- Kategori
- Doğal Hayat
Besleyici "Fındık"
Çok eskiden beri bilinen fındığın vatanı Anadolu'dur...
Yurdumuzun belli başlı gelir kaynaklarından biridir fındık...
Bu lezzetli ve besleyici bitki, ılımlı ve nemli iklimlerde yetişir, özellikle deniz kıyılarına yakın bölgeleri sever...
Kayın ve gürgen gibi orman ağaçlarına benzer...
3-4 metre yüksekliğindeki fındık ağacı, genellikle 2 yaşına geldikten sonra ürün vermeye başlar...
Bitkinin, "fındık içi" dediğimiz tohumu, yağ ve nişasta bakımından zengin, kalorisi yüksek bir besin deposudur...
Taze ve kuru olarak tüketildiği gibi, şekerlemecilikte de kullanılır...
Ayrıca, bozulmuş ya da acımış fındıklardan da yağ çıkarılır...
Bu yağ daha çok eczacılıkta ve parfümeride değerlendirilir...
Fındığın en büyük düşmanı, yumurtalarını taze fındıkların içerisine bırakan "fındık kurdu"dur...
Fındık faresi, sincap ve bazı kuşlar da fındığa büyük ölçülerde zarar verebilirler...
İhracatımızda önemli bir yer tutan fındık, Karadeniz kıyılarının doğu kesiminde, Giresun, Ordu, Trabzon, Zonguldak ve İzmit körfezinde yetiştirilmiştir...
En fazla tanınan çeşitleri, tombul, değirmendere, badem ve palaz'dır.