Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Bir gunde ne kadar su kullaniyoruz ?

Bir gunde ne kadar su kullaniyoruz ?
 

su kullanimi


Bugun sabah kahvaltisini yaparken gunluk gazeteme bir goz attim. Baslik "Bir gunde ne kadar su harciyoruz ? idi . Gazete ilgileri gectigimiz yilin son iki ayinda bir arastirma yapmislar . Tokyo da oturan bir ogretmen evin onundeki on litrelik 28 su bidonunu gorunce sasirmis . Bir gunde harcadiklari su imis . Kendinin suyu kendince az kullandigini dusunuyormus buradaki her gun banyo yapmanin aksine iki gunde bir banyo yapacak kadar kisitlamis su kullanimini kendine gore . Bu aile arastirma yapilan diger uc ulke Cin , Kenya ve U.S.A deki ailelerden daha fazla su kullaniyormus . Aslinda bu miktar Tokyo da kullanilan ortalama su miktarina esitmis .

Amerika da Detroit sehrinde bir ailede bir kisinin kullandigi su 231, 9 lt imis . Bunun 122 litresi dus almak icin kullanilmis . Bu miktar Kenya da bir ailenin alti gunde kullandigi su miktarina esitmis. Ozellikle Amerika'da cimlerin sulanmasi vs nedeniyle kullanilan su miktari giderek artiyormus . Tuketim toplumuyuz ya ... b, Baska ulkelerde insanlarin susuzluk cekmeleri kimsenin aklinin ucundan bile gecmiyor .

Kenya da bir aile dagdaki kucuk dereden su getirmek icin her gun 500 metre yurumek zorunda imis . Kendi ve iki cocugu baslarinin ustunde 20 lt lik kova benzeri aracla su tasimanin guclugunu anlatmislar .

Cin de ise su faturasini azaltmak icin banyo suyunun tuvalette ve bitkileri sulamakta kullanmakta imisler . Japonya ve Amerika, Kenya daki ailenin kullandigi suyun on katini kullaniyormus. Ayrica Dunya Saglik Orgutunun ongordugu standarttaki saglikli su (icmek icin ) Kenya ve Cin de diger ulkelerin kullandigi su miktarindan daha azmis.

Kendi kuyumuzu kendimiz kaziyoruz. Insanin kendisinin neden oldugu kuresel isinma ve iklimdeki degisim hayatimizi tehdit eder hale gelmekte. Dunyaya en cok karbondioksit salan ulkeler hala Kyoto protokolunu imzalamayip dunyanin petrol kaynaklarini kullanmak icin kendi ulkesini birakip baska ulkelerin petrolune goz dikiyor . Donulmez bir noktaya goturuluyor dunya . Cevreyi kirletiyor kendimizden sonraki nesle nasil bir dunya birakacagiz , saskinim .

Yine gecenlerde okudugum NATIONAL GEOGRAPHIC dergisinde bir bolum benzer sorunlara deginiyor ve kuresel isinma nedeniyle buzullarin eridigini kutuplarda yasayan canlilarin yasayacak yer bulamayacaklarini ve nesillerinin tukenecegini yaziyordu. Bizlerde insan neslinin tukenmesi icin gerek doganin dengesini bozarak gerek savaslarla gerekli katkida bulunuyoruz diye dusunuyorum .

Sonumuz HAYROLA .

Yazidaki rakamsal bilgiler Yomiuri gazetesinin 14 subat sayili baskisindan alinmistir .

Saygilarimla
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..