Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '09

 
Kategori
Deneme
 

Bir engelliler gününde aklıma gelenler

BİR ENGELLİLER GÜNÜNDE AKLIMA GELENLER

3 Aralık Engelliler Günü ile ilgili basın ve yayın organlarında yer alan haberleri izlerken aklımdan neler geçmedi ki!
Yıldan yıla yapılan geçiştirme türünden toplantılarda atılan nutuklar, verilen vaatler, dökülen timsah göz yaşları.Kucaklarda taşınan ortopedik engelliler.Salonlarda yapılan sazlı sözlü eğlenceler.Beni hep şaşırtmıştır. Konulu toplantılara engelli ailelerinden başkası nedense pek katılılan olmaz.Ateş düştüğü yeri yakıyor besbelli.

Geçen ay içinde Ankara'da yapılan bir şura'da Engelliler Fedarasyonu Başkanını konuşturmadıkları gibi yakışıksız biçimde uzaklaştırmışlardı korumalar oradan.Demek ki meselelerin özüne değinilmesi istenmiyor.

Meslek hayatım boyunca engellilerin eğitimi ile ilgilenmiş biri olarak bunu net olarak görebiliyorum.Engelli okullarını şehirlerin en uzak yerlerine kurarlar.Merkezde olanlarınıda ilk fırsatta bir bahane ile uzaklaştırırlar.Bunların örneklerini çok gördüm.

Okullara yapılan yardımların çoğunluğu reklam amaçlı yada suistimale açık yapılmaktadır.Son yıllarda açılan özel eğitim merkezi uygulamaları aslında olumlu kabul edilebilir.Fakat her işte olduğu gibi bu iştede suistimaller yaşanmaktadır.Böyle davrananlar yüzünden korkarım uygulama kaldırılmaz.

Halkımız halen çok cahildir.Hatalı evlilikler devam ediyor.Önlemler alınmadan her şey Allaha havale ediliyor.Engelli çocuğunu eve kapatıp hiç dışarı çıkarmayıp toplumdan saklayan aileler bile var aramızda.Devlet ise halkı bu konuda eğitmiyor.Engelli bir bebeğin okul öncesi eğitimi için yönlendirme ve destek hizmet verdirmiyor. Çok ilginçtir devlet engelli sayısını bile net olarak bilmiyor.Özür guruplarındaki birey sayısınıda.

Gelişmiş ülkelerde engelliler normal okullarda kaynaştırma eğitimi ile eğitildikleri halde bizde her engelliye ulaşılamadığı gibi ulaşılabilinenler ailelerinden uzakta yatılı olarak eğitilmektedirler.

Toplum olarak engellilere acıma duygusu ile yaklaşılıyor.Bu çok yanlıştır.Her engelli bireye uygun eğitim ve donanım sağlandıktan sonra engeller ortadan kalkmaktadır.Konular çok ama çok uzun.Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.

Asıl engelli olanlar engel koyup çözüm üretmeyenlerdir.

 
Toplam blog
: 4
: 1635
Kayıt tarihi
: 15.04.09
 
 

Kuşadası 1954 doğumlu olup Nazilli Öğretmen Okulu mezunuyum. İnebolu'da 5 yıl görev yaptıktan sonra ..