Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

01 Temmuz '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Bilgileriniz Güvende mi?

Değerli Milliyet okuyucuları.

Artık teknoloji hayatımıza o kadar girdi ki, Bilgi Güvenliği Sistemleri ve Kişisel Bilgilerin Güvenliği ve Korunması en kritik nokta oldu. Yaşamımızı kolaylaştıran teknoloji, bilgilerimizin çalınması riskini de içeriyor.  En önemli bilgilerimiz nelerdir bir bakalım:

- En çok kullandığımız bilgi elbette ki Kimlik Bilgilerimiz.

- Hemen ardından E-Devlet giriş bilgilerimiz

- Olmazsa olmazımız İnternet Bankacılığı giriş bilgilerimiz

- Kredi kartı bilgilerimiz

- Elektronik posta giriş bilgilerimiz

Herhalde bu bilgileri kullanmayanımız neredeyse yoktur. Bu bilgilerin korunabilmesi hayati önem taşıyor. Her ne kadar şirketlerde Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) ve ISO27001 ile ilgili çalışmalar olsa da sonuçta bizlerin kendi eli ile bilgilerini vermesi durumunda bu sistemlerin hiç bir faydası olmuyor. Bizler de kendimizce bazı küçük önlemler alarak olumsuz durumların önüne geçebiliriz.

Örneğin, hiç bir şifresinizi telefona özellikle de bilgisayarınıza kaydetmeyin! İlla ki kaydedeceğim diyorsanız, şifreleme yapan programlar kullanın. Notlarınıza ulaşırken bir şifre koyun ki, çalındığında veya birisi kullanmak istediğinde buna kolayca ulaşamasın!

Kredi Kartı bilgilerinizi hiç bir siteye ya da kişilere vermeyin. Özellikle daha önce de değindiğim telefon dolandırıcılıklarına karşı uyanık olun!

Şifreleme için kendinize alakasız parolalar belirleyin. Doğum tarihi, okul numarası veya 123456 gibi sıralı ya da 111111 gibi kolay tahmin edilebilir şifrelerden uzak durun!

Elektronik posta yolu ile gönderilen form ve işlemlerde bilgi paylaşımı yapmayın! Üye olduğunuz sitelerin hiçbirinde e-posta şifrenizi kullanmayın. Bu çok önemli, çünkü şifre sıfırlama e-posta, telefon gibi seçeneklerle yapılmakta!

Cafe ve restaurant tarzı halka açık kablosuz internet ağları üzerinden bilgilerinizi paylaşabileceğiniz bankacılık işlemleri, üyelik işlemleri gibi güvenliğinizi tehdit edici olaylardan uzak durun!

Telefonunuz dahil her cihazınız için mutlaka anti-virüs programı kullanın!

Bilgisayar veya telefonunuzu satarken ya da atarken, mutlaka tüm bilgilerinizi silin! Format ya da fabrika ayarları denilen işlemleri yapın ve verilerin silindiğinden emin olunuz!

Her zaman dediğimiz gibi teknolojiyi doğru kullanırsak hayatımızı gerçekten çok kolaylaştırmakta. Ama insan faktörünü her ne kadar sistemler dikkate alsa da, her şey bizde bitiyor. Telefon ve bilgisayarımız ile yaptığımız işlemlerde biraz daha dikkatli olmak zorundayız.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

 

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..