Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bir Domates Bir Dolar

Bir Domates Bir Dolar
 

Domates hikayesi olanca hızıyla devam ediyor, kilosu 10 liraya çıkınca pazarların reytingi en yüksek sebzesi ( bir başka deyişle meyvesi ) oluverdi. Biz de merak ettik domatesi araştırdık. İşte domates ile edindiğimiz kısa bilgiler:

1893 yılında ABD de, mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir. Domatesin ilginç bir tarihiyi var. Bolivya ve Peru da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksikada yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiş. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırmış, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıkmış. Domatesi Amerika'da ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildiği söyleniyor. Ama pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetmiş, ta ki 1900'e kadar. Anadoluya Amerika kıtasından gelen domates, o yıllarda yemeklerde genelde yeşil tüketiliyormuş. Sonradan kırmızıya dönen rengi ile özellikle salataların vazgeçilmesi olmuş.

2005 yılının verilerine göre Dünya'da her yıl 125 milyon ton domates üretiliyor. En geniş üretimi yapan Çin, onu ABD ve Türkiye izliyor. ABD de 11 milyon ton Türkiye de 9, 7 milyon ton. Türkiye'yi , 6 milyon tonla Hindistan izliyor. Evet aradan beş yıl geçti, güncel rakamları merak ediyoruz.

Domatesin faydaları ne? Kısaca sırayalım.

Cildin yaşlanmasına erken engel oluyor, kolesterole iyi geliyor. Kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme tehlikesini önlüyor

Katarakt oluşumunu geciktiriyor, yaşlılığa bağlı görme sorunlarını önlüyor

Romatizmaya, bağışıklık sistemine iyi geliyor. A, C ve E vitamin gibi antioksidan içeriği kansere yakalanma riskini azaltıyor.

Domates bizim çocukluk yıllarımızda yaz meyvesi idi, kışın tüketilmezdi. Sera sisteminin gelişmesiyle dört mevsim domates yeme imkanı doğdu. Eskiler daha iyi bilir, iyi domatesin tadı, lezzeti ve kokusu bir başkadır. Bu da doğal ve mevsiminde yetiştirilen domatesden elde edilir.

Son not, sera domateslerin piyasaya girmesiyle fiyatlar düşecekmiş. İşte son günlerin popüler meyvesi domatesin bizim bloğa yansıması.....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..