Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Bir eczacının not defteri

OKUDUKÇA:

Abdülkadir GÜLER

“Bir Eczacının Not Defteri” adlı kitabının yazarı Söke’mizin önde gelen duayenlerinden eczacı yazar Halil Özşarlak’ın ikinci kitabıdır. Halil Özşarlak, deneyimli bir eczacıdır, fikir ve düşünceleriyle Söke’de her zaman gençlerimizin yanında olmuş, onları onurlandırmış, genç yeteneklere değer vermiş bir kültür adamıdır. Söke’de yapılan kültürel, toplumsal, siyasal oluşumlarda Özşarlak’ı ön saflarda bulmanız olasıdır. Ben onu, bir yerde Söke’nin kültür lokomotifi olarak görüyorum. Çünkü birçok kültürel etkinliklerde Sayın Halil Özşarlak’ı görüyoruz. Halen yayımına devam eden Beşparmak ve Sarızeybek Dergilerimizin ilk kurucuları arasında Özşarlak’ın imzası vardır. Onun bu özverili hizmetlerini hiçbir kimse yadsınamaz.

Özelikle sanat, kültür, siyaset gibi konularda, yerel basında Söke Ekspres gazetesinde, yayımlanan dergilerde çeşitli makaleler yazarak sanatımıza, kültürümüze hizmet, verip, çevresini aydınlatmaya çaba gösteriyor. Bu açıdan tecrübeli ve deneyimli bir kültür adamıdır. Söz yerinde ise adam gibi adamdır. Bu açıdan kendisini seviyor, saygı duyuyor ve ayrıca takdir ediyorum.

Sevgili Halil Özşarlak üstadımızın daha önce <ı>İpekli Mendil kitabı çıkmıştı.( Denemeler, Anılar ve Yazdıklarım- Söke–2003- Tertip ve düzeni, yayına hazırlama işi bu satırların yazarı tarafından hazırlanmıştı. ) <ı>İpekli Mendil’de daha çok denemelerine ve anılarına ışık tutan yazılarına yer vermişti. Sayın Özşarlak bu kez aradan altı yıl geçtikten sonra mesleki yazılarıyla “Bir Eczacının Not Defteri” adını taşıyan eseriyle, sanat ve kültür çevrelerine bir kez daha merhaba diyor. Böylesine özgün, birleştirici ve yapıcı bir eserle de eczacı meslektaşlarına olumlu göndermelerde de bulunuyor. Eczacı meslektaşlarının bu kitabı özellikle okumalarını sağlık veriyorum.

Kitap, Cumhuriyet Matbaası tesislerinde basılmış olup, eserin kapak ve tertip düzeni İbrahim Özgezici tarafından hazırlanmıştır. Kitap 208 sayfadan ibarettir. 14 Mayıs 2009 akşamı Söke Gönül Dostları’nın katıldığı bir akşam yemeğinden sonra tanıtımı yapıldı ve gönül dostlarına imzalı olarak dağıtıldı.

Kitap, on bölüm halinde yayınlanmıştır. Eczacı yazar Halil Özşarlak’ın giriş yazısından sonra kitap hakkında düşüncelerini yazıp onu onurlandıran şu imzaları görüyoruz: Prof. Dr. Şükran GEÇGİL, Prof. Ecz. Uğur DERMAN, Dr. Ecz. Gönen ÖZŞARLAK SÖZER, 21. Aydın Bölge Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Salih KOZALI, Ecz. Zekiye İŞLEKEL TÜRKİŞ, Ecz. Şekip ÖZTÜRK, Nazlı YALÇINDAĞ, Mehmet E. ÇELİK, gibi Halil ÖZŞARLAK’ı yakından tanıyan yakınları, dostları ve meslektaşları, öğretmenleri, okul arkadaşları tarafından kaleme alınan özgün yazılar yer alıyor. Bu arada Mustafa Kemal Atatürk’ün de güzel sözlerinden birine de yer vermiş, aynen sunmadan geçemiyorum: “Okul sayesinde okulun vereceği ilim ve fen sayesindendir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk iktisadiyatı, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir”. Yine bir başka karede Onu, Türk siyaset tarihimizde önemli bir yer tutan eski İçişleri Bakanlarımızdan Sayın İsmet Sezgin Bey’le yan yana görüyoruz. (7 Nisan 1999).

“ Bir Eczacının Not Defteri” ni bir solukta okuduğumu belirtmek isterim. Üstadımız Halil Özşarlak’ın kendine özgü, açık, yalın, sade, duru ve yaşayan, anlaşılır bir Türkçesi vardır. Hani bir söz vardır: “Söz uçar, yazı kalır, yazmak yaşamaktır” bağlamında bu amaçlar doğrultusunda gün ışığına çıkmıştır. İyi de olmuştur. Böylesi eserler de tarihe de ışık tutuyor.

Bu kitapta bir eczacının dünyası, geçmişteki anıları, öğretmenleri, arkadaşları yakın dostları okul hayatı, bu günlere nasıl geldiğini, anıları özlemleri, yalnızlıkları, eczacılık alanında deniyim ve bu alandaki hatıraları, çalışmaları gibi, tarihi ve bol fotoğraflarla, belgelerle kayda değer konulara özenle yer verilmiştir. Zaten kitabın arka kapağında: “Gördüklerim, Yaşadıklarım, Hocalarım, Arkadaşlarım ve Anılarım” diyerek bize kitap hakkında tüm bilgileri özet halinde veriyor. Kitabın son bölümüne konulan fotoğraflar ve belgeler kitaba ayrıca bir zenginlik katmıştır. Aslında bu kitap, Halil Özşarlak’ın bir biyografik eser çalışmasıdır. Kitapta yer alan bazı konu başlıklarını sunuyorum: 50 Yıl ve Eczacılık, Eczacılık Mektebi ve Yaşadıklarım, Unutamadığım Talebelik Yılları, Meslekte Yarım Asır, Eczacı Mektebi ve Yaşadıklarımız, Yeni bir İlaç, ve Mezuniyet, Eczacılık Tarihi ve Gelişmeler, Eczacılık Tarihi ve Söke’de Gelişmeler, Türkiye’ de Okullaşma ve Eczacılık Mektebi, Cumhuriyet Öncesi Türk Eczacıları ve Başarılı Çalışmaları, Prof. Dr. Hayriye Amal’ı, Anarken, Gripin ve Bir Don Kişot vardı şimdi anılarda yaşıyor gibi konulara yer verilmiştir.

Ecz. yazar Halil Özşarlak, Türk kültürüne, Türk edebiyatına, eczacı meslektaşlarına kalıcı ve değerli bir eser kazandırmıştır. Çocuklarına ve torunlarına unutulmaz bir armağan hazırlamıştır. Kitabın son sayfalarına da bir kaynakça eklemeyi da ihmal etmemiştir.

Bence mal, mülk, tarla tapan, ev araba v.s. bunların hepsi zamanın hazin ve haşin realitesi içinde bir gün elbet gidici olacaktır. Ama böyle bir eser tarih boyunca kalıcı kalacaktır. Sevgili eczacı yazar gönül adamı ağabeyimiz, üstadımız vefalı ve kadirşinas insan, kültür adamı, Sayın Halil Özşarlak’ı bu eserinden dolayı kutluyor, sağlık ve uzun ömürler diliyorum.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..