Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '12

 
Kategori
Gelenekler
 

Batsın bu ilkel töreler!

   ("Kadına Şiddet"in Daniskası, İşte Bu Haberde Gizli!..)

“Kan Davası, Beşik Kertmesi, Kız Çocukların Mirastan Mahrumiyeti, Erkeklerin 3 – 4 Kadınla Evlenmesi, Başlık Parası; Ölen Gelin Kızın Yerine, Onun Kız Kardeşinin Eniştesiyle Evlendirilmesi”… gibi, Türk insanının başına belâ edilen bu yere batası gelenek ve törelerden, nice canlar beyhude yok olup gitti, yetmedi mi daha!?

Allah aşkına, şu aşağıdaki haberin neresini kabul edip, ilkelliğinin neresini düzeltelim!? Lütfen, 18 Ekim günkü Milliyet’teki bu DHA haberini ibretle okuyunuz ve bu kahrolası geleneklerimizin neresini düzeltelim de hangi doğrusunu kabul edelim, bir de siz söyleyiniz:

“Merkez Yakutiye İlçesi’nde ailelerin yıllar önce ‘beşik kertmesi’ yaptıkları 11 yaşındaki A.İ. ile 20 yaşındaki O.C.Z.’nin nişanları yapıldı. Nişan sonrası kızın, damat adayının evine sıkça gitmesi üzerine yapılan ihbarla yakalanan O.C.Z.; ‘kız çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan tutuklandı.

Yakutiye ilçesi’nde yaşayan, üstelik birbirlerine akraba olan iki aile, çocuklarını beşik kertmesi yaptı. Aileler arasında yapılan nişanın ardından çocuk yaştaki kız ile 20 yaşına gelen O.C.Z. arasında, iddiaya göre cinsel birliktelik yaşandı. Düğün tarihi belirlenen nişanlı gençler, yakınlarının ihbarı üzerine gözaltına alındılar. Emniyet; çocuk şubesinde verdiği ifadede nişanlısının evine sıkça gittiğini belirten A.İ.; “Eve gittiğimde O.C.Z. bana ‘öpüşelim, soyun’ dedi. Soyundum ve sevişirken cinsel ilişkiye girdik” dedi.

Kız 18 yaşına geldiğinde evlenmeleri konusunda aralarında söz kestiklerini anlatan O.C.Z.’nin babası U.Z., söz kesmelerinin amacının A.İ.’yi okutmak olduğunu ileri sürdü. U.Z.; “Hatta okul kıyafetlerini ben aldım. Söz kesilmeden önce A. sürekli okuldan kaçıyordu. Oğlum zekâ özürlüdür, şimdi bıraksan evin yolunu bulamaz. Gelinliğimiz A. bizim evde hiç yatıya kalmadı. Gündüzleri 1 - 2 saatliğine gelip giderdi. Yaşı küçük olduğu için ne dediğini bilmiyor” diye konuştu. Kızının yaşının küçük olduğu için ne söylediğini bilmediğini ileri süren babası E.İ. de; çocukları büyüdüklerinde evlendireceklerini söyledi. Mahkeme, kızın babası E. İ. ile erkeğin babası U.Z.’yi serbest bırakırken, O.C.Z.’yi ise “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan tutukladı…”

Haber aynen böyleydi. Kızın babası E. İ. İle oğlanın babası U.Z.’nin ifadelerini gördünüz mü? Bunların sorunlu olduğunu, özürlü olduğunu bildiğiniz çocuklarınızı, nasıl ve hangi akla hizmet için nişanladınız?

Yüzyıllar öncesinden gelen; genelde parası, malı, mülkü olanların işlerine yarayan bu töreler, insana ve özellikle ‘kadına zerre kadar değer vermemek üzere’ getirilmiştir.

Örneğin; ‘Başlık Parası’ töresi? Mal gibi satılan, küçük yaştaki bir kızı bile gözden geçiren köyün zengin adamı veya yaşlı ağası; bu insanı bir sığır yavrusu, bir buzağı gibi satın alıp, her şeyiyle sahipleniyor! Evine götürüp, istediği b...u da yiyor!.. Bu devirde, bunca yasal insan haklarına rağmen, hâlâ bu töre devam ediyor, yöre halkı töreye sahip çıkıyor, mahkemelere düşüldüğünde de “Gelenek Böyle, Gelenekler Önceliklidir” uygulaması da devam ediyor!..

Yukarıdaki haberde çocukların babaları da “töreye göre beşik kertmesi yapmışlar” düşüncesiyle serbest bırakılmışlar. Öncelikle bu iki düşüncesiz adamın tutuklanması gerekmez mi? Olayın bütün sebebi, o tecavüz ortamını esas sağlayanlar bu ikisi değil mi, çocukların ne kabahatleri var!?

Yüce Allah bu millete biraz akıl – fikir ihsan eder inşallah da; bu çağda bile insanı “MAL” gözüyle bakan bu çağ dışı gelenek ve töre düşüncelerinden insanlarımızı, özellikle de “Kızlarımızı”; bu ahlâksız ve yamyam iştahlı ilkel adamların ellerinden kurtarır!..                             

Sakin KOŞAR…

 
Toplam blog
: 191
: 753
Kayıt tarihi
: 09.08.08
 
 

16/07/1951 Bozüyük / Yatağan / Muğla doğumlu, 1970 Isparta - Gönen mezunu, 1986 Anadolu Üniversit..