Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '10

 
Kategori
İlişkiler
 

Beşeri ilişkilerde saygı

Beşeri ilişkilerde saygı
 

İnsanın beşeri ilişkileri sevgi, saygı ve hoşgörüye dayanmalıdır. İnsanların tek başlarına yaşama gibi bir şanslarının olmadığından yola çıkarsak; beşeri ilişkilerini düzenlerken sevgi ve hoşgörüyü bir yana bırakalım ama saygı kurallarına göre hareket etmek durumundadırlar.

Öncelikle karşınızdaki insanla kuracağınız ilişki önemli ve bu ilişkinin boyutunu belirlemeniz gerekir. İş arkadaşlığı, gönül birlikteliği, dostluk veya komşuluk olabilir. İlişkide olduğunuz her insanın hayatınızda da bir yeri olduğu kesindir. Eğer ilişkilerimiz komşuluk üzerine ise ve de aynı mekanları, müşterek alanları birlikte kullanmak zorunda isek, birbirimizin hakkına azami riayet etmek, saygı göstermek zorundayızdır.

''Beni sevmeyebilirsiniz, fakat saygı göstermek zorundasınız'' cümlesinden olaya bakarsak, biz o komşumuzu sevmiyebiliriz, fikirlerimiz uyuşmuyabilir, kişi bize agresif gelebilir. Ama biz aynı siteyi paylaşıyorsak, onun haklarına saygı göstermekle mükellefiz. Biz o insanı sevmiyoruz diye onun kapısının önünde veya bahçesinin kenarında gürültü patırdı yaparak onu rahatsız etmeye, rencide etmeye hiç hakkımız olmadığını bilmemiz gerekir. Hatta evinin karşısındaki sahipli ama boş tarlaya kümes ahır gibi şeyler yaparak hayvan beslemek ve pis kokular etrafa yayarak rahatsız etmeye hiç mi hiç hakkımız olmadığının altını çizmemiz gerekmektedir.

Mesela şöyle başka bir örnekte verilebilir; ''Kayın validemi sevmiyorum'' kayın valideni sevmek zorunda değilsin, kimsede bunu sana zorlayamaz, çünkü sevgi yürekten gelen bir duygudur ve karşı taraftanda o duyguyu almalısınız ki sevgi oluşsun. Ama kayınvlideni saymak zorundasın, o senin eşinin annesidir nasıl eşine saygı duyuyorsan onada saygı göstermek durumundasın..

Tabi siz istediğiniz kadar saygının ne olduğunu anlatmaya, örnekler vermeye ne denli çalışsanızda, karşınızdaki kişinin anladığı kadardır anlattıklarınız. Burada önemli olan, almasını bilmektir.

Türk Dil Kurumunun saygı sözcüğüne verdiği tanmlar ise şöyle; 1- Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı dolayısiyle bir kimseye bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram. 2- Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu..

Her ne kadar saygı zaman zaman, kibarlık veya görgü ile eş anlamlı kullanılsada bunlar birer davranışken, saygı ise bir tutumdur.

Saygın, saygılı, hoşgörülü ve içinde sevgi bulunan dostluklar, arkadaşlıklar ve komşuluklar dilerim...

BAKİ KALAN BU KUBBEDE BİR HOŞ SADA İMİŞ...
 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..