Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '07

 
Kategori
Sinema
 

Bazı sırlar asla gün yüzüne çıkmamalı

Bazı sırlar asla gün yüzüne çıkmamalı
 

"Olağan Şüpheliler" filmiyle övgü toplayan yetenekli, genç sinemacı Bryan Singer'ın yönetmenliğini üstlendiği Apt Pupil(Ölümcül Sır), gerilim ve korku romanlarının Dünyaca ünlü yazarı Stephen King'in "Different Season" isimli kitabında yer alan, kısa öyküsünden sinemaya uyarlanmış. King fanatikleri bilirler, ustanın bu romanı ülkemizde de "Kuşku Mevsimi" adıyla basılmıştı.

'97 Yapımı Apt Pupil ne yazık ki bizde gösterim şansı bulamamış bir film. ABD'de vizyona girdiğinde fazla ses getirmese de, yurt dışında pek çok festivale katılmaya hak kazanmıştı.

Gerilim/Dram türündeki filmin başrollerinde Sir unvanına sahip İngiliz aktör Ian Mckellen var. Onu, yine yönetmen Bryan Singer'in çektiği bir çizgi roman uyarlaması olan X-Men'deki Magneto rolüyle hatırlayabilirsiniz. Mckellen, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde de Gondolf'ı oynamıştı.Türkçe'ye Ölümcül Sır olarak çevrilen Apt Pupil'da İngiliz aktöre, "Sleepers" filminden hatırladığımız genç oyuncu Brad Renfro eşlik ediyor. Ayrıca bir zamanların popüler dizisi "Friends"deki David Schwimmer'da yan bir rolle karşımıza çıkıyor.

Filmin konusu ise şöyle;
(Yıl: 1984, yer: ABD) 16 Yaşında çok başarılı bir lise son sınıf öğrencisi olan Todd Bowen (Brad Renfro), günün birinde yan komşusunun (Ian Mckellen) Hitler Almayası'nda 70 bin Yahudi'nin ölümünden sorumlu olan Kurt Dussander adındaki eski bir Nazi subayı olduğunu öğrenir.Bu konuya oldukça meraklı bir genç olan Todd; ihtiyar Kurt Dussander'la bir anlaşmaya yapar. Anlaşmaya göre Todd, kimseye adamın gerçek kimliğini açıklamayacak, Kurt de gence ölüm kamplarında yaptığı korkunç katliamları ve ürkütücü anılarını anlatacaktır. Todd, Kurt'ün karanlık hikayelerini dinledikçe kabuslar görür, ders notları düşer ve psikolojisi de giderek bozulmaya başlar. Hatta Dussander yüzünden bir cinayet bile işleyecektir.

Aslında Apt Pupil 1988'de sinemaya uyarlanmak istenmiş ancak çeşitli mali nedenlerden dolayı proje rafa kaldırılmıştı. Öykünün yazarı Stephen King bunun üzerine bir açıklama yaparak bu projeyi ancak çok güvenebileceği bir yönetmene verebileceğini söylemişti. Olağan Şüpheliler'le tüm dikkatleri üstüne çeken Bryan Singer (kendileri bir Yahudi'dir aynı zamanda), King'in de desteğini alarak filmi çekmeye koyuldu böylece.

Ölümcül Sır hiç kuşkusuz Stephen King'in de en iyi öykülerinden biri. Ve sinemaya yapılmış en iyi King uyarlamalarından. Güçlü hikayesi ve başarılı oyunculuklarıyla kaçırılmaması gereken bir film. Senaryosunu Brandon Boyce'ın yazdığı filmde Ian Mckellen muhteşem bir oyunculuk çıkarmış. Aksanı, mimikleri ve bakışlarıyla oldukça ikna edici bir performans sergiliyor usta oyuncu. Brad Renfro da ondan aşağı kalmıyor.

Böyle bir filmin pek bilinmemesi çok üzücü gerçekten. Kurt Dussander'ın kediyi alıpta fırında yakmaya kalkışması ne kadar hasta ruhlu biri olduğunu gösteriyor. Todd'un kendisine hediye ettiği Nazi kıyafetiyle Hitler selamı verirken sizde tedirgin oluyorsunuz. Biraz ağır tempolu ama iyi bir film Ölümcül Sır. Şiddetin bulaşıcı bir şey olduğunun özenle de altı çiziliyor filmde. Finaliyle de insanın geçmişinden asla kaçamacağı söylenmek istenmiş. Todd ve ihtiyar Dussander'ın birbirlerine oynadıkları oyunlar giderek daha tehlikeli bir hale geliyor. Finali ise çok etkileyici.

Çarpıcı sahneleriyle unutulmayacak bir film kısaca Apt Pupil. DVD veya VCD'sini bulmak biraz zor olsa da bir yerlerde rastlarsanız mutlaka alın ve izleyin derim.

 
Toplam blog
: 6
: 2417
Kayıt tarihi
: 14.07.07
 
 

Film hastasıyım. En çok da yönetmen Steven Spielberg'ün filmlerini tekrar tekrar seyrederim. Film iz..