Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

Besin zehirlenmelerine bedava çözüm: “Alo Gıda 174” Afişleri yemekhanelere,okullara v.s asılsın!

Besin zehirlenmelerine bedava çözüm: “Alo Gıda 174” Afişleri  yemekhanelere,okullara v.s asılsın!
 

“Tüketicilerin gıdayla ilgili şikâyet ve taleplerini almak için kurulan “Alo Gıda 174” hattına bu yılın ilk 4 ayında yapılan 74 bin 215 aramanın, 12 bin 855'ini ihbar ve şikâyetler oluşturdu.http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20459266.asp

Tarladan çatala gıda güvenliği sorunları büyüyor. Bakanlık bu konuda “teşhir “dâhil çok radikal tebbirler almaya devam ediyor.

Alınan tebşirler içinde en anlamlısı  “Alo Gıda 174” uygulaması.

Alkışlanacak bir uygulama olmasına rağmen başvurular nüfusun % 1 inin altında.

Oysa bakanlık başvuru halinde derhal harekete geçerek gereken denetimleri süratle yerine getiriyor.

Başvuru sahibine ide sonuç yazılı olarak bilindiriliyor.

Denetime ve cezaya tabi olan gıda işletmecisi doğal olarak daha güvenilir gıda üretmeye yöneliyor.

Son aylarda denetimler sonucu güvensiz gıdaların teşhiri ise üreticilerin daha bir dikkatli çalışmasına gerekçe oluşturuyor.

Önerimin sebebi; vatandaşın güvensiz gıda konusunda kendisini çaresiz olmaktan çıkarmak.

Şöyle düşünün,5 yıldızlı bir tatil yerinde yemekten rahatsızlandınız?

Hijyen kurallarına uymayan davranışlar/durumlarla karşılaştınız?

Gözünüzün önünde  yemekhane duvarına asılı “Alo Gıda 174” ücretsiz ihbar afişi var.

Aramazmısınız ?

Aradığınızda yapılan denetimin sonucu size bildirilse ?

Olayı eşinize ,dostunuzla  paylaşsanız?

Olayı duyan yakınlarınız olası rahatsızlıklarda benzer davranışları sergilese ?

Ya yapılan ihbar sonucunda denetime, cezaya beklide teşhire maruz kalan gıda işletmesi ?

İşletme çalışanları /yönetimi daha dikkatli olmaz mı?

Önerdiğim çözüm kolayca ve hızla uygulanabilir ,üstelik bedava!

Nasıl sigara yasağı afişinin tüm işyerlerinde asılmasıyla toplumsal bilinç oluşdu.

“Alo Gıda 174” Afişleri de tüm toplumu kendi sağlığına sahip çıkması mücadelesini başlatacaktır.

 “Alo Gıda 174” Afişlerinin pilot olarak aşağıdaki yerlere asılmasını öneriyorum:

İşyeri yemekhaneleri

Kebapçılar

Restoranlar

Lokantalar

Okullar

Turizm tesisleri

Pasta haneler

Börekçiler

Fırınlar

Hipermarketler

AVM ler

Büfeler

Bakanlık “tarladan çatala “gıda zincirinde 1 milyona yakın gıda işletmesine  “Alo Gıda 174” Afişlerinin dağıtılması için bir yönetmelik çıkarması oldukça kolay.

Afişlerin dağıtımı bakanlık ve belediye birimlerince yapılabilir.

“Alo Gıda 174” Afişlerini asılması bakanlık ve belediye birimlerince denetlenir.

Aksine hareket eden işletmelere ilk denetimde 500 lira ceza kesilir.

3 gün içinde afişin asılmaması halinde işyeri 1 gün faaliyetten menedilir.

“Alo Gıda 174” afişleri barkotlu olarak bastırılır.

Afişler 50 lira bedelle işletmelere teslim edilir.

El terminalleriyle okutulan barkodlar sayesinde tarladan çatala tüm gıda işletmeleri –büfeler dâhil-kayıt altına alınmış olur.

Sokak pilavcıları dâhil yukarda tüm saydıklarım birer gıda işletmesidir.

Gıda işletmeleri aşağıda saydığım rahatsızlıklara sebep olabilir.

Bu rahatsızlıklar sonucu zehirlenebilirsiniz.

Sağlınızda geçici /kalıcı hasarlar oluşabilir.

Hatta ölebilirsiniz de!

Tatil dönemi geldi.

Özellikle turizm tesislerinde durum şudur:

Türkiye’ye 31,5 milyon turist geliyor.

Hedef 5 yıl içinde 50 milyon.

Dünyada 8.sıradayız.

En iyi 99 otelin 39 u Türkiye’de !

Turizmde misafir sağlığı “burada misafir parayı ödeyen sizler/bizler oluyoruz” iki açıdan önemli:

  • Vicdani ve yasal sorumluluk
  • Turizmin gelişmesi

Turistik yerlerde bizleri bekleyen yiyecek & içecek kaynaklı risklerinden en önemlisi olarak turist ishali öne çıkıyor.

Türkiye bu konuda dünyada orta riskli ülkeler gurubunda .

Ne yazık ,gıda kaynaklı rahatsızlıklar konusunda Türkiye’de yeterli veri olmadığından istatistikler de fazla anlamlı değil.

Sorunun kökeninde her şey dâhil sistemi var.

Sadece Antalya’da 750 civarında turistik otel mevcut.

En riskli gıdalar arasında sırasıyla şunları sayabilirim:

  • Çiğ tavuk
  • Et
  • Meyve, sebze
  • Balık
  • Yumurta

Bu gıdalar dikkat edilmediği takdirde kullanıcılara mikrobiyolojik patojenler ve ajanlar bulaştırabilir:

  1. Tavuk
    • “compulobacter jejuni”
    • Salmonella spp
    • Kök neden:çapraz bulaşma
    • Sonuç :gıda zehirlenmesi
  2. Kırmızı et
    • E.coli 0157 H7
    • Salmonella spp
    • Sonuç :olası böbrek hasarları

 

  1. Yumurta ,peynir,şarküteri,çiğ yenen sebzeler
    • Salmonella spp
    • Listeria monocytogenes
    • E .coli
    • Sonuç :olası hepatit A
    •  
  2. Kavun
    • Histeria
    • Sonuç :çok ciddi rahatsızlıklar
  3. Yemeklerin soğuk tutulmasında bozulmalar sonucunda  :
    • Listeria monocytogenes
    • Staphyloccocusaureus
  4. Yemeklerin sıcak tutulmasında bozulmalar sonucunda :
    • Clostridium pertringens
    • Becillus
    • Sonuç :çok ciddi zehirlenmeler

Son söz :

  • Bakanlığın “Alo Gıda 174” hattına başvurarak afişlerin tüm gıda zincirinde asılmasını talep edelim.
  • İSO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi olan işletmelerden alışveriş edelim.

 

 

 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..