Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '20

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Beyaz Baston Haftası

“BEYAZ BASTON GÖRME ENGELLİLER HAFTASI PROGRAMINA DAVET”

Değerli Hazirun. 7-14 Ocak Beyaz baston görme engelliler haftası. İngiltere’de bastonun beyaza boyanması ve Dünya çapında yapılan kampanyalarla artan farkındalık. Ülkemizde beyaz bastonun yeterince tanınmadığını düşünüyoruz. Bu konularda kısa film belgesel kamu spotları hazırlanmalı. Peki, beyaz bastonun yeterince tanınmadığı fikri bende nasıl oluşmuştur.

 

Beyaz bastonla görmeyen gerekli eğitimleri aldıysa her yere kimsenin yardımı olmadan gidebilir. Ama kendilerine göre sağa sola git gibi yanlış yönlendirmeler ve eliyle işaret ederek yol gösterme elbisesinden çekiştirme izinsiz dokunma fiilleri devam ediyorsa demek ki görmeyenler yeterince tanınmıyor bağımsız hareket ve beyaz bastonun fonksiyonları yeterince bilinmiyor demektir.

 

Görmeyenlere hangi sorunlar yaşatılıyor. Çünkü yaşıyorlar demiyoruz yaşatılıyor bu önemli bir vurgu neden sorunların kaynağı biz engelliler değil toplumsal değer yargıları yani aciz gören sadece yardıma muhtaç gibi görme anlayışları engelliliği bir suçun karşılığı görme hatasıdır yani toplum temelli rehabilitasyonun geliştirilmesi gerekiyor.

 

Evrensel tasarım. Dünya ve politikalar hazırlanırken tüm herkesin ilgi ihtiyaç ve beklentileri göz önünde tutulmalı. Dünya ortalama bir insan tipi üzerinden şekilleniyor. Otobüse bindiniz kısa boylusunuz ne olacak ayaktasınız nereye tutunacaksınız. Uzun boylusunuz bir yatağa yâda arabaya nasıl sığacaksınız makul uyumlulaştırmalar eğer Dünyayı tasarlarken bazı hatalar yapılıyorsa o zaman eşitleme çalışmaları yapılmalıdır. Bir kitap yayınlandığında mürekkep baskı olarak piyasaya çıkıyor hâlbuki E-Kitap olarakta çıksa ben telefonla yâda bilgisayarla ekran okuyucu programlarla o eseri okuyabileceğim. O kitabı dilersem kabartma çıktı olarak alıp ellerimle dokunarakta okuyabilirim istersem sesli okuturum ama yayın evleri bu konularda ayak diriyorlar çıkan her eserin bir kopyası aynı zamanda E-Kitap olarak Ankara Milli Kütüphaneye verilmesi gerekiyor görmeyenlere yönelik hizmetler veren kütüphaneler var ama biz aynı eserlere çıktığında erişmek istiyoruz. Bir kitap çıktı kitap tartışılıyor biz orada çıktığı anda okuyamadığımız için o kitap hakkında fikir beyan edemiyoruz belki de o kitap çıktıktan sonra üç yıl mı dört yıl mı sonra okuyabiliyoruz.

 

Film dizi ve sanat eserleri görmeyenler için sesli betimlemeli işitme engelliler içinde işaret dili ve alt yazı seçenekleriyle sunulmalı. Bu konudaki çalışmalarda ağır aksak gidiyor sesli betimleme derneği olmasa hiç yürümeyecek.

 

Şahit dayatması aleyhimizde bir kanun olmamasına rağmen Bankalar ve Noterlerde şahitle işlem yapma dayatması devam ediyor biz sokaktan şahit mi toplayacağız.

 

Kaldırım işgalleri kaldırımlar arabalar masalar sandalyeler ve yayalar dışındaki herkes tarafından işgal edilmiş durumda. Belediyeler işgaliye aldığı ve bu işgaliyeleride yeterince denetlemediği sürece işgale devam edecek.

 

Toplu taşımalar hala toplu taşımalar engelli erişilebilirliğine uygun değil. Tüm toplu taşımaların engellilere uygun hale getirilmesi gerekiyor. Sesli uyarı sistemleri nereye geldiğimiz ve geleceğimiz uyarılarını içeren seslendirmeler hayatımızda bazı sıkıntılara yol açıyor. Ekran bağımlılığı son yıllarda ekran bağımlılığı artmaya başladı buda görme kusurlarının yaygınlaşmasını artırıyor diyabete dikkat edelim son yıllarda şeker hastalığı yaygınlaşıyor ve maalesef en büyük sıkıntılarından biride şeker hastalığının körlüğe yol açması.

 

Görme engellilerle iletişim. Yolda bir görmeyenle karşılaştığınızda lütfen izinsizce bedenine dokunmayalım yardım etmemizi ister misiniz gibi sorularla iletişim kuralım zorla yardım etmeye çalışmak faydasızdır.

 

Sesli sinyalizasyonlar yaygınlaşmalı. Yaya geçitlerinde sesli sinyalizasyonlar kurulmaya başlandı kimsenin yardımı olmadan görme engelliler karşıdan karşıya geçmeye çalışıyorlar bu önemli bir gelişme ve yaygınlaştırılmalı yalnız yaya geçitlerine sürekli araç park edilmesi görme engellilerin hayatını tehlikeye sokuyor ve hızlıca karşıdan karşıya geçemeye çalışan görme engelliler kaza geçirebiliyorlar ben bir kaç yaya geçidinde araca çarptım.

 

Göz taramaları okullarda çocukların gözlerinin muayene edilmesinde fayda görüyoruz ekran bağımlılığı da arttığını düşündüğümüzde göz muayeneleri daha çok önem Arz ediyor bu hafta kapsamında 11 Ocak Cumartesi günü saat 13:00’da dernek merkezimizde hem sohbet edeceğiz hem de biraz eğleneceğiz görme engelli arkadaşlarımız sanatlarını icra edecek sonrasında katılan protokol üyelerimiz görmeyenlere Beyaz bastonları hediye edecek bastonları bize hediye eden Günün Vakfına Teşekkür ederiz etkinliğe katılan tüm arkadaşlarımıza Basın ve Kamuoyu oluşturmamızda destek veren Görme engelliler ve Engellilerin her zaman yanında olan kişi ve Kurumlara teşekkür ederiz.Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

Adres: Pazaryeri Mah.943 Sk.No:65 Basmane-Konak-İZMİR

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..