzusu yok. Önemsediği, değer verdiği hiçbir şey yok... Filmde de bu arzunun ne kadar geçici ve hassas bir zemin üzerinde durduğunu görebiliyoruz. Hayatını insanlığın kurtuluşuna adayan Batman, bir çırpıda halk tarafından gözden çıkarılabiliyor.

Nice Batmanlar, halk tarafından kullanılmış ve paramparça edilmiştir. Bütün bunların ardından, ölümüne idealist olan Batman, en temel değerleri karşısında çelişkiye düşüyor.

Joker, kaybedecek hiçbir şeyi olmayan bir figür. Paranın, kitlelerin sevgisinin ya da herhangi bağlayıcı şeyin, onun için bir önemi yok. Bu yüzden sonsuz derece de özgür.

 Batman ise sürüklendiği var oluşun sonucu olarak, âşık olduğu kızdan bile uzaklaşmak zorunda. Üstelik çabalarının ona hiçbir dönüşü olmuyor. Ne kadar kolay ve çabuk, kitleler tarafından linç edilebildiğini görüyor.

Joker’le Batman’ın konuşmaları, filmin doruk noktalarıdır belki de. Çünkü bu iki karakter, insan var oluşunun ulaşabileceği en üst noktaları temsil ediyorlar. Bu yüzden, bütün değer yargılarına karşın, seyirci iki karaktere de hayranlık duyuyor.

Batman, en kötü insanı bile öldüremeyecek kadar kurallara ve adalet duygusuna bağlıyken, Joker, kendini hiçbir değer yargısıyla sınırlamayarak, her şeyi reddeden tam bir ezber bozucu, tabu yıkan…

Dolayısıyla, iki karakterin de çok güçlü bir felsefesi var aslında. Onların merkezinde olduğu öyküde, insanlığın var oluşunun en uç iki noktasını görüyoruz.

7 yıl önce çekilen film günümüzde ki!  Dünya olayların ın şifresini de çok güzel veriyor diyebiliriz. Yahudilerin elinde olan Hollywood bunu her zaman yapar. Mesala filmlerinin sonlarında hep bir kadınla bir erkek öpüşür burada işlenen konu Hz. İsa ile Magdelalı Meryem’in aşkını anlatır.

BATMAN FİLM DİYALOĞU: Yaşarken ölürsünüz ya da daha fazla yaşayarak hainleştiğinizi kendiniz görürsünüz. Polislerle köpekleri salacaklar ardımdan ve beni lanetleyecekler.  Mustafa Kemal Masonların Suikastı ile Atatürk fazla yaşamadı bir kahraman olarak anıldı. Atatürk’ün ölümünde Kafasına tek bir kurşunla tabanca ile sıkan Mim Kemal Öke denilen Masonun acaba o an parçalanan küçük beyninden neler geçiyordu.  Diğer kahraman İsmet İnönü ise  daha fazla yaşayarak hainleştiğini kendi gördü.

Yine bir zamanlar, Ülkesine canı pahasına hizmet etmiş bir kahraman olan.   Engin Alan komutanın  ve diğer dava arkadaşlarının köpeklerle, polislerle evinlerinden alınması.  Batman Dark  Knight  filminin final sahnesini andırıyor… Ayrıca  filmdeki Cumhuriyet Savcısının 2 Yüzlü olmasınada dikkat!

Kaddafi ve Hüsnü Mübarek bir zamanlar ülkelerinde kahraman olan bu adamlar. Amerikan Emperyalizmi oyunu ile Mossad ve Arab İngiliz Lawrence gibi ajanlar ile bölge halkları kışkırtıldı ve % 90 oy oranı ile ülkelerinde başkan olan bu adamlar.  Batman gibi bir çırpıda halk tarafından silindi yok edildi. Halkları köpekleştirildi. Mısır ve Libya halkı bundan sonra köpekliklerinin bedelini ödeyecekler…

Bugün Kara Şovalyeye dönüştürülen birçok Batman var dünyada.  Bunu psikolojik olarak çok iyi tasarlayan Yahudi Hollwodun’a teşekkürler. Ama hesap günü keser dönecek,  sapta dönecek ve….

 

27 Temmuz 2012 Cuma Günü Serinin 3. Filmi BATMAN DARK KNİGHT RİSES( Batman Kara Şovalye Doğuyor )  Gösterime Girecek. Şimdiki düşman günümüz İnsanların Psikolojisini çok iyi yansıtmış.  Batmanın yeni düşmanı hem daha kötü, hem de daha iyiliksever. Batmanın yazarı torununa çok güzel bir el vermiş olmalı ki! Torunu dedesi gibi Batman serisinin öyküsünü çok güzel yazabiliyor kutlarım… Sizlere şimdiden iyi seyirler…    

                                                                                                               

2012 ÇORUMUN BİR KÖYÜ

DARK KNİGHT FİNAL SAHNESİ İÇİN TIKLA

 http://www.youtube.com/watch?v=GDQob4AOCsQ&feature=related 

 

  

 

 

 

 
Toplam blog
: 67
: 4037
Kayıt tarihi
: 24.04.07
 
 

17 Şubat 1986'da: Soğuk karlı bir Şubat gecesi Koca Karı olan ebenin ellerine ''bilim otoritelerinc..