Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

04 Haziran '10

 
Kategori
Teknoloji
 

Akıllı Klozetler

Akıllı Klozetler
 


Klozetler akıllanıyor!.. Kendi kendilerini temizliyorlar, üstelik daha az su tüketiyorlar!..


Her şeyin teknolojisi gelişme gösterir de klozetler öylece durur mu?.. Banyolardaki klasik klozetlerin yerini alan "yeni nesil" klozetlerden, en çok, kendi kendini temizleyen, su tasarrufu yapan, istenmeyen kokuları yok eden, kapağı amortisörlü olan, gizli taharet musluğu bulunanlar tercih ediliyor.


Bu arada, klozetler yalnızca yeni teknolojileriyle ve fonksiyonlarıyla dikkat çekmiyor, en çılgın taleplere de cevap veriyor. Örneğin, piyasada altın kaplama klozet dahi bulunuyor.


Normal klozetlere nazaran birkaç misli pahalı olsa da, yeni nesil klozetlere talep her geçen gün artıyor. Kuşkusuz ki, Türkiye geleneksel hela taşından klozete geçiş sürecini de hızlı yaşıyor. Hela taşı kullanımından, 1980'li yıllarda şehirleşme hareketiyle önce 6 litre rezervuarlı klozete geçilmiş, 1990'lı yılların başında da, inşa edilen nitelikli konutlarla beraber asma klozete doğru bir kayma başlamıştı. Günümüzde ise, yeni inşa edilen binalar sayesinde, bir atadan kalma hela taşına karşılık 3 klozet satılmakta.


Son dönemde üretilen klozetler yüzde 50 civarında su tasarrufu sağlayabiliyor... Örneğin, 3 kişilik bir aileyi ele alalım... Her birinin günde ortalama 5 defa rezervuar butonuna basması, klozetin günde 15 kez yıkandığı anlamına geliyor. Bu da ayda 450, yılda 5400 defa yıkama demek oluyor. Alışılagelmiş bir klozet 6 litre su tüketerek temizlendiğine göre, 5400 kez yıkama ile 32 400 litre içilebilir su klozetten kanalizasyona gönderilmiş oluyor. Halbuki bu miktarın yüzde 50 civarı tasarruf edilebiliyor. Anlaşılan şu ki, klozetlerde su tasarrufunun bir ayrıcalık değil, bir standart olarak görülmesi gerekiyor!!!


Klozet kapaklarında da yavaş kapanan amortisörlü sistemler yaygınlaşıyor. Elektronik kapaklar gelecekte herkesin tercihi olacak diye düşünülüyor. Akıllı kapaklar sıcak su ile taharet fonksiyonunu daha etkin kılıyor; ısıtma, soğutma ile sağlık ve temizlik ihtiyaçlarını da tümüyle karşılıyor.


Klozetin akıllısı nasıl olur?..

* Kişisel temizliğin el değmeden yapılmasına olanak sağlar...

* Tuvalet kâğıdı ya da ıslak mendil kullanımına gerek bırakmaz...

* Akıllı klozet, kişisel temizliği "nozıl" adı verilen fonksiyonel taharet muslukları ile sıcak su püskürterek yapar...

* Tuvalet kâğıdına lüzum bırakmayan kurutma özelliği, koku filtrelemesi, anti bakteriyel ve ısıtmalı sıcak oturak ile hijyen ve konforun bütünleştiği bir ayrıcalıktır...

* Tuvalet kaynaklı bir hastalığa yakalanma riski, sıradan klozet ve alaturka tuvaletlere oranla neredeyse sıfırdır...

* Kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir...

* Yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlar.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..