- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Besin değerleri
Vücut metabolizması hayati işlevlerini devam ettirebilmek için besinlere ihtiyaç duyar. Besinlerden elde ettiği çeşitli maddelerle, organizma işlevlerini yürütür.
Balıklar ve Deniz Ürünleri: Tatlı ve tuzlu su balıkları ile deniz ürünleri proteince zengin besinlerdir.
Et Ürünleri: Etler ve Et Ürünleri temel besin kaynaklarımızdan biridir ve besin değerleri, özellikle de protein bakımından da oldukça zengindirler.
Kuruyemiş ve Çerezler: Ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği, patates cipsi gibi çerez ve kuruyemişler besin değerleri açısından oldukça zengindir.
Katı ve Sıvı yağlar: Margarin, tereyağı gibi katı yağlar ile ayçiçek yağı, zeytin yağı gibi sıvı yağlar kalori açısından zengin besinlerdir.
Meyveler: Elma, kayısı, muz, çilek gibi meyveler vitaminler açısından zengin besinlerdir.
Sebzeler: Sebzeler temel besin kaynaklarımızdan biridir ve besin değerleri bakımından da oldukça zengindirler.
Süt Ürünleri: Süt, yoğurt, peynir gibi süt ve sütten üretilen ürünler protein açısından zengin besinlerdir.
Unlu Mamuller: Pasta, ekmek gibi tahıllardan elde edilen un ile hazırlanan unlu mamüller özellikle karbonhidrat açısından zengin besinlerdir.
Mehmet Aksoy