Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '13

 
Kategori
İnançlar
 

Bayramınız hangisi? Ramazan mı yoksa Şeker Bayramı mı? Yoksa Eid El Fıtr mı?

Bayramınız hangisi? Ramazan mı yoksa Şeker Bayramı mı? Yoksa Eid El Fıtr mı?
 

Dört aylıkken babası öldü. O şimdi yetim, Altınşehir'de acımasız dünyaya masumca bakıyor ama yürekleri deliyor bakışları...


Bir ay boyunca sabır idmanı yapan müslüman dünyası nefsine karşı güçlenmiş olarak alnının akıyla Bayrama erdi. Bu Bayram Ramazan Bayramı mı, Şeker Bayramı mı yoksa Fitre Bayramı mı?

Arapça'da Bayram EID demek, FITR ise fitre demek. Biz bu Bayrama Ramazan Bayramı dedik. Sonra Şeker bayramı dendi uzun süre, hala böyle diyen kesim de çok.

Oysa bu bayramın çağrıştırdıkları herkese göre farklı. Halkımızın bayram kutlaması algılaması nasıl olmakta inceleyelim.

1- Seküler Hayat Yaşayanlar: Oruç tutmayan ve islami bir yaşam sürmeyen kişiler için bu bayram güneye gitmek ve sahilin keyfini sürmek. Büyük kentin stresli yaşamından uzaklaşıp stres atmak. Her hangi akraba ziyareti ve paylaşım söz konusu değil çoğunlukla. Bayram kutlamaları Face, MSN, Twit veya en fazla telefonla yapılmakta. Ziyaretler neredeyse hiç yok. Bu kesimler için Ramazan Bayramının adı kesinlikle ŞEKER BAYRAMI. Şeker gibi bayram ohhh mis gibi sahilin denizin keyfini çıkart.

2- Geleneksel İslami Kesim: Bu kesim yani Muhafazakar kesimler gelenekleri muhafaza etmeye çalışsada yaşam olarak seküler kesimden pek farklı değil çoğu. En vicdanlı olanlar Bayrama gelmeden fitresi olan bir kaç lirayı fakire ulaştırıp hemen o da güneye veya köyüne gitmekte. Bu kesimler hayırlarını ramazana sıkıştırmakta ve bu ayda hayırlar yapmakta sadece. Bu kesim için Bayramın adı, Ramazan Bayramı. Orucunu tutmuş ve azıcık olan fitreyi vermiştir.

3- Derdi ve Davası olanlar, bunlar için Ramazan ayı ve Bayramı gerçekten bayramdır. Onlar bu Bayramı FİTRE , FITR Bayramı olarak diğergamca ötekicil sencil görür ve elinden geldiğince yoksulla, fakirle, yetimle dayanışma içine girer. Bayramı kendine Şeker veya Vicdan rahatlatması olarak gelenekselce görmez.

O Hayrı Ramazanda pik yaptırsada bunu bir yaşam biçimi olarak görür. Hayatında kazanma deyince sadece para kazanma değil garibanın gönlünü kazanma vardır. Bir telefona 5tl lik FITRE veya MISIR yaz yolladan üç kuruşluk yardım yerine koşuşturmadan yanadır o.

Ağlayan yetime, yoksula garibana mendildir o.

Bu kesim için Ramazan tamamen FİTRE BAYRAMIDIR...

Peki, sizin için hangisi? Siz Bayrama ne diyorsunuz? Lütfen yorumlayınız...

Ramazan Bayramını Fitre Bayramı olarak düşünen herkese linkteki şarkıyı armağan ediyorum...

http://www.youtube.com/watch?v=wNR8Q4AqNSw

Saygılarımla

Ayhan Özcimbit

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..