Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '13

 
Kategori
Spor
 

Bilinçsiz spor sebebiyle diz ve bel sakatlıkları

Bilinçsiz spor sebebiyle diz ve bel sakatlıkları
 

Spordan önce ısınma, sonrasında soğuma ve germe egzersizleri yapmadan kas ve kemikleri kuvvetlendirmek için kondisyon egzersizleri yapmadan yoğun spor yapmak sakatlanma riskini artırır.


 

Türkiye'de yıllarca tenis, kayak ve/veya koşu yapmış insanların büyük bir kısmının diz ve bel sakatlıkları vardır. 
 
Bir kış Kartepe 'de bir kayak hocası bana ordaki tüm kayak hocalarının milli kayakçı ve dizlerinden ameliyat olduklarını söylemişti. Bu sakatlıkların sebebi bu sporları yılarca yapan insanların bacak, karın, bel alt sırt kuvvetlendirme egzersizleri yapmamaları, tenis, kayak, koşudan önce ısınmamaları, germe egzersizleri yapmamaları spordan sonra soğuma egzersizleri ve germe yapmamalarıdır.
 
" Zaten devamlı tenis oynuyorum ya da kayak yapıyorum ısınmama ve kuvvet egzersizlerine gerek yok zaten vaktim de yok" diyor Türkiye'de bu sporları yapan çoğu kimse. Sonra da kalan ömrünü diz, bel ve aşil tendonu sakatlıkları ile geçiriyor. Kasların güçsüz ve spordan önce soğuk olması sakatlığın önde gelen sebebidir. "Tenis oynayarak veya kayak yaparak bacak ve bel kaslarım zaten güçlenir başka birşey yapmama gerek yok " düşüncesi yaygın Türkiye'de. Hatta bazı tenis ve kayak hocaları dahi bunu diyor. Öğrencisine tenis öncesi ısınmanın gereksiz olduğunu söyleyen tenis hocasına dahi rastladım. Halbuki aletli ve aletsiz kuvvet egzersizleri ile dizleri, ayakları ve beli tutan kaslar güçlendirilmeli. Fitness salonlarında insanlar karın, bel, ve bacak kaslarına gereği kadar önem vermiyorlar. 
 
Yıllar önce Hollanda'da kayak jimnastiği derslerine katılmıştım. Hollandalılar kışın Avrupanın çeşitli yerlerinde kayağa gitmeden once yazın başlayarak 6 ay boyunca özel kayak jimnastiği yaparlar. Kayaktaki hareketleri simüle eden ve özellikle bacak, bel, karın ve sırt kaslarını güçlendiren egzersizlerdir yaptıkları.
 
Memnuniyetle görüyorumki Türkiye'de kondisyon çalısmaları ve maç öncesi ısınma bilinci en azından futbolcularımızda var. Ama tenisçi, koşucu ve kayakçılarımızın çoğunda henüz yok. 
 
Rasih Bensan 18 Ocak 2013
 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..