Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebek Beslenmesi :Anne Sütü Yetiyor mu? Ek besinlere ne zaman başlamalıyım?

Bebek Beslenmesi :Anne Sütü Yetiyor mu? Ek besinlere ne zaman başlamalıyım?
 

<ı>Merhabalar, annelerin en çok merak ettiği bir konu olan anne sütü ve ek besinler konusunu masaya yatıralım, ne dersiniz?

İlk ek besine başlama zamanı 6. aydan itibarendir; anne sütü bu noktadan sonra tek başına bebeğin gereksinimlerini karşılamaya yetemez. Dünya sağlık örgütü anne sütü yettiği sürece ilk 6 ay anne sütü öneriyor. Ülkemizde de bu konuyla ilgili çok çeşitli kampanyalar yürütülüyor.

<ı>Anne sütünün yetmediği nasıl anlaşılır?

İlk 6 ay boyunca bebekler ayda 500-800 gr arasında kilo almalı. Eğer daha az kilo alıyorsa anne sütü yetmiyor olabilir. Bu durumda mutlaka hekiminizin önerilerini dinleyin.

Sütünüz yettiği sürece 6. ay dolmadan ek gıdalara başlamayın!

Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra da ek gıdalara başlamak için geç kalmayın.


Ek gıdaya başlama takvimi:

<ı>6. ayda Pirinç unu, pirinç, sebze çorba, yoğurt ve meyve püre ilk başlanılan ek gıdalardır.

<ı><ı>7. aydan itibaren mercimek, ekmek vb tahıllar ezilerek verilebilir, labne peyniri veya pastörize peynir ve ¼ oranında yumurta sarısı başlanır.

<ı>7. aydan itibaren de sıvıların bardakla verilmesi bebeğin besini tanımasını ve ağız- diş yapısının gelişimi için önemlidir. Sebze çorbaları, kaşıkla verilebilen tahıl karışımları sulandırılmış uzun ömürlü süt bu ayda başlanabilir. Bu aydan itibaren bebekler, kaşıkla yediği besinleri ağzında çevirme yeteneğini kazanır.

<ı><ı>8. aydan itibaren de sebze ve meyvelerin çeşitleri arttırılır, balık başlanabilir. Çorbalarında kıyma veya tavuk eklenebilir, yumurta sarısı tam olarak verilebilir, bu sayede çiğneme hareketlerini öğrenmeye başlayacağı dönemdir, zaten dişlerin çıkması ve kaşınması da bu döneme rastlıyor.

SADECE YEMEK SUYU VERMENİZ SAĞLIKLI BESLENMEYİ SAĞLAYAMAZ.

<ı><ı>9. aydan itibaren yiyebileceği kıvamda hemen her besin ezilerek verilmeye başlanabilir, mümkün olduğunca bulamaç besinler vermekten bu aydan itibaren kaçınılmalıdır. Yumurta beyazı bu ayda başlanabilir.

<ı>10-12. Aylar Bu aylar beslenme alışkanlığının şekillendiği en önemli aylardır. Mümkün olduğunca çeşitli besinlerin tattırılması ve değişik besinlere alışması sağlanmalıdır. Aksi halde bebeğiniz ilerde yemek seçebilir.

<ı>

<ı>Diyetisyen Aysen Arıcan
www.beslenmevediyet.org

Not: Bir sonraki yazımda ek besinlerle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlatacağım. Blog sayfamı takip etmeye devam etmenizi öneririm.

 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..