Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '17

 
Kategori
Dünya
 

Beka sorunumuz Hollanda'da miting mi, Menbiç'te Suriye de oldubittiler mi?

Beka sorunumuz Hollanda'da miting mi, Menbiç'te Suriye de oldubittiler mi?
 

Ordumuzun El Bap’da kontrolü ele almasında sonra sıranın Menbiç[1] ve Rakka’ya[2] geleceği en üst düzeyden dillendirilmeye başlandı.

Sıranın geleceği yüksek sesle dillendirilen Menbiç ve Rakka’ya dair hesapları olan çevreler elbette boş durmayacaktı.

Herkes hesaplarını yeni baştan yaptı.

Sıranın Menbiç ve Rakka’ya geleceğini Dünyaya ilan eden Türkiye’nin amacı, Sınırlarımızın güneyi boyunca bir koridor oluşturmaya çalışan ABD, Rusya ve Suriye Yönetimi destekli PKK’nın Suriye kolu PYD’yi Fırat’ın doğusuna çekilmeye zorlamaktı.[3]

Esasen bu söylemin dahi PYD’nin Fırat’ın doğusundaki varlığına meşruiyet sağlama bakımından sakıncalı olduğunu, Türkiye’nin bütünlüğü bakımından sınırlarımızın güneyinde “devletleşme”ye adım adım yaklaşan “Kürdistan” projesinin önlenmesinin esas hedef olması gerektiğini düşünenlerdeniz. Ancak Barzani’nin son Türkiye ziyaretinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bayrağına bayrağımızla eşit muamele yapılmasından anlaşıldı ki, böyle bir politika izlemiyor, Fırat’ın doğusunda kalmak kaydıyla Barzanistan’ın yanında Suriye sınırları içinde vücut bulmaya başlayan Kürt varlığına itirazımızın olmayacağını ortaya koymuş oluyoruz.

Gelişmeler, Fırat’ın batısındaki (Menbiç’te mevcut ve nihai hedefi Afrin’le birleşerek Akdeniz’e çıkma olduğunu her fırsatta söylediğimiz) Kürt varlığına itirazlarımızın da git gide zayıfladığını düşündürtüyor.

Ordumuzun Menbiç’e yöneleceğinin ortaya çıkmasıyla birlikte PYD ve arkasındaki güçler mevzilerini tahkim etmeye başladılar.

ABD’nin PYD’ye yüksek miktarda ağır silah[4] ve askeri eğitim vermeye başladığı[5] açığa çıkıyor, Rusya’nın PYD’yi terör örgütü olarak görmediğini ilan ettiği[6], Rusya’nın (ve dolayısıyla mevcut Suriye yönetiminin) önümüze koyduğu Anayasa taslağında Kürt özerk bölgesine yer verilmiş olduğu[7], ABD’nin Rakka operasyonunda PYD’yi esas müttefik olarak parlatacağı[8], PYD’nin bölgeye Suriye bayrağı dikmeye başladığı ve hatta işin PKK tarafından Menbiç’te özerk bölge ilanına kadar vardırıldığı[9] gerçekleriyle yüzyüze kalıyorduk.

Şu aralar sanki ülkemizin beka sorunu bunlar değilmiş de, referanduma dair Avrupa kentlerinde yapmaya çalıştığımız mitinglere izin verilmemesi temel sorunumuzmuş gibi estirilen havanın, özetlediğimiz gerçekleri gözden kaçırma amacıyla abartıldığını düşünüyoruz.

Başımızda başka büyük belalar var, biz nelerle uğraşıyoruz.

Kenan IŞIK

[1] http://www.sabah.com.tr/gundem/2016/11/24/sira-menbicte

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..