Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

29 Ekim '11

 
Kategori
Güncel
 

Bir elektrik faturasının anlattığı

Bir elektrik faturasının anlattığı
 

Ülkemizde gündem hızla değişiyor, dün elektiriğe, dogalgaza, benzine yapılan zamları konuşurken, 24 Mehmet'ciğin şehit edilmesi, askeri operasyonlar ve arkasından Van, Erçiş depremi ülkemizi derin üzüntülere gark etti.

Bu arada da zamlar, belimizi bükmeye başladı. Elektrik fiyatları konutlarda %9.57, sanayide ise %9.26 zamlandı. Bu zamlardan doğalgazda %15 oranlarında nasibini aldı. Malum benzin 4 tl.nin üzerinde, dünyada bizden daha pahalı kullanan bir ülkeyi dürbünle arasak herhalde bulamayız. Telefon, internet ona keza..

Devletin kontrolundaki bu hizmetleri, kullanmamak ve ödememek gibi bir lüksümüz, bir seçeneğimiz de yok. Halkın doğal gereksinimleri olan bu hizmetleri ve ürünleri bir devletin halkına satarken, Anayasanın sosyal devlet ilkesine ve T.C'nin laik, sosyal demokrat bir hukuk devleti ilkesine ters düşmüş olmuyor mu?

Şİmdi elimize bir elektrik faturası alalım ve inceliyelim. Fatura tutarı 51.60 Tl.

kesintiler ise şöyle; K/K Bedeli (Yani kaçak elektrik bedeli.) 4.45 Tl.- Per.sat.Hiz.bedeli. 0.69, Ps(sayaç Okuma bed.), 0.20 - Enerji fonu, 0.29- TRT Payı, 0.58.- Elektrik Tüketim Vergisi, 1.45- Dağıtım Bed. 6.26- İletişim Sistemi Kullanım Bedeli, 1.38,- KDV. 7.87 Tl ve yapılan kesintilerin toplamı=23.17

Bu faturada bizim hakiki kullandığımız elektrin bedeli ise, 28.43 Tl.dir.

Siz faturanız az gelsin diye kısıtlı elektrik yakarken, kaçak elektrik kullanarak sobalarını çeşitli ısıtıcılarıyla, elektiriği tüketenlerin ceremesinide size yüklemek ne kadar adil oluyor.

Devlet özelleştirdiği dağıtım şirketlerinin kaçaktan alamadığı parayı (35 milyon elektrik abonesi olan ülkede kaçak oranı %50 lere varıyor, kaçak genelde doğu ve güneydoğu illerinde oluyor.) kümesteki kazlardan tahsil edilmesinde bir sakınca görmüyor

Biz toplum olarak sineye çekmeye alışmış, hakkımızı arama zahmetine katlanıp, sectiğimiz iktidarlardan hesap sormasını beceremiyen bir millet olmaya devam edeceğiz anlaşılan.

 

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..