Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '22

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

BAYAT EKMEK KFTESİ

 BAYAT EKMEK KÖFTESİ

Toprak Mahsulleri Ofisinden yapılan açıklamaya göre yılda 1,5 milyar TL’lik ekmek israf ediliyor. Günlük ekmek israfının 6 milyon adet olduğu belirtiliyor. Bir gün gelecek ekmek bulmakta güçlük çekebileceğiz. O nedenle ekmekleri israf etmeyelim, artan bayat ekmekleri türlü şekillerde değerlendirelim. Bugün sizlere sebzeli bayat ekmek köftesinin tarifini vereceğim.

YAPILIŞI

Kişi adedine göre bayat ekmek, alınır, ben 4 kişilik ı tane bayat ekmeği rendeliyorum. İsterseniz rendelenmiş, havuç, soğan ve kabak karışımı koyabilirsiniz veya ıspanaklı soğanlı yapabilirsiniz. Evde hangi sebzeler varsa değerlendirilebilir. Bugün ıspanaklının tarifini vereceğim. 1 kg ıspanak ayıklanıp iyice yıkanır, sapları kesilir onlar ayrı bir yemekte değerlendirilir. Yaprak kısımları doğranarak 10 dakika sirkeli suda bekletildikten sonra süzülür, tekrar yıkanır ve bir kevgire konarak suları süzülür. 1 Baş soğan soyulur, rendelenir. 1 tavaya 2 kaşık sıvı yağ konarak çevrilir, üzerine suyu sıkılmış ıspanaklar eklenerek birlikte çevrilir, iyice suyu çekince ocak söndürülür. Rendelenen bayat ekmeklerle karıştırılır, isteye bağlı tuz, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber ve rendelenmiş beyaz peynir,  1 yumurta konularak iyice yoğrulur. Küçük parçalar alınır avuç içinde köfte şekli verilir. İsteyen yağda kızartır. Biz kızartma yemediğimiz için yağlanmış büyükçe bir borcama diziyorum,  üzerine rendelenmiş kaşar serpiyorum ve onların üstüne de,  önceden hazırladığım: 1 bardak süt, 2 kaşık sıvı yağ, 3 yumurta çırparak döküyorum ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyorum. Köftelerin üzerleri kızarınca çıkarıp servis tabağına alıp etrafını yeşilliklerle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..