Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Bedelli askerlik bekleyenlere çifte bayram...

Bedelli askerlik bekleyenlere çifte bayram...
 

 Bedelli askerlik uygulamasının yenisi geliyor, kurban bayramı öncesi gündeme dördüncü kez gündeme gelen bedelli askerlik uygulaması ile ilgili haberlerde gelen kaynağın şehit ailelerine verileceğinden söz edilmişti. Dün akşam izlediğim TV haberlerinde ise bir kısmının şehit ailelerine verileceği kalan kısmın ise devlete gelir kaydedileceğinden söz edildi.

 Kadınlar askere alınsın…

 Konuyu işlemek için araştırırken ilginç haberlere rastladım,1999 Depreminden sonrada bedelli askerlik gündeme gelmişti. Tartışmalar sürerken DSP İzmir Milletvekilli Güler Aslan,‘‘Kadınlar da silah kullanmasını, tansiyon ölçmeyi, iğne vurmayı öğrenmeli. 18- 25 yaş arası kadınlar 3 aylık disiplin ve kültür eğitimi almalı’’diyor. 99’un Aralık ayında görüşlerini sivil toplum örgütlerine açıklayan Aslan, konuyla ilgili kamuoyunun nabzını tutmalarını ve rapor hazırlamalarını istiyor. Kadınların askere alınması talebini açıklarken, Medeni Kanun'da kadın ve erkeğin eşitliğinden yola çıktığını, bu düşüncesini henüz DSP Lideri Bülent Ecevit'e açıklamadığını söyleyerek ilk olarak gönüllü katılan kadınların bir haftalık askeri eğitimin daha sonra mecburi olabileceğini söylüyor.Aslan, askerliğe hazır olduğunu belirterek, ‘‘Kadınlar bir hafta da olsa 3-5 kere silah atsın, öğrensin. Aslında ben de silahları sevmem. Ancak, Kurtuluş Savaşı sırasında mermi taşıyan kadınları kim unutabilir?’’ diyor

Marmara ve Düzce depremlerinde sivil savunma alanında ne kadar yetersiz olunduğunun görüldüğünü belirten Aslan, ‘‘Kadınlarımız herhangi bir branşta yeteneklerine göre acil durumlara karşı eğitilmiş olmalı’’ diye  kadınların askere alınması için kamuoyu desteği arıyor.

 Sahte belgelerle bedelli askerlik yapan bakan askere alınır…

 Yine konuyu araştırırken 1999 yılında eski Devlet Bakanlarından Bahattin Şeker’in bedelli askerlikte kullandığı belgelerin sahte olduğunun anlaşılması üzerine askere alındığına dair yazılar okudum.Şeker'in kendini Ürdün’de işçi olarak çalışır gösterdiği, ancak bu dönemde Bilecik’in Bozüyük İlçesi’nde Taşıyıcılar Kooperatifi’nin ve Bozüyükspor’un toplantılarına katılıp imza attığı belirlenir. TBMM’de Bahattin Şeker’in milletvekiliğinin düşürülmesi için başlatılan yasal süreç sonunda 16 Mart 1999’da Meclis’teki oylamada gerekli çoğunluk sağlanamaz. Yüksek Seçim Kurulu Şeker’in mazbatasını iptal ederek milletvekilliğini düşürür. Dövizle askerlik kapsamından çıkarılan Şeker, 16 aylık eksik askerlik süresini tamamlamak üzere 12 Nisan 1999’da Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’ndeki vatani görevini tamamlar.

 Bedelli askerlikle ilgili araştırma yaparken siyasetçilerin, askeri/sivil bürokrat çocuklarının bu uygulamadan yararlandığı ve eleştirildiği görülüyor. Sanal ortamda okuma olanağı bulduğum tepkiler bedelli askerlikten çok bu özellikle uygulamadan yararlanmak için kullanılan etik dışı yöntemlere odaklanıyor. Google “bedelli askerlikten yararlanan politikacı çocukları” yazdığınızda sizi saatlerce okuyacak metin karşılıyor.

 Bedelli askerlik uygulaması ve beklentiler…

 Bedelli askerlikle ilgili çalışmaları sürerken miktarın 10 bin euro olması ve 4 taksitte alınması planlanıyor. Uygulamanın 2012’de başlaması, 1977 ve daha yaşlı doğumluları kapsaması öngörülüyor.

1111 sayılı askerlik kanununun 10. maddesi, bedelliye imkan tanıdığı için, yeni bir yasa gerekmiyor. Düzenleme Bakanlar Kurulu kararı ve yönetmelikle hayata geçirilebilecek. 35-40 yaş arasındaki yükümlülerin 10 bin Euro karşılığı 21 gün askerlik yapması, 40 yaşından büyük olanların ise 15 bin euro vererek hiç askerlik yapmaması seçeneği ağır basıyor. Kapsama girdiği halde ödeme gücü olmayanlar ise temel eğitimin ardından, kamu kurumlarında çalışarak askerliklerini yapmış sayılacak.

 Bankalar hazırlıklarını çoktan yaptı…

 Bankalar bedelli askerlik yapacaklar için uygun koşullarda kredi vermeye çoktan hazır. Bedelin karşılığı olan yaklaşık 25 bin lira kredi için bir yıl vadeli ödeme planında geri ödeme 27, iki yıl vadelide ise geri ödeme toplam 29 bin lira olacak.

 1999’daki bedelli askerlik uygulamasında 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlar 15 bin mark, 1960’tan önce doğanlar ise 20 bin mark ödemişti.O dönemde 1.1 milyar mark gelir elde edilmişti. Bugüne kadar çıkarılan üç ayrı bedelli askerlik uygulamasından 125 bin 844 kişi yararlandı.

 Bedelli askerlik uygulamasına karşı çıkılması gerekir mi?

 Dünyada askerliğin giderek profesyonelce yapılmaya evrildiği günümüzde bedelli askerlik uygulamasına karşı çıkmak gerçekçi değil. Üniversiteyi bitirerek iş hayatına atılmış kendi işini kurmuş ekonomiye katkı sağlayan bireyleri aylarca bir yarar sağlamadan asker olarak istihdam etmenin elle tutulur bir yanı yok. Koşulları kamuoyu vicdanını incitmeyecek biçimde düzenlenen ve uygulanan bedelli askerlik uygulamasını savunmak gerekir.

 Şehit haberleri…

 Siyasetçiler iktidarı ve muhalefeti ile bedelli askerliğe sıcak bakıyorlar. Çocuklarının bedelli askerlikten yararlanması için gerekli koşulları çoktan hazırladılar. Gerekli kamuoyu medya aracılığı ile zaten yaratıldı. Tek sorun gündemi oldukça meşgul eden şehit haberleri ve ailelerinin göstereceği tepki. O tepkide düşünülmüş ki gelecek olan kaynağın bir bölümünün şehit ailelerine verileceği söylenerek ikna edilecekler.

 Bedelli askerlik uygulamasına dair beklenti içinde olan yurdum insanı için kurban bayramı çifte bayram oldu.

 İyi bayramlar…

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..