Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '08

 
Kategori
Dünya
 

Bir çuval incir

Bir çuval incir
 

Gürcistan,Güney Osetya


Bir çuval inciri berbat etmek sözüyle başlayalım. Bir çok doğrunun arkasından yapılan küçük bir hatanın nasıl yapılan doğrular hakkında soru işaretlerini bıraktırabildiğini ve altından kalkılamayacak bir durum yaratabileceğini çoğumuz yaşamış ve şahit olmuşuzdur.

Aslında, bir virgülün ya da bir vurgunun bile anlam değiştirebildiği düşünülürse. Bir çuval incirin her an berbat edilme riski de vardır. Öyle zaman olmuştur ki inancınızın ve güveninizin tam olduğu bir kurum öyle bir politika ve davranış içine girer ki gördüklerinize duyduklarınıza inanamazsınız. Esas sıkıntı ise bir dil sürçmesi olmaması bu yanlışın üzerinde ısrarla durularak hatanın sahiplenilmesi olabilir. Bazen de söz ağızdan çıktıktan sonra düzeltilse de pek bir anlamı kalmayabilir.

Yanlış olan şeyin bir bütün olarak bakıldığın da İncir’in çuvala doldurulmasından daha büyük yanlış olan ise çuvalın sırta vurulmasıdır. İşte şimdi bir çuval incir berbat olmuştur.

Türkiye, Gürcistan ilişkilerinin iyi bir nokta da olduğu son dönemde ticari alışverişler, sınır denetimleri ve gümrük sözleşmelerinin tazelendiği, Gürcistan’a elektrik verilmeye başlanması ve karşılıklı dostane ilişkilerin had safha da olduğu bir dönem de , Dışişlerinin gafı bir çuval inciri berbat etmenin örneklerinden sadece biriydi. Hatırlanacağı üzere Dışişleri açıklamasında “Gürcistan’la, Güney Osetya arasında dün öğleden sonra başlayan ve bugün sabah saatlerinde geniş çaplı bir çatışmaya dönüşen olayları endişe ile takip ediyoruz.” şeklindeki aynı günün mesajın da Güney Osetya’ yı bağımsız bir devlet gibi göstermesi üzerine Gürcistan’ın tepkisi ve istemiş olduğu açıklama üzerine gaf düzeltilmiş ve Gürcistan ibaresi gürcüler olarak değiştirilmişti.

Tabi gelecek yüzyılın hesaplarının yapıldığı Kafkasya bölgesinde bir gafta (!) Rusya dan geldi. Gürcistan’ın Türkiye tarafından kışkırtıldığını vurgulayan Rusya çatışma da Türkiye’nin de rolünün olduğunu beyan etmesi çuvaldan sağlam incir çıkmayacağının kötü habercisi gibiydi.

Gürcü bakan Timur Yakubaşvili’ nin Ruslara hava zayiatı verdirdikleri askeri eğitim ve teknolojiyi kendilerine sağlayan İsrail ordusuna teşekkürü ise çatışmayı kimin kışkırttığının resmi gibiydi. Şimdi kafalara takılan soru ise Rusya’nın gaf yapıp yapmadığının istihbaratlara dayalı olup olmadığı yani İsrail uçaklarının Türk hava sahasını kullanarak Ruslara saldırıp saldırmadığı! Kafkasya da Güney Osetya bahanesi ile köşe kapmaca oynayıp birbirlerini ortada ebe olarak bırakma mücadelesi…

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..