Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '17

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Benzin ve Motorinden Alınan Ücretin Ne Kadarı Vergiye Gidiyor?

Benzin ve Motorinden Alınan Ücretin Ne Kadarı Vergiye Gidiyor?
 

 

Günümüzde vergiler her geçen gün artıyor ve “vergiyi tabana yayma politikası(!)” nedeniyle, herkesin geliri eşit olmasada, herkesten eşit vergi alınıyor.

Peki, bu vergiler tam sağlıklı olarak toplanabiliyor mu?

Dolaylı vergiler için cevap EVET!

Gelir ve kurumlar vergisi için ise mükellefin insafına kalmışız!

Gelin günümüzde Benzin ve Motorinden kesilen vergilere bir gözatalım:

Haftada iki veya üç kez zam yapılan yapılan bu son zammın ardından bir litre motorinin ortalama fiyatı 5,10 TL olacak. Bunun 0,78 TL’si KDV, 1,79 TL’si ÖTV. Dağıtıcı/kârı dahil 2,53 TL olan motorine 2,57 TL vergi ödeniyor.

Bu durum benzin için de geçerli. Benzinin litre fiyatı 5,65 TL. 45 litrelik bir depo 254 TL’ye doluyor. Bunun 38,75 TL’si KDV, 106,65 TL’si ise ÖTV. Yani 45 litrelik bir depoyu doldurmak için harcadığımız 254 liranın 145 lirası vergiye gidiyor.

Peki, günümüzde zam üzerine zam yapılan ve her fırsatta artırılan vergiler, Atatürk zamanında nasıldı?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1936 tarihinde 2. Yasama yılı açılışında Meclis’te yaptığı konuşmada vergi indirimlerine yönelik çarpıcı sözler kullanmıştı. Bu konuşmanın, kaynakları sıkıntılı genç Cumhuriyet’in 13. yılında yapıldığına dikkatinizi çekmek isterim.

İşte Atatürk’ün o tarihi konuşması:

“Maliyemiz, sizleri sevindirecek biçimde olumlu ve verimli bir durum göstermektedir. Dengeli gidişe özel önem veren Büyük Meclis, her yıl gelirini fazlası ile sağlamayı başarmaktadır. Buyıl da gelirin umulduğu gibi gerçekleşeceğine güveniyorum.

Hayatı ucuzlatmak gerektikçe, vergileri indirmek politikasını sürdüreceğiz. Tuz, şeker, çimento, hayvan vergilerinde iki yıl içinde yaptığımız cesur indirimler, her bakımdan yararlı olmuştur.

Bu yıl hem ilk ihtiyaçlardan, hem önemli güç araçlarından olan petrol ve türevleri üzerindeki vergilerden büyük oranda indirim yapmayı başarmanızı dilerim.

Bundan başka, vergi usullerinin düzeltilmesi için çözüm ve gelir yolu aranması da önemle sürdürülmelidir. İyi ilkeler ve iyi uygulamanın sevindirici sonuçlarını vatandaş, hiçbir işte vergi konusundaki kadar önemle izlemez.

Diğer yandan vatandaşın Hazineye karşı yükümlülüğünün en önemli görevi olduğunu anlatmak için yorulmamak gereklidir. Şüphe yoktur ki, özellikle devletçi ve halkçı olan bir yönetim ve ekonomi hayatında, Hazinenin gücü ve düzeni başlıca dayanaktır. Cumhuriyetin gücü de, her alanda ve milli savunma. alanında ihtiyaçlarını karşılayan hazinesinin düzenine bağlıdır. Gelecek yıllar için de Hazinenin gücünü korumak sizin en önemli göreviniz olacaktır. Milli paramızın fiilen sabit olan değeri korunacaktır.”

Neymiş?

Ayyaşlar diye beğenilmeyen liderler, hep halkı düşünür, ona göre kararlarını halka açıklarlarmış! Oysa bu gün “İtibardan tasarruf olmaz” denilerek, bütçe açıkları vergiler ile kapatılmaya çalışılıyor. Yurt dışında vergi kaçırmak için açılan hesaplar bile görmezden geliniyor.

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..