Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

UZMAN GELİŞİM PSİKOLOĞU SİNEM ÖZEN CANBOLAT

http://blog.milliyet.com.tr/yeoynauyu

25 Mayıs '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeğimi hayata hazırlarken en önemlisi nedir?

Bebeğimi hayata hazırlarken en önemlisi nedir?
 

(resim alıntıdır)


Günümüz koşullarında çocuk yetiştirmek bugünün anne babalarını, sizleri, çok daha fazla zorlamakta. Bir yandan onun gelişimine bilinçli destek olmaya çalışırken, bir yandan da hızla değişen bu rekabetçi dünyada onu diğerlerinden daha geride bırakmayacak donanımı sağlamaya çalışıyorsunuz.  “Beyin gelişimine hitap eden oyunlar oynatayım”,  “Şu jimnastik okuluna gitsin fiziksel olarak gelişsin”,   “Sanatsal çalışmalar yapsın, müziği-resmi-dansı eksik kalmasın” , “Bilgisayarı da söksün”, ”Sosyal de olsun, aman oyun gruplarını kaçırmayalım”, “Hangi okula göndersek acaba? Çok da pahalı ama yurt dışına hazırlıyor, bin çeşit faaliyetleri var, hem de anadili gibi ingilizce öğretiyorlar”…Vb. Öyle bir noktaya geliyorsunuz ki, hem maddi hem de manevi olarak tükeniyorsunuz. Sizi tükenmeye, yani tüketmeye yönelten piyasa yapıcıların varlığı da bu düşünceleri besliyor.  Elbette bebek ve çocuk yetiştirmeye yönelik tüm hizmetler için “aslında gereksizdir ama sizde buna ihtiyacınız varmış hissini yarattılar, böyle bir bilinç oluşturdular” demiyorum.  Bu konuda gerçekten izlenmesi gereken, çok değerli kurum/ kuruluş / uzmanlar da var. Ancak bilin ki, anne babaların çocuklarına vermek isteyeceklerinin sonsuz olduğunu fark eden ve bunu sömüren bir piyasa da var karşımızda.

Peki, gerçekte çocuğunuza vermeniz gereken en önemli, en hayati şey nedir? Gerçekten onu hayatta mutlu kılacak olan nedir? Hayata karşı kendini sizce nasıl iyi hisseder? Çok iyi derecede ingilizce bilmek, en iyi okullara gidip en moda sosyal ortamlarda takılmak mı? Diyelim ki erken çocuklukta ona harika ingilizce öğrettiniz, okuldaki en başarılı çocuk oldu ve aynı zamanda da harika resim yapıp dans ediyor. Peki, bu donanımlar çocuğunuzu mutlu etmeye yetecek midir? Onun depresif bir yaşam sürmesini engeller mi? Engelleseydi dünyada bu kadar çok zengin ya da bilgin ancak mutsuz bir hayat sürmüş /sürmekte olan insan olmazdı. O zaman aslolan mutluluksa bu nasıl sağlanır?

Aslolan mutluluksa, bebeğinizin öncelikle iyi bir BENLİK ve DIŞ DÜNYA duygusu geliştirmiş olması ona mutluluğun anahtarını verecektir! Hayata ve kendine iyimser bakabilme yetisi problemlerle daha iyi başa çıkabilme, başarmak için merak etme, keşfetme ve çabalama, sosyal ortamlarda kendine güvenen, ilişki kurabilen ve sürdürebilen bir birey olabilme, bağımsızlaşabilme becerilerini de beraberinde getirir. Bu şekilde çocuğunuz hayata karşı kendini güçlü hissedecektir.  Ona kendini güçlü hissettirecek güven duygusu ise sizinle kurduğu ilişkiden gelecektir. Sizin vermeniz gereken en temel şey bu güven duygusu olduğu gibi, bebeğinizin /çocuğunuzun en temel güven duygusunu alabileceği yegâne kişiler de sizlersiniz (ya da bebeğin /çocuğun anne baba modeli olarak ilişkiye girdiği kişilerdir).

İşte bu nedenle, kendinizi bebek / çocuk yetiştirme okyanusunda kaybettiğiniz zaman sadece en temelde vermeniz gereken şeyi hatırlayın ve rahatlayın lütfen.” Bebeğinizle güvenli bağlanma” konusu bebeğinizin tüm hayatını düzenleyecek olan en önemli konudur.

( Bağlanma ile ilgili daha fazla bilgi için BEBEĞİMLE OYNUYORUM buluşmalarına katılabilir, internet sitemizi ve sitedeki diğer yazıları inceleyebilirsiniz)

BEBEĞİMLE OYNUYORUM / Uzm. Gelişim Psikoloğu Sinem ÖZEN CANBOLAT

http://www.bebegimleoynuyorum.com

facebook/bebegimleoynuyorum

twitter/bebegimleoynuyo

instagram/bebegimleoynuyorum

pinterest/bebegimleoyn

 
Toplam blog
: 9
: 336
Kayıt tarihi
: 05.05.14
 
 

2010 yılında mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı'nın ya..