Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ben Bernanke ve Erdem Başçı'nın dolar çıkmazı..!

Ben Bernanke ve Erdem Başçı'nın dolar çıkmazı..!
 

Merkez Bankası Dolar’da 1.80 seviyesine razı olmuş gözüküyor. Zaten Sayın Erdem Başçı’nın başka çaresi de yok. Çünkü Dolar’ın daha fazla değer yitirmesi cari açıkla mücadele edilen bir ortamda ihracatı baltalarken, ithalatı da artıracaktır.

Doların değer kazanması ise enflasyonu yükseltecektir. Çünkü ekonomi ithalata bağımlı. Ayrıca 307 milyar Dolar dış borç var ki, bu da başta bankalar olmak üzere özel sektörü ve devleti zor duruma sokacaktır. İşte Merkez Bankası bu iki çıkmaza sıkışmış durumda.

Her ne kadar Erdem Başçı Dolar’da kalan zarar eder TL’de duran kazanır dese de, defalarca devalüasyon badiresi atlatmış Türk Halkı’na bu söylem tutmaz. Çünkü halkımız Dolar ve altını bir yatırım aracı değil sigorta olarak görür. Bu halk bir sabah uyandığında cebindeki paranın yarı yarıya eridiğini çok gördü.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri 25 puan indirmesi ise Euro’dan kaçışı hızlandırdı. Dolar ve Euro neredeyse eşitlenme yolunda. FED’ in yeni parasal genişleme sinyali vermemesi durumu daha da körüklemekte. Yüksek cari açığı ve 15 trilyonu aşan borcu ile değerli Dolar da ABD’nin başına dert. Onca parasal genişlemeye rağmen Ben Bernanke Doların değerlenmesine bir türlü engel olamıyor.

Çin ve petrol zengini Arap ülkeleri Dolar istiflemeyi sürdürdükçe, Avrupa’daki kriz bir türlü düzelmedikçe, insanlar düşük faize rağmen Doları güvenli liman olarak gördükçe Dolar’ın değer yitirmesi biraz zor gözüküyor.

Bu durumda yılsonunda Dolar ve Euro eşitlenir ve acaba Dolar 2 TL’yi görürmü? İşte bu durum 307 milyar Dolar devlet ve özel sektör dış borcu ve enflasyonun yeniden iki haneye çıkma  riski ile Türk Ekonomisi için hiç istenmeyen bir durum.

Elbet bu kriz de her kriz gibi bitecektir. İşte o zaman FED’ in piyasalara saçtığı onca Dolar ile acaba Dolar hızla değer yitirirse ne olur? Bu durum rekor cari ve bütçe açıkları ile 15 trilyon Dolar’ın üzerinde borcu olan ABD’yi mutlu edebilir belki ama bu kriz ortamında %1,5 faizle ABD’yi finanse eden Çin ve petrol zengini Arap ülkeleri sevinir mi? O da ayrı bir soru.

Tabii ki sorularımız bununla bitmiyor. Acaba FED’ in Dünya piyasalarına saçtığı onca Dolar yeni varlık balonlarına sebep olmakta mı? Bu da bir sonraki krizin tartışma konusu.

Hiç kimse Emperyal Kapitalist bir Dünya düzeninde krizsiz geçecek bir on yılın hayalini kurmasın.

AHMET ELDEN

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..