Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bilgi kirliliğine dikkat

Bilgi kirliliğine dikkat
 

Bilgi kirliliğine dikkat


Her zaman gıda üretimi, tüketimi, gıda hijyeni ve gıda güvenliğinden bahsettiğim, sizlerin de her okuduğunuzda farklı bilgiler öğrenip kendinize bir şeyler katıp mutlu olduğu bu köşede yazacağım belki de en önemli konu bugün diyebilirim. Özellikle üzerinde durduğum ve sık sık tüketicileri uyardığım bir durum var ki gerçekten aklınızdan çıkmamalı.

Meslektaşlarımla ve alanında uzman olan kişilerle ortak olarak yakındığımız bir sorun var  : Bilgi kirliliği. Bu sorun aslında size bahsettiğim gibi “ bir “ sorun değil. Birden fazla soruna sebep olan durum. Gıda alanında konuşabilecek yetkinliği olan kişiler bunun eğitimini yıllarca alan insanlar olmalıdır, eline klavye geçen her insan veya düşünceleri olan her kişi gıda alanında konuşmaya kalktıkça bu durum içinden çıkılamaz bir hal almakta. Hiç kimse bir bilimsel konu hakkında kendi yaşadığı durumu göze alarak kesin konuşmamalıdır. Sağlığı ve sonucu etkileyen binlerce parametre varken sadece yaşanan bir sonuç kesin olarak konuşmaya yeterli değil. Özellikle bir haber okunsun diye yazılan yazılar gün geçtikçe tüketicilerimizin psikolojisini kötü olarak etkilemekte ve güven sarsmakta olduğunu görüyoruz.

Siz sevgili okuyucularıma bu zamana kadar hep gıda alanında dikkat edilmesi gereken şeyleri söyledim ve piyasadan yeniliklerden haberler getirdim ve bu çabam gün geçtikçe mutlulukla devam ediyor, bunların dışında asıl dikkat edilmesi gereken bir durum varsa o da, bu alanda yetkinliği olmayan insanların dinlenmemesi gerektiğidir. Bir gıdanın özelliklerini en ince ayrıntısına kadar en iyi gıda bilimine ve gıda kimyasına kendisini adamış ve eğitimini tamamlamış insanlar bilir. Gerisi başka çabaları akla getirir , bu ise tüketicilerimiz için üzücü ve kırıcıdır. Mutlaka  “Kim söylemiş bunu? “  diye bakılıp o kişinin gıda alanında bir eğitimi var mı düşüncesiyle kaynağı araştırılmalı duyulan şeyin.

Bir ürüne karşı yapılan karalamalara, söylenen ve duyduğunuz her şeye inanmamanız dileğiyle.

                                                                                                                                                                   Sağlıkla kalın!

Not : “ İlim ve fenin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişmesini kavramak ve izlemek şarttır. “

Mustafa Kemal Atatürk

Gıda Mühendisi – Nermin Özge BİLGE 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..