Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Beden dili üzerine 2

AYAKLAR VE BACAKLAR

Ayakları kavuşturmak, kolları kavuşturmakla neredeyse aynı duygu içinde gönderilen kodlama biçimidir denilebilir. Bacakların üzerine konulan ve sanki hiç ayrılmayacakmış gibi görünen ellerin, bizlere vereceği ifade;bu hareketi yapan kişinin içinde bulunduğu durum, şart, konu, sorun her ne ise, kendisini ciddi derecede endişelendirdiği, korkuttuğu, tedirgin ettiği ve bir an önce o ortamdan gitmek istediğini ifade eder.

Yapılan araştırmalarda, kişilerin bacak bacak üzerine atış hallerinin ve ayakları bilek itibari ile birbirine kilitleme ya da oturulan sandalyenin ayaklarına kilitleme, bu kodlamayı bize gönderen kişinin ruh halinden kaynaklı bir davranışta bulunduğunu gösterir.

Bu da olumsuz hissedilen her türlü duygunun yani yukarıda örneklenen duyguların dışarıya çıkmasını engellemek amacı ile, farkında olmadan geliştirilen savunma mekanizması olduğunu ortaya koyuyor. Yani kilitledim, sakladım kimse bilmesin, görmesin, anlamasın yoksa onları zapt edemeyeceğim herşey ortaya çıkacak, rezil olacağım'ın beyinden geçen dalgalarının vücut kodlamasına yansımasıdır.

Bacak bacak üzerine atmak iki yönde değerlendirilmelidir.Önceliği yukarıda bahsettiğimiz amaçla, sonraki sırası da kişinin kalça ve bacaklarını dinlendirme amaçlı bilinçli yaptığı bir hareket olarak algılanmalıdır. Çünkü insan vücudu, sosyal ortamlarda, bacak bacak üzerine atarak oturma biçiminin dışında en uzun süre ile ve sıkıntı çekmeden oturma devamlılığını sağlayacak başka bir model geliştirememiştir.

Toplumsal değerlerin önemsediği duruş biçimlerinden olan bacak bacak üzerine atma, küçük yaştaki çocuklarda güzel bir davranış olarak kabul edilmemekle birlikte, yaş ilerledikçe, oturma biçimlerine müdahale edilmeyen gençler, bacak bacak üzerine atmayı farklı bir davra nış modeline çevirir. Diğer yandan, yine genç kızlar ve genç kadınlar için bu oturuş biçimi yerine, ayak bileklerini birbirine kilitleyerek, ve dizleri kırarak geriye doğru tutmaları, kendileri için en uygun oturuş modeli olarak belirlenmiştir.

Bu ve benzeri kültürel doğruları da göz önünde bulundurarak değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bacak bacak üzerine atttıktan sonra, yukarıda kalan bacağa ait ayağın sallanması çeşitli anlamlarda yorumlanır.

- Canım sıkılıyor

- Sinirliyim

- Buradayım ama başka şeyler düşünüyorum

- Rahatlık

- Umursamazlık

gibi kişiye ait olumsuz duyguların var olduğu değerlendirmesi yapılabilir.

Diğer yandan, kadınların oturuşları yine sosyal yaşam içinde farklı değerlendirmeler içermesi sebebi ile, daha kontrol edilebilir haldedir. Çünkü beden dili, sözsüz söz söyleme sanatı olduğu için, tüm duygu ve düşünceleri karşı tarafa rahatça ifade edebilir. Kadın Flört hareketleri içinde bulunan ve farklı olanbacak bacak üzerine atarak oturma biçimi konumuz dışında olduğu için burada yer verilmemiştir.

Oturma biçimi, bacakların ayakların kullanımı beden dilinde, en kolay çözümlenebilecek kodlama türündendir. Kişinin rahatlığı, rahatsızlığı, duygusal hareketliliği, oturuş biçiminden, bacak bacak üzerine atma biçiminden belirgin şekilde anlaşılabilir.

 
Toplam blog
: 20
: 1392
Kayıt tarihi
: 02.06.08
 
 

Profesyonel İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen, Kendi halinde yazar-çizer... ..