Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Batması muhtemel ülkeler...

Batması muhtemel ülkeler...
 

Sizinle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki - Mun’un İngiliz The Guardian Gazetesi'nde kaleme aldığı bir makalenin belli bölümlerini paylaşmak istiyorum.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki - Mun, küresel ekonomik krizin, bazı devletlerin sonunu getirebileceğini söylüyor.

Ban Ki - Mun, Londra'da yapılacak G-20 zirvesi öncesinde İngiliz The Guardian Gazetesi'nde yayımlanan makalesinde, küresel ekonomik kriz için önlem alınmaması durumunda, dünya genelinde sosyal kargaşa çıkabileceği ve bazı devletlerin batabileceği uyarısında bulunmuş.

Oysa bizi yöneten iktidar, krizin bizi teğet geçeceğini, hamdolsun ayağımızın yere sağlam bastığını söyleyip, içimizi ferahlatıyordu! Yalnız bu söylemler, seçim öncesine denk geldiği için sık sık tekrarlanıyor ve krizden dert yanan bankalar ve iş adamları fırçayı yiyordu! Hemen hemen kriz var diyen herkes yalancılıkla suçlanıyor, üstüne üstlük seçim kazanmak için Türkiye tarihinde görülmemiş vaziyette halka Sosyal (seçim rüşveti) Yardım dağıtılıyordu!

Ban Ki - Mun devamla; Krizin finansal olarak başladığını, sonra da küresel ekonomik krize dönüştüğünü, daha kötüsünün olmasından korktuğunu belirterek, gittikçe artan sosyal huzursuzluğun, büyük bir siyasi krize yol açmasından, sonrasında da güçsüzleşen hükümetlerin ve liderleri ile geleceklerine dair umutlarını kaybetmiş kızgın halkların ortaya çıkmasından endişe ettiğini dile getiriyor.

Burada verilen mesaj gayet açık. Krizi görmezlikten gelen ülkelerin yöneticilerine, ayağınızı denk alınız. Krizi görmezlikten gelmeye devam ederseniz, iktidarınızı kaybedersiniz. Bu da sosyal çalkantılar içinde, ülkenizin batmasına ve kaybolmasına yol açar!

Ban Ki-Mun’un da dediği gibi, küresel ekonomik krizden, yoksul ülkelerin çok hızlı bir şekilde etkilendiği, işsizlik, ihracat, reel küçülmenin en fazla görüldüğü gerçeği. G-20 gibi zirvelerden, dünyayı kurtaracak bir sonuç çıkmazsa, insanlığın geleceği, karmaşa ve sosyal çalkantılara boğulur. Dünyadaki gelir dağılımı bozukluğu da bu ekonomik krizi tetikliyor. Parası olanlar veya paraları uluslar arası işlem görenler, yani paraları rezerv para olanlar para basarak, finans çevrelerine ve reel sektöre kaynak sağlayabiliyorlar. Ya diğerleri?

Ban Ki-Mun’a göre; batan bankalarla batan ülkeler arasında ince bir çizgi varmış. Böylesi bir çizgi bizde halen görünmüyorsa, bankaların kriz başlarken, kendi önlemlerini alıp, normal olarak yapmaları gereken para satma işini yapmadılar. Kimseye kredi vermediler. Ve kendilerince gelmekte olan krize önlem aldılar. Gerçi birkaç bankanın dışında bankamız kalmadı ama…

Sevgili blog okuyucuları. İşte dünyada dengeleri sağlamak üzere kurulan bir örgütün, yaşanan kriz nedeniyle alınması gereken önlemler yerine, sadece bir uyarı yaparak, ülkelerin batabileceğini söylemesi, yine böylesi krizlerde, ülkelere yol göstermesi için kurulan IMF’nin de ülkeler ile anlaşmak için değişik şartlar öne sürmesi, dünyanın geleceğe umutla bakmasını önlüyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..