Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '12

 
Kategori
Teknoloji
 

Gözlük teknolojisinde son nokta !

Gözlük teknolojisinde son nokta !
 

Lisedeyken hiç unutmuyorum. Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi Fizik laboratuarında dönem ödevi olarak "fotoelektrik etki" olayına çalışıyordum. Bir cam kavanozun iç yan tarafını bir madde ile kaplayıp kablolar filan bağlayarak ışık altında ufak bir ampulü yakmayı başarmıştık. Fizik Öğretmenimiz Muharrem Bey aslında o zamanlar bize çok büyük bir teknolojinin yolunu göstermeye çalışmış. Ondan sonra da Fizikçi olmaya karar vermiştim, Fizikte de belli bir yere kadar okudum. Şimdi şimdi daha iyi anlıyor insan bu olayın ne kadar önemli olduğunu. Çünkü aslında bu olay günümüzde kullanılan Güneş Enerjisinin de temeliymiş. Fotovoltaik panellerin çalışması da bu şekilde oluyor.

Ve artık ABD'de çöllerde kurulan güneş enerji santrallerinde 350 MW gibi büyük, anlamlı enerjiler elde edilebiliyor. Yani büyük maliyetlerle bir termik santral kurmaya artık gerek kalmıyor. Hazırda duran güneş enerji kaynağı böylece değerlendirilmiş oluyor.
 
Tıpkı günümüzde güneş enerjisi gibi, blue tooth, mobil internet modem, ipad, iphone, 3D TV, Smart TV, Navigasyon cihazları da bundan 15-20 yıl önce daha henüz piyasada yoktu. Internet, ülkemize biz üniversite son sınıftayken ilk ODTU'ye gelmişti. Güneşten sadece sıcak su elde etmek için sistemler kuruluyordu ama daha çok Konya, Antalya gibi illerde bu güneş ısısını kullanmak yaygındı. Televizyonlar tüplü ve daha yeni renklenmişti. Şimdi tüplü TV'ler kalmadı, hep LCD, LED TV, hatta Smart TV'ler çıktı. Kablosuz iletişim ise adeta toplumda çığır açtı. Internet, cep telefonları hep kablosuz oldu. Navigasyon cihazları ile uydulardan GPS bilgileri üzerinde haritalama, adres bulma kolaylaştı. Artık bazı araçlarda bu teknoloji standart kurulum da yer alıyor.
 
Şimdi de daha yeni teknolojiler geliyor galiba. Artık cep telefonları duvarların arkasını görüntüleyecek, insanları çıplak gösterebilecekmiş. Yeni teknolojiler kolaylıklar sağladığı gibi bazı olumsuz toplumsal sorunlara da yol açabilir. Teknolojileri olumlu anlamda kullanmakta daha çok yarar var.
 
--**--
 
Çıplak gösteren gözlük
 
Bilim adamları, terahertz tarayıcılı özel bir sistem geliştirdi. Henüz cep telefonlarında ve kısa bir mesafede kullanılan sistem, duvarların arkasını görüntülüyor ve insanları çıplak gösteriyor
 
VATAN DIŞ HABERLER
 
Çizgi roman tutkunlarının en çok merak ettiği süper güç, Superman’in duvarların arkasını görebilme özelliğiydi. Bilim adamları bu isteği gerçeğe dönüştürdü. Cep telefonu, oyun konsolları ve diğer ev aletlerinde kullanılan CMOS çipini inceleyen uzmanlar böylelikle bilim dünyasında çığır açılacağını söyledi. Şimdilik sadece ufak ev aletlerine sığan ve kullanım alanı sınırlı olan mikroçip aracılığıyla duvar, plastik ve tahtaların arkasının görünebileceği açıklandı. Tıp dünyasında da kullanılan röntgenin bir benzeri olan terahertz kullanan sistemin en ilgi çekici yanıysa insanları çıplak gösterebilmesi. Fakat berrak bir biçimde her şeyi görmek isteyenler biraz daha beklemeli, çünkü gözlükler ışın dalgası yüzünden objeyi mavi gösteriyor.
 
Yakın zamanda çıplak gösteren çiplerin gözlüklerde de kullanılabileceğini açıklayan bilim adamı Doktor Kenneth O “Henüz kullanım alanı çok kısıtlı. Ama zamanla bu sistem yaygınlaşacak. Halihazırda mikroçipin fiyatları çok ucuz” dedi. Şu ana kadar mikrodalga ile kızılötesi ışınlar arasındaki alanı cihazlarda kullanamadıklarını belirten Texas Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Dr. O, “Geliştirilen CMOS çipi sayesinde artık görüş alanı genişledi. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, oyun konsolları ve televizyonlarda bu sistem kullanılıyor” dedi. Ufak bir değişiklikle cep telefonu aracılığıyla insanların çıplak görülebileceğini söyleyen bilim adamı “Fakat birini çıplak görmek istiyorsanız ona en az 12 santimetre yaklaşmalısınız” dedi.
 
http://haber.gazetevatan.com/ciplak-gosteren-gozluk/445157/43/Manset
 
 
 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..