Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '13

 
Kategori
Kitap
 

Beyaz zambaklar ülkesinde

Beyaz zambaklar ülkesinde
 

Bugün sosyal paylaşın sitelerinden birinde okuduğum bir yazı dikkatimi çekti. Yazıda çocuklarımıza istediğimiz kadar bir şeylerin yanlış olduğunu anlatmaya çalışalım, öğüt verelim, eğer kendimiz örnek olmazsak yanlış yapmalarına engel olamayacağımız anlatılıyordu. Bu konu benim üzerinde dikkatle durduğum bir olay olduğu için yazıyı tekrar okudum.. Evet çocuklarımıza istediğimiz kadar anlatalım, biz örnek olmazsak yanlışı öğretemiyoruz. Örneğin genç yavrusuna  sigara içmenin sağlığına verdiği zararı günlerce anlatan bir ebeveyn , kendisi sigara içiyorsa yavrusunu bu illetten kurtarmasi imkansız.Bu ve benzer örnekleri çoğaltabiliriz.

Dikkatimi çeken bu yazının, alıntı yapıldığı eserin ismini görünce bugünkü yazımı bu esere ayırmaya karar verdim.

Çocuk eğitimi ile ilgili yapılan bu alıntı Rus  yazarı Grigoriy Petrov'un 1923 yılında yayınlanan 'Beyaz Zambaklar Ülkesinde' adlı kitabından yapılmıştı.Yazar Petrov uzun yıllar boyu yaptğıı incelemeler sonucu Finlandiya Seyahatnamesi notlarından hazırladığı bu kitapta, 1800 lu yılların sonunda Finlandiya Halkının içinde bulunduğu durumu,yoksulluklarını , çektikleri eziyetleri ve halkın içinde bulunduğu cehaletten kurtulması için bir avuç Fin Aydınının  verdiği olağanüstü mücadeleyi anlatıyor.

İlk okuduğum zaman çok ilgimi çeken bu konuyu daha sonra inceledim. 1995 yıllarında kızımın Finli bir arkadaşı vardı. İsmi Lotta olan bu genç kızı , büyük kızım Fransa'daki bir yaz kampında tanımıştı. Daha sonra Türkiye'ye de davet ettiğimiz genç kız yaptığımız sohbetler sırasında ülkesinin tarihte geçirdiği zor günleri ve nasıl o günlerden bugün dünyanın en müreffeh ülkelerinden biri haline geldiklerini anlatmıştı. Lotta ülkemizi ziyaretinde o kadar çok beğenmişti ki daha sonra babası ve annesi de geldiler, misafirimiz oldular ve tanışmak fırsatını bulduk. Finli doktor ebeveynler  de Lotta'nın anlattıklarını doğruladılar. Evet Finlandiya yani Beyaz Zambaklar Ülkesi bu zor günleri atlatmıştı ve yazar Petrov bu mücadeleyi yukarda bahsettiğim kitakpta kendi incelemelerine dayanarak yazmıştı.

Yazar Petrov'un Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı bu kitabı ülkemizde 1930 da basıldı.Günümüze kadar ülkemizde en çok basılan yabancı kitaplar arasında ilk baş sıralarda yer alan bu kitap , yayınlandığı zaman İçerdiği fikirler yönünden Türk Aydınları tarafından eğitim ve Kalkınma Programı olarak kabul edilmiştir.

Atatürk'ün Askeri okulların meüfredatına aldığı, liselerde  okunması için tavsiye ettiği bu kitabı okumamış olan kişilerin okumalarını önereceğim.

Kimbilir belki Finlandiya'yı bugünkü haline getiren bu incelemeler bizi de aydınlatır ve daha iyi bir duruma getirir. Sanırım Aziz Atamız bunu düşünerek gençliğin bu kitabı okumasını önermiştir.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..