Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '07

     
    Kategori
    Teknoloji
     

    Bir BlackBerry ile ne yapamayız?

    BlackBerry, ben bu blog u yazarken tüm dünyada 11 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmış ve en az yarısı kadarı tarafından da hararetle kullanılıyor olacaktır. Bunlardan birçoğu VIP seviyesinde kullanıcılar, CEO’lar, bir kısmı da Hollywood yıldızları, ünlü sanatçılar. Türkiye'de 8000’lere ulaşan kullanıcı sayısı RIM için yeterli olmasa da ben iki sene içinde çok hızlı bir biçimde yayıldığını düşünüyorum ülkemizde. Cafe'lerde, masalarda dikkat ederseniz BlackBerry'ler sergilenmekte, hatta Türkiye'ye gelmemiş modeller mi dersiniz, aynı kişide iki farklı model mi dersiniz. Bu kadar popüler olmasının aslında haklı sebepleri var. Bir BlackBerry ile birçok şey yapabilirsiniz, hayatınızı kolaylaştırıp, iş hayatında da zaman kazandırabilir sizlere. Kullanıcıların 93%’ü günde en az 53 dk’yı kazandıklarını söylüyor, yatırım getirisi (ROI) yüksek. Bir BlackBerry ile neler yapabileceğimizi sizlere bilgim elverdiğince anlatmaya çalışacağım:

    - Kurumsal E-postalarınıza güvenli biçimde PUSH teknolojisi kullanılarak erişmek

    (Desteklenen sistemler Microsoft Exchange, Lotus Domino, Novell GroupWise). Bağlantı kurmanıza gerek yok çünkü BlackBerry şebekeye ve BlackBerry Kurumsal Sunucusu’na daima bağlı.

    - Kurumsal PIM mesajlarınıza ulaşım (Calander, Tasks, Memopad, Address Book) ve çift yönlü wireless senkronizasyon

    - Güvenli biçimde Internet ve Intranet erişimleri

    - WAP, MMS, SMS

    - Blackberry Messenger ile arkadaşlarınızla Real Time mesajlaşma (MSN messenger, Google Talk gibi)

    - Şirket Global Address List (GAL) den istediğiniz kişinin iletişim bilgilerini sorgulayıp öğrenebilme.

    - E-posta ile gelen ekli dosyaları açabilme imkanı sunar. Desteklenek ekli dosya tipleri :

    Word, Excel, PowerPoint, WordPerfect , PDF, ASCII, HTML, JPG, BMP, GIF, PNG and TIFF, ZIP

    - .wma, .wmv, and .asf, .divx, mp3 media dosyalarını okur

    - Şirket e-mail alt yapsında sorun var, email alıp atamıyorsunuz , SMS atıp para da harcamak istemiyorsunuz, BlackBerry size “PIN Mesajlaşması” ile diğer BlackBerry kullanıcıları ile mesajlaşmanıza imkan sağlar. Şayet Brad Pitt’in, Paris Hilton’un kullandığı cihazının PIN numarasın biliyorsanız mesela ona buradan mesaj atabilirsiniz.

    - 4.2.2 cihaz yazılımı ile Spell Check İmkanı

    - Kurumsal çözümlerde (BES) Triple-DES ve AES şifrelemeleri kullanılarak cihaza gelen ve cihazdan giden veri şifrelenerek üstün ve etkili bir güvenlik sağlanmakta.

    - Bireysel çözümlerde (BIS) 10 taneye kadar e-posta adresinin sisteme tanıtılabilmesi ve “push” teknojisini kullanarak cihazınıza mesajlarınızın yönlendirilmesi. tanıtılacak email adreslerinizin POP3, IMAP4 protokollerini desteklemesi gerekir. Google ve Yahoo Mail adresleri ekstra bir ayar yapmanıza gerek kalmadan doğrudan tanıtılabilmekte ve Real Time mesajlarınızı cihazınızdan alabilirsiniz.

    - Windows Messenger (Microsoft LCS), Sametime Lotus Instant Messaging, GroupWise Messenger Kurumsal Mesajlaşma sistemleri kurum içinde kullanılıyorsa bunları BlackBerry'lerinizden de kullanabilirsiniz.

    - Bazı modellerinde fotoğraf çekme (Pearl, 8300), bazı modellerde de fotoğraf ve video çekimi (Pearl II)

    - Bazı modellerde Wi-Fi / UMA Desteği (8820, Pearl II)

    - Bazı Modellerde Built-in GPS desteği (8800, 8820, 8320)

    - Ücretsiz BlackBerry Map ve Google Map ile Navigasyon imkanı.

    - Birçok ücretli/ücretsiz 3rd party yazılımlar ile yapabileceklerinizi zenginleştirebilirsiniz. telnet SSH, remote desktop connection, istediğiniz şehirlerin hava durumlarını online görüntüleyen, cihazınızdan projektöre bluetooth bağlanıp sunum yapabilen uygulamalar bunlardan sadece birkaçı. sadece bu konuya özel bir blog yazmam gerekecek.

    - Online ve offline ücretsiz oyunlar. BlackBerry sayfasından indirilen Satranç oyunu ile dünyanın herhangi bir yerindeki BlackBerry kullanıcısı ile ya da Angelina Jolie ile online satranç oynayabilirsiniz.

    - BlackBerry’nizdeki tüm verinin yedeklemesini yapıp, istediğiniz anda bu yedekten istediğiniz cihaza yükleyebilirsiniz.

    - Yahoo Messenger, Google Talk, MSN Messenger, Facebook uygulamaları ile PC’nizdeki ortamı çok rahatlıkla burada da elde edebilirsiniz.

    - Patenti RIM de olan TrackBall mekanizması ile cihaz ekranında çok rahat navigasyon yapabilirsiniz.

    - MicroSD kart desteği ile (4GB ‘a kadar) 5 tane divx film ya da en az 10 tane LOST dizisini cihazına yükleyip izleyebilirsin.

    - Sesinizi cihaza tanıtırsanız adres defterinizdeki kişileri ses ile arama yada numarayı sesli söyleyerek çevirme imkanı. Yalnız bu özellik İngilizce için etkili çalışırken Türkçe için sizin yanlış kişileri aramanıza neden olabilir.

    Bunlara daha birçoklarını ekleyebilirim ama bir blog için fazlasını bile yazdığımı düşünüyorum.

    Peki ne yapamayız şu dahi oyuncak ile? Bir keresine “Senin için BlackBerry nedir, tek kelimeyle anlatır mısın?” diye soran bir kişiye “çocuğum” demiştim, çünkü gerçekten bir insanın çocuğu ile ancak bu kadar haşır neşir olabileceği kadar BlackBerry ile özdeşleşmiştim. O zamanlar hayatımda kızım İdil yoktu tabi. Şimdi İdil’in bana bir gülümsemesi ile verdiği mutluluğu bana BlackBerry’nin hiçbir zaman sağlayamayacağını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Diğer taraftan da BlackBerry’nin bana kazandırdığı zaman, kızım ile belki de daha verimli anlar geçirmemi sağlayacak.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 3287
    Kayıt tarihi
    : 12.12.07
     
     

    8 yılı aşkın Telekom dünyasındayım. İTU de Elektronik Haberleşme bölümünde lisans ve yüksek lisansım..