Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Hoşgeldin Karabuğday

Hoşgelllldin karabuğday! Nerelerdeydin, nasılsın, neler yaptın? Bak pek popüler oldun, bu haftanın konusu sensin. E bu işler böyle bilirsin, millet bir şeyi önemseyince alır onu en tepeye çıkarır kullanır da kullanır şımartır da şımartır. Hakediyor mu? Evet.Son yıllarda da karabuğdayı pek fazla duydunuz. Bana sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de “ Karabuğday Ekmeği” .

Şu şekilde soruluyor genelde: “ Esmer bir ekmek satılıyor, ne var onun içinde?”

Ben de hangi esmerlerdenmiş? diyorum. Şaka bir yana tüketicinin sorduğu sorudaki esmer kavramı birçok ekmek çeşidi için geçerli olabilir. Mesela bu koyu rengi sağlayan başka ekmek üretimleri de mevcut. Örneğin aktif karbon kullanılarak üretilen ekmekler de kapkara oluyor, karabuğday onun yanında süt gibi durur, anlatmak istediğim bu. Neyse gelelim karabuğday ekmeğinin üretimine ve farklılıklarına. Adının içinde “ Buğday” kelimesi geçiyor ama aslında başka bir familyadan.

Greçka” karabuğdayın diğer ismi.

İsmi havalı değil mi? İçerisinde farklı mineraller bulunmasının yanında yağ oranı düşük ve protein oranı yüksek. Glutensiz yapıda olunca da e tamam sevildi doğal olarak. Sonra gelsin farklı üretimler, yemekler, bisküviler, ekmekler, salatalar, aklınıza ne gelirse işte. Ekmek en sık görüleni, karabuğday su ve tuz bileşiminden ibaret, zevkine göre ceviz-kekik de koyabilirsin sana kalmış. İstersen evde karabuğday ekmeğini kolayca yapabilirsin istersen de dışardan satın alabilirsin. Dışı sert, içi yumuşak bir ekmek. “Ben anlamam karabuğday falan beyaz ekmeğimi hiçbir şeye tercih etmem.”  diyorsan yine afiyet olsun, “ Güzelmiş bu! bir yapalım, deneyelim bakalım. “ dersen 2 kere afiyet olsun. Damak tadı kişiye özel biliyoruz ki, keyfin nasıl isterse.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sağlıkla Kalın!

Not: “ Beyaz ekmeğin adı, karabuğdayın tadı diyelim hadi . “

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..